Abdul Rahman Al-Sumait: Ο γιατρός της Αφρικής

Πηγή Εικόνας: direct-aid.org

Όταν μιλάμε για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Αφρική, το μυαλό μας πηγαίνει στη Unicef ή σε κάποια άλλη οργάνωση. Υπάρχει, ωστόσο, ένας αφανής ήρωας που πρόσφερε τη βοήθεια του σε 29 Αφρικανικές χώρες. Ήταν ο μουσουλμάνος γιατρός ονόματι Abdul Rahman Al-Sumait που στήριξε τους απόρους και τα ορφανά παιδιά, προσφέροντας τους, παράλληλα, μόρφωση.

Γεννημένος στο  Kuwait της Ανατολικής Ασίας, τις 15 Οκτωβρίου του 1947, ο Abdul Rahman έλαβε επιμελημένη μόρφωση, που τον οδήγησε στην Ιατρική. Εκεί διέπρεψε. Εξειδικεύτηκε στη γενική ιατρική και στη γαστρεντερολογία. Μαθήτευσε στα καλύτερα πανεπιστήμια. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης με πτυχίο Τροπικών Νόσων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ το 1974 και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά πάνω στο πεπτικό σύστημα.

Η παρουσία του στον Ιατρικό κόσμο ήταν αξιοσημείωτη. Οι έρευνες του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά του Καναδά και της Αμερικής. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται οι έρευνες του για το ανοικτό μεταξύ του παγκρέατος και του παχέος εντέρου και τον καρκίνο των υπολειμμάτων του στομάχου μετά από χειρουργική επέμβαση στο έλκος. Ακόμη, πραγματοποίησε έρευνες πάνω στην εξέταση με τηλεσκόπιο για τον έλεγχο του αμοιβαίου πρήξιμου στο Colon και μελέτησε τις τυχόν επιπτώσεις αιμορραγίας, που μπορεί να προκληθούν.

Ο Abdul Rahman ήξερε από μικρός τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ήθελε να βοηθήσει τον κόσμο. Για το λόγο αυτό αφοσιώθηκε στη φιλανθρωπία.

Στρέφει την προσοχή του εκεί που χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια, την αχανής Αφρικανική Ήπειρο. Μια τεράστια χώρα, η οποία βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο άλλων με λίγους πόρους για την ίδια και τους πολίτες της.  Έτσι, ο Abdul Rahman μετακομίζει μαζί με την γυναίκα του στην Αφρική και πιάνει δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα ιδρύσει, το 1981, τον «Οργανισμό Αφρικανικών Μουσουλμάνων» ή «Direct Aid» και ο ίδιος θα εργαστεί ως Γενικός Γραμματέας του από το 1987 έως 2013. Η οργάνωση αυτή λειτουργεί σε 40 χώρες και βοηθά τους απόρους με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Το 1987 ιδρύει το «Γραφείο Ανακούφισης του Kuwait» ως Διευθύνον Σύμβουλος του. Από κείνη τη στιγμή, θα ιδρύσει άλλα 14 ιδρύματα και οργανισμούς για την ανακούφιση των αδύναμων. Μάλιστα, θα διατελέσει Επίτιμος Επίτροπος Υγείας για την Πρεσβεία του Kuwait στη Kenya, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της έρευνας και των ισλαμικών σπουδών.

Όλα αυτά, όμως, δεν ήταν αρκετά για τον Abdul Rahman. Ένα κομμάτι και δικαίωμα είχε παραμεληθεί στην Αφρική Ήπειρο. Αυτό της εκπαίδευσης. Θα δώσει σπίτι σε 9.000 ορφανά παιδιά, ενώ θα στηρίξει οικονομικά 95.000 παιδιά για τις σπουδές τους. Ο ίδιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή 860 σχολείων και τεσσάρων πανεπιστημίων. Δύο κολέγια, ακόμη, κατασκευάστηκαν στην Kenya και Zanzibar, όπου προσφέρουν υποτροφίες σε μουσουλμάνους μαθητές στην  ιατρική, τη μηχανική και την τεχνολογία. Δεν παραμέλησε, όμως, και την υγεία. Έχτισε 90 κλινικές και νοσοκομεία. Φρόντισε να ελαττώσει την εξάπλωση ασθενειών, κατασκευάζοντας 12.000 πηγάδια με πόσιμο νερό. Τέλος, στον τομέα της θρησκείας, έχτισε 204 Ισλαμικά Κέντρα, 214 κέντρα κατάρτισης γυναικών και 2.200 τζαμιά.

Ο Abdul Rahman φυλακίστηκε δύο φορές στη ζωή του. Η πρώτη φορά ήταν στη Βαγδάτη, το 1970 και το 1990. Τη δεύτερη φορά, φυλακίστηκε από τον Ιρανικό στρατό κατά την ιρανική εισβολή στο Kuwait και βασανίστηκε άγρια. Δεν στάθηκαν ικανά να τον σταματήσουν. Δημοσίευσε πάμπολλα άρθρα για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο. Η ανταμοιβή του ήταν οι διακρίσεις του και τα 12 βραβεία που πήρε για την προσφορά του. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή του ήταν, όμως, τα χαμόγελα που είδε στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων που βοήθησε. Μικροί και μεγάλοι βρήκαν ένα πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του Abdul Rahman Al-Sumait.

Δυστυχώς, ο ίδιος έπεσε βαριά άρρωστος. Επί μήνες αναζήτησε τρόπο σωτηρίας. Δεν ήταν αρκετό, όμως. Στις 15 Αυγούστου 2013 πέθανε από επιπλοκές μιας καρδιακής πάθησης.

Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι δεν θα πεθάνω εκτός από τη στιγμή που ο Αλλάχ έχει χειροτονήσει για μένα.


Πηγές:

Dr Abdul Rahman Al-Sumait: A Legendary Productive Muslim. Ανακτήθηκε από productivemuslim.com (Τελευταία πρόσβαση 7/4/2019)

The Biography of Dr. Abd Al-Rahman Al-Sumait. Ανακτήθηκε simad.edu.so (Τελευταία πρόσβαση 7/4/2019)

Abdul Rahman Al-Sumait: The Legend Philanthropist. Ανακτήθηκε από www.dawahskills.com(Τελευταία πρόσβαση 7/4/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;