Πολιτισμικός Οδηγός της Τήνου από μαθητές για μαθητές

Πολιτισμικός Οδηγός της Τήνου από μαθητές για μαθητές
Πηγή εικόνας: in.gr

Το TINOS Guide & Seek είναι ένα πρόγραμμα που προ(σ)καλεί παιδιά από την τοπική κοινωνία, να δημιουργήσουν τον πρώτο πολιτισμικό οδηγό της Τήνου για παιδιά. Η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά σε τέσσερα μέρη. Έτσι, η ίδια η δομή του τόπου, «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος. Κάθε Γ’ τάξη από όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανέλαβε να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε ένα από αυτά.
Ο πολιτισμικός Οδηγός έχει όνομα “Guide & Seek”, που προκύπτει από την αγγλική έκφραση για το κρυφτό “hide & seek”. Το TINOS Guide & Seek πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της. Η δημιουργία του οδηγού από τα παιδιά οργανώθηκε μέσα από μία σειρά εργαστηρίων γνωριμίας, εξερεύνησης και γραφής και παρουσίασης.

Ο πρώτος πολιτισμικός οδηγός της Τήνου από παιδιά για παιδιά

“Ένας οδηγός της Τήνου φτιαγμένος για παιδιά, από παιδιά! Ζωγραφιές, φωτογραφίες και λέξεις δικές τους.
Είναι ο πολιτισμικός οδηγός που κρατάς στα χέρια σου. Εμείς θα σε «ξεναγήσουμε» σε αυτόν και παρέα θα καταστρώσουμε τη δική σου εξερεύνηση! Καλωσόρισες!” Έτσι ξεκινάει το ταξίδι στο μοναδικό αυτόν πολιτισμικό οδηγό, που δημιούργησαν περίπου 82 μαθήτριες και μαθητές. Οι απαντήσεις των παιδιών ήταν αυτές που δημιούργησαν τον τελικό οδηγό, δίνοντας πληροφορίες για κάθε τέχνη και μύθο. Βάζοντας μπροστά όλη τους τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, συστήνουν την Τήνο μέσα από τα δικά τους μάτια και τις δικές τους προτιμήσεις. Κάποια παιδιά επέλεξαν να ασχοληθούν με το πλέξιμο των καλαθιών κι έτσι πήγαν στα χωριά εκείνα και έπλεξαν με τη σειρά τους καλάθια. Άλλα επισκέφθηκαν τα χωριά με τους περιστεριώνες και έφτιαξαν τα ίδια περιστεριώνες με πηλό, ενώ κάποια άλλα ασχολήθηκαν με τα τοπικά εδέσματα, φτιάχνοντας τα παραδοσιακά παστέλια ή την Τηνιακή τυρόπιτα.

Μία πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου

Πρόκειται για το εγχείρημα «Tinos Guide and Seek», που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του START – Create Cultural Change. Έλαβαν χώρα μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια (γνωριμίας-εξερεύνησης και γραφής). Στο τέλος συγκεντρώθηκε το υλικό των παιδιών, για να στηθεί ο πολιτισμικός οδηγός. «Η ιδέα και η ομάδα στόχου ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές παραδόσεις, να γνωρίσουν την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τους μύθους γύρω από το νησί. Ουσιαστικά, την ιδέα του προγράμματος θα λέγαμε ότι την έθεσε ο ίδιος ο τόπος, μιας και κάθε μεριά του νησιού φημίζεται για κάτι διαφορετικό», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Παπαγιαννοπούλου. Η αγωνία των παιδιών για το αποτέλεσμα και η γενικότερη τοπική στήριξη τη συγκίνησαν. Παράλληλα, αυτό που της έκανε εντύπωση είναι ότι πολλά παιδιά δεν γνώριζαν μέρη και χώρους, που απείχαν ακόμα και 5 λεπτά από τα σπίτια τους.

Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν

Μέσω του πρότζεκτ αυτού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον τόπο διαμονής τους. Ο πολιτισμικός οδηγός τους βοήθησε να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με αυτόν. Ακόμη, συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, διατηρείται και προωθείται η πολιτισμική κληρονομιά του νησιού. Παράλληλα, ενισχύεται η συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς φορείς. «Όσον αφορά τα ίδια τα παιδιά νομίζω ότι το υλικό μιλάει από μόνο του, οι ζωγραφιές τους, τα κείμενά τους, οι λέξεις τους, η δική τους οπτική για τον τόπο είναι αυτή που στο τέλος εγώ κρατάω» υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαθητές και μαθήτριες από την Τήνο έφτιαξαν τον δικό τους πολιτισμικό οδηγό, ανακτήθηκε από https://www.in.gr/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μανώλης

Είμαι ο Θάνος! Ένας ονειροπόλος φοιτητής Χημείας που αν διασπάσεις στα συστατικά του θα λάβεις μια μόνιμη αίσθηση ανικανοποίητου, ανησυχίες για τον κόσμο, συνοδευόμενες από μια αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμα να τον αλλάξει και φυσικά, όνειρα. Λατρεύω να ασχολούμαι με την φωτογραφία, να βλέπω μπόλικες ταινίες, να ταξιδεύω και για να ξεφεύγω από τα αρνητικά επιλέγω να..τρέχω. Μότο μου το κοινότυπο αλλά όχι αυτονόητο...just be yourself!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;