Portal: Πύλες επικοινωνίας που ενώνουν τον κόσμο

πύλες επικοινωνίας
Πηγή εικόνας: calvertjournal.com

Βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν οι πρώτες εικονικές πύλες που ενώνουν την Λιθουανία και την Πολωνία. Οι κάτοικοι των δυο χωρών έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να διακρίνουμε τον εαυτό μας από τους άλλους, να διαχωρίζουμε το εμείς από το αυτοί. Η δεδομένη στάση είναι απόλυτα λογική αφού η δυνατότητα καθημερινής συναναστροφής με άτομα τα οποία βρίσκονται στην ίδια πόλη ή χώρα με εμάς, γνωρίζοντας την ίδια γλώσσα, προκαλεί ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας.

Σταδιακά όμως φτάνουμε στο σημείο να αγνοούμε τι συμβαίνει στους άλλους και να μην ενδιαφερόμαστε για όσα τους απασχολούν πραγματικά. Οδηγούμαστε σε αισθήματα εμπάθειας και ανταγωνισμού φτάνοντας στο σημείο να νομίζουμε ότι περιτριγυριζόμαστε από τόσο πολλούς άλλους και τόσο λίγους εμείς. Αρκεί απλώς να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον κόσμο και πως ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Portal – οι πύλες επικοινωνίας

Τη λύση στην παραπάνω διάκριση ήρθε να δώσει το Ίδρυμα Benediktas Gylys με τη δημιουργία των Portals, των πυλών δηλαδή επικοινωνίας σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά τους κατοίκους δύο χωρών. Πιο αναλυτικά, το ίδρυμα επέλεξε να ενώσει τις πόλεις Λούμπλιν της Πολωνίας και Βίλνιους της Λιθουανίας, που απέχουν περίπου 600 χλμ. μεταξύ τους, τοποθετώντας σε κάθε μια από αυτές μια εικονική πύλη. Πρόκειται για σφαιρικές εγκαταστάσεις, που θυμίζουν καθρέφτη, με οθόνες και κάμερες που μεταδίδουν εικόνες ζωντανά και από τις δύο πόλεις μέσω διαδικτύου.

Η εγκατάσταση χρειάστηκε 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και τοποθετήθηκε στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Βίλνιους στις 26 Μαΐου 2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενωθεί στη συνέχεια το Βίλνιους με το Ρέικιαβικ και έπειτα με το Λονδίνο.

πύλες επικοινωνίας
Πηγή εικόνας: boredpanda.com

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Ιδρύματος

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και δημιουργός του εγχειρήματος, Benediktas Gylys, είχε ως στόχο να μεταδώσει το μήνυμα πως ό,τι κι αν μας συμβαίνει είμαστε ενωμένοι. «Η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, κάποιες μάλιστα θανατηφόρες: κοινωνικές διαφορές και ακρότητες, κλιματική αλλαγή, οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές δεν οφείλονται στην έλλειψη σπουδαίων επιστημόνων, ακτιβιστών, ηγετών, γνώσεων ή τεχνολογίας. Αντίθετα, η μειωμένη ενσυναίσθηση που έχουμε και η αντίληψή μας για τον κόσμο που συχνά περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα, προκαλούν τα μεγαλύτερά μας προβλήματα», δήλωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πύλες επικοινωνίας
Πηγή εικόνας: boredpanda.com

Οι πύλες επικοινωνίας πιο επίκαιρες από ποτέ

Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, προκάλεσαν αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Τα ταξίδια με προορισμό άλλα κράτη είτε μειώθηκαν είτε απαγορεύτηκαν για ορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι ευκαιρίες γνωριμίας και συναναστροφής με άτομα διαφορετικών κρατών και η ανταλλαγή ιδεών, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Οι πύλες επικοινωνίας, αν και προέκυψαν ως ιδέα πολύ πριν την πανδημία, απέδειξαν ότι η ανάγκη επικοινωνίας σε τέτοιες δύσκολες εποχές είναι μεγάλη. Οι κάτοικοι της Λιθουανίας μέσα από το συγκεκριμένο εγχείρημα, συνδέονται με το γειτονικό κράτος και νιώθουν ότι ένα κομμάτι τους βρίσκεται στο Βίλνιους. Το ίδιο και αντίστροφα. Έρχονται πιο κοντά και συνειδητοποιούν ότι βιώνουν τις ίδιες καταστάσεις και μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς. Εξάλλου αυτό έχει σημασία· να καταλάβουμε ότι τελικά δεν βαδίζουμε ο ένας απέναντι από τον άλλον μα δίπλα και πως ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο άρθρο

Portal: Lithuania and Poland build a window connecting two cities (2021). Ανακτήθηκε από https://www.bbc.com/news/av/world-europe-57694055 (τελευταία πρόσβαση 2.9.21)

Lyons K. (2021). Vilnius, Lithuania built a ‘portal’ to another city to help keep people connected. Ανακτήθηκε από https://www.theverge.com/2021/5/30/22460964/vilnius-lithuania-portal-poland-connection-pandemic (τελευταία πρόσβαση 2.9.21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;