Πως η Φινλανδία νίκησε το bullying στα σχολεία της

bullying
Πηγή εικόνας: athina984.gr

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί μαθητές παγκοσμίως είναι το λεγόμενο bullying. Το bullying αποτελεί μια τρομακτική πραγματικότητα για τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι κοντά το 1/3 των μαθητών πέφτει θύμα bullying στο σχολείο του. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και φυσικά να μαζεύουν πολλές απουσίες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παρόλο που ο εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εκπαίδευση, δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί μέσα στη τάξη. Η Φινλανδία κατάφερε να νικήσει, όμως, το bullying στα σχολεία της. Τα σχολεία εκεί λανσάρουν ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο ευελπιστούν να μειώσουν τα ποσοστά εκφοβισμού στα σχολεία τους.

Το KiVa, το πρόγραμμα πρόληψης του εκφοβισμού που εφαρμόζεται στα σχολεία της Φινλανδίας.

Το όνομα αποτελεί συντομογραφία της φιλανδικής φράσης “kiusaamista vastaan”, το οποίο σημαίνει «κατά του bullying». Το KiVa είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα πρόληψης, το οποίο δημιούργησαν οι Φινλανδοί εκπαιδευτικοί με σκοπό να διδάξουν στους μαθητές τους τις συνέπειες του εκφοβισμού, αλλά και τι να κάνουν όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων βίαιων γεγονότων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα μέσα στην τάξη και βιντεοπαιχνίδια που προσομοιώνουν πιθανές καταστάσεις με bullying. Οι μαθητές εξασκούνται στο πώς να ανταποκρίνονται σε τέτοιες καταστάσεις και λαμβάνουν σχόλια και συμβουλές σε πραγματικό χρόνο από το παιχνίδι.

Σύμφωνα με τη Johanna Alanen, διευθύντρια Διεθνούς Έργου του KiVa, το πρόγραμμα διδάσκει ουσιαστικές αντι-εκφοβιστικές απαντήσεις. «Οι μαθητές μπορεί να γίνουν μάρτυρες εκφοβισμού και πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν: εάν πρέπει να υπερασπιστούν το θύμα ή να κάνουν κάτι άλλο. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν ότι οι επιλογές τους έχουν συνέπειες και οδηγούν σε νέες καταστάσεις».

Μέχρι τώρα το πρόγραμμα KiVa είναι πολύ αποτελεσματικό.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι το πρόγραμμα πρόληψης KiVa έχει μειώσει σχεδόν στο μισό τις περιπτώσεις εκφοβισμού στη Φινλανδία. Κάποια πρώτα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και στην αύξηση της αυτοεκτίμησης για τα παιδιά που έχουν ήδη εκφοβιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεδομένης της αξιοσημείωτης επιτυχίας του προγράμματος, και άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής του. Οι εκπαιδευτικοί της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου το δοκιμάζουν στα σχολικά τους συστήματα. Οι Η.Π.Α βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν, πως τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό, ειδικά για καιρό, μπορούν να βοηθηθούν όταν οι διπλανοί τους διδάσκονται πώς να είναι πιο υποστηρικτικοί», δήλωσε η Jaana Juvonen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Να πως η Φινλανδία νίκησε το bullying στα σχολεία της. Αναρτήθηκε από infokids.com (Τελευταία προβολή 24/03/2020)

What is KiVa and how does it work? Ανακτήθηκε από kivaprogram.net (Τελευταία προβολή 24/03/2020)

Finland Found a Way to Prevent Childhood Bullying—Here’s How. Ανακτήθηκε από rd.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;