Άλφρεντ Μάρσαλλ: ο μεταρρυθμιστής της οικονομικής σκέψης

Άλφρεντ ΜάρσαλλΟ Άλφρεντ Μάρσαλλ (26 Ιουλίου 1842 – 13 Ιουλίου 1924) ήταν ο σημαντικότερος οικονομολόγος της εποχής του. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, με πατέρα τραπεζίτη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο οποίο έγινε αργότερα και καθηγητής. Ανέπτυξε τις ιδέες για την προσφορά και τη ζήτηση, την οριακή χρησιμότητα και το κόστος παραγωγής. Ο Μάρσαλλ είναι ένας από τους ιδρυτές της νεοκλασικής οικονομίας.

Ο Μάρσαλλ θέλοντας να θεμελιώσει την οικονομική επιστήμη σε πιο επιστημονικό επάγγελμα εισήγαγε στην οικονομική θεωρία την μαθηματική αυστηρότητα των οικονομικών χωρίς όμως να επισκιάσουν την οικονομική σκέψη.

Αρχές Οικονομικών (1890)

Ο Μάρσαλλ έγινε διάσημος για το έργο του “Αρχές της Οικονομίας”. Μέσα σε ένα βιβλίο 800 σελίδων ξετύλιξε τις σκέψεις του για την οικονομική σκέψη μέσα από τα ζητήματα της ελαστικότητας, του πλεονάσματος του καταναλωτή, της αύξησης και της μείωσης των αποδόσεων, των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων όρων και της οριακής χρησιμότητας. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του βιβλίου αυτού είναι ότι χρησιμοποίησε μια πιο αποτελεσματική χρήση των διαγραμμάτων και ειδικά στο γράφημα της προσφοράς και ζήτησης του αγαθού.

Άλφρεντ Μάρσαλλ

Ο Άλφρεντ Μάρσαλλ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της εποχής του, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κυρίαρχη οικονομική σκέψη για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Το έργο του δημοσιεύτηκε ως επέκταση και βελτίωση των έργων του Adam Smith, του David Ricardo, του Thomas Robert Malthus και του John Stuart Mill επέκτεινε τα οικονομικά μακριά από την κλασσική επικέντρωση του στην οικονομικά της αγοράς αλλά αντίθετα τη διαμόρφωσε ως μελέτη ανθρώπινης συμπεριφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άλφρεντ Μάρσαλλ πέθανε (13 Ιουλίου 1924) σε ηλικία 81 ετών στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ και είναι θαμμένος στην Ascension Parish Burial Ground στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

 

Έργα

  •   1879 – Τα Οικονομικά της Βιομηχανίας (με Mary Paley Marshall)
  •  1879 – Η Καθαρή Θεωρία του Εξωτερικού Εμπορίου: Η Καθαρή    Θεωρία των Οικιακών Αξιών
  • 1890 – Αρχές των Οικονομικών
  • 1919 – Βιομηχανία και Εμπόριο
  • 1923 – Χρήμα, Πίστη και Εμπόριο

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος

Είμαι 20 χρονών ονειροπόλος σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτό που ζούμε. Μπορούμε να το αλλάξουμε μόνο αν το θελήσουμε πραγματικά όλοι μας...... Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει.....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;