Πολιτιστικός περίπατος στον Πειραιά

πολιτιστικός περίπατος
Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και όχι μόνο. Διαθέτει επίσης πολλά αξιοθέατα που αξίζει να ανακαλύψεις. Ένας πολιτιστικός περίπατος στον Πειραιά θα μας ξεναγήσει σε όλα τα αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος που διαθέτει.

Ο πολιτιστικός περίπατος στον Πειραιά περιλαμβάνει ιστιοπλοΐα, θέατρο, μουσεία, αλλά και βόλτες στην Καστέλα και στο Μικρολίμανο με θέα τη θάλασσα. Όλη η οικογένεια μπορεί να απολαύσει εξαιρετικές εμπειρίες καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου. Στο Πασαλιμάνι θα συναντήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα μάθουμε την ιστορία της πόλης από τη Μυκηναϊκή έως τη Ρωμαϊκή εποχή  μέσα από μία σειρά εκθεμάτων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας. Ο πολιτιστικός περίπατος στον Πειραιά συνδυάζει επίσης ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου που περιλαμβάνει πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια, μικροαντικείμενα, κοσμήματα, μουσικά όργανα, αγάλματα και επιτύμβια ανάγλυφα που χρονολογούνται από τον 18ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα του Μουσείου είναι τα χάλκινα αγάλματα, το εντυπωσιακό μνημείο της Καλλιθέας και τα ειδώλια του μινωικού ιερού των Κυθήρων και του μυκηναϊκού ιερού των Μεθάνων. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Ζέας που κατασκευάστηκε στους Ελληνιστικούς χρόνους από τον υποκίτρινο Πειραϊκό λίθο του Διονυσιακού θεάτρου της Αθήνας. Το θέατρο διέθετε ορχήστρα διαμέτρου 23,4 και διάμετρο του κοίλου στα 66,5 μ.

πολιτιστικός περίπατος
Πηγή εικόνας: piraeus.org

Καθώς συνεχίζουμε τον πολιτιστικό μας περίπατο στον Πειραιά μεταξύ των οδών Σκουζέ -Λεωσθένους και Ηρώων Πολυτεχνείου θα συναντήσουμε κατάλοιπα κτισμάτων ρωμαϊκών χρόνων όπως και στις Καραΐσκου και Σκουζέ κοντά στην πλατεία Τερψιθέας όπου βρίσκονται ερείπια ρωμαϊκής έπαυλης. Οι χώροι είναι περιφραγμένοι αλλά ορατοί από το δρόμο.

Στην Ακτή Θεμιστοκλέους επισκεπτόμαστε το Ναυτικό Μουσείο που αναδεικνύει τη μακραίωνη ναυτική ιστορία όχι μόνο του Πειραιά αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στον εξωτερικό του  χώρο υπάρχουν υπαίθρια εκθέματα, όπως άγκυρες και γλυπτά, ενώ στο κέντρο του δεσπόζει ο πυργίσκος του υποβρυχίου “Παπανικολής” που έλαβε μέρος στον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο. Το ημικυκλικό κτήριο του μουσείου φιλοξενεί πάνω από 2.5οο αντικείμενα όπως ομοιώματα πλοίων, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, διάφορα αντικείμενα, πίνακες, φωτογραφίες, χάρτες κ.ά.  Καλύπτοντας  τη μακροχρόνια πορεία του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη ιστορία.

πολιτιστικός περίπατος
Πηγή εικόνας: museumfinder.gr

Ο πολιτιστικός περίπατος στον Πειραιά μας οδηγεί σε ένα κομβικό σημείο καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικό κτήριο και έχει φιλοξενήσει τα έργα μεγάλων σκηνοθετών καθώς και μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς. Θεμελιώθηκε το 1884, επί δημαρχίας Τρύφωνα Μουτζόπουλου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι.Λαζαρίμου, καθηγητή του Πολυτεχνείου και ολοκληρώθηκε το 1895 όταν δήμαρχος Πειραιά ήταν ο Θ. Ρετσίνας. Το συνολικό κόστος για την ανέγερσή του έφτασε στις 900.000 δρχ. πόσο τεράστιο για την εποχή. Μέχρι σήμερα θεωρείται το αρχιτεκτονικό στολίδι του Πειραιά. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 9 Απριλίου του 1895.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πολιτιστικός περίπατος
Πηγή εικόνας: piraeuspress.gr

Ένα ακόμα σημείου του πολιτιστικού περιπάτου στον όμορφο Πειραιά αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο που παλαιότερα λειτουργούσε ως ταχυδρομείο. Δημιουργήθηκε το 1957 και αρχικά ήταν τμήμα της Δημοτικής βιβλιοθήκης. Φιλοξενεί έργα Ελλήνων ζωγράφων όπως των Νικολάου Λύτρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Αλεξάνδρου Χριστοφή, Μιχαήλ Οικονόμου και πολλών ακόμα ξεχωριστών καλλιτεχνών. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και το Μουσείο Σκηνογραφίας Πάνου Αραβαντινού που φυλάσσει κοστούμια και προσωπικά αντικείμενα του ηθοποιού Μάνου Κατράκη. Σε κοντινή απόσταση από την Πινακοθήκη στην περιοχή Βάβουλας βρίσκονται και τα ερείπια της κεντρικής Πύλης του αρχαίου Πειραϊκού Περιβόλου, μία από τις αρχαίες εισόδους της πόλης.

πολιτιστικός περίπατος
Πηγή εικόνας: isxis.gr

Ο πολιτιστικός περίπατος στην πόλη του Πειραιά μας οδηγεί στη Σκευοθήκη του Φίλωνα, κατασκευής του 346 π.Χ. Σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε, η Σκευοθήκη αποτελούσε αποθήκη υλικών και οργάνων για τον εξοπλισμό των πολεμικών πλοίων. Διέθετε 78 διαμερίσματα με ξύλινα πατάρια για την τοποθέτηση των εξαρτημάτων των πλοίων και ήταν χωρισμένη με τη βοήθεια ενός διαδρόμου σε δύο αίθουσες. Σήμερα μόνο λίγα τμήματα από το μεγαλοπρεπές κτήριο μπορούμε να δούμε.

Στο Φαληρικό Δέλτα βρίσκεται το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο στο Θωρηκτό ¨Γεώργιος Αβέρωφ“. Με μία περιήγηση στο πλοίο, μπορείτε να δείτε τους κοιτώνες, τα μαγειρεία και το χώρο σίτισης. Επίσης το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου και φυσικά τα πυροβόλα που βρίσκονται σε πλώρη και πρύμνη που θα σας φέρουν στο νου εικόνες από ναυμαχίες αλλά και να φανταστείτε το πως ζούσαν οι ναύτες εκείνης της εποχής.

πολιτιστικός περίπατος
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Ο πολιτιστικός περίπατος στον Πειραιά, μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου και να συνδυαστεί με καφέ ή φαγητό στις πολλές  επιλογές καφέ και εστιατορίων που υπάρχουν είτε στο κέντρο της πόλης είτε παραθαλάσσια.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Πολιτιστική βόλτα στον Πειραιά. Από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι τα αρχαία τείχη του. Ανακτήθηκε από  https://www.travel.gr/arts_and_culture/politistiki-volta-ston-peiraia-apo-to/(τελευταία πρόσβαση 09/01/2022)

Πολιτιστική βόλτα στον Πειραιά. Ανακτήθηκε από https://www.protothema.gr/travelgr/article/1194472/politistiki-volta-ston-peiraia-apo-to-dimotiko-theatro-mehri-ta-arhaia-teihi-tou/(τελευταία πρόσβαση 09/01/2022)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;