Πολιτικές επιθέσεις Νεοναζί στη Γερμανία

Γερμανία
Πηγή εικόνας: www.real.gr

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γερμανία η βίαιη δολοφονία του επιφανούς γιατρού Fritz von Weizsäcker (Φριτς φον Βαϊτσέκερ). Το 59χρονο θύμα σκοτώθηκε – εν ψυχρώ – κατά τη διάρκεια επαγγελματικής διάλεξης του στο Βερολίνο, από τις μαχαιριές ενός 57χρονου άντρα που ταξίδεψε περί των 600 χλμ από την επαρχιακή πόλη που κατοικούσε για να εκτελέσει το νοσηρό του έργο. Παρότι, ο δράστης διαγνώσθηκε με ισχυρά ψυχικά νοσήματα και κρατείτο σε ψυχιατρική πτέρυγα, Γερμανικά και διεθνή μέσα εστιάζουν στα πολιτικά κίνητρα που πιθανώς υποκίνησαν τη δολοφονία. Ο Βαϊτσέκερ, πέρα από αναγνωρισμένος γιατρός, ήταν γιος του επί μια δεκαετία (1984 – 1994) Προέδρου της Γερμανίας Richard von Weizsaecker. O χριστιανοδημοκράτης Ρίχαρντ Βαϊτσέκερ, έμεινε γνωστός για την επιμονή του στο ότι Γερμανικός λαός οφείλει να αντιμετωπίσει το ναζιστικό παρελθόν του, ώστε να μπορέσει να το ξεπεράσει. Είχε χαρακτηρίσει μάλιστα την 8η Μάη – μέρα της επίσημης πτώσης του ναζισμού – ως “Μια μέρα Ελευθερίας όπου ελευθερωθήκαμε όλοι από την τυραννία του εθνικοσοσιαλισμού”. Μπορεί τα ακριβή αίτια της δολοφονίας του Φριτς φον Βαϊτσέκερ να μην είναι ακόμα ξεκάθαρα, αλλά ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της Γερμανίας κρούει το κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη γιγάντωση πράξεων βίας απέναντι σε πολιτικούς ίσως και νεοναζιστικού κινήτρου. Άλλωστε στη Γερμανία, οι επιθέσεις σε πολιτικούς είτε από ψυχικά νοσούντες είτε από οργανωμένες νεοναζιστικές ομάδες είναι μια μακρά ιστορία που κρατάει χρόνια. Το maxmag συνοψίζει τα κυριότερα στιγμιότυπα από δολοφονικές απόπειρες κατά πολιτικών με ημερομηνία αναφοράς το 1990, δίνει στοιχεία για τη δράση των νεοναζί και τέλος καταγράφει την εκλογική δύναμη που ακροδεξιά κόμματα διαθέτουν, ώστε να διαπιστώσουμε τα πραγματικά δεδομένα της απειλής.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

Οι απόπειρες δολοφονίας κατά επιφανών πολιτικών σε δημόσια θέα από δράστη χωρίς σχέδιο διαφυγής είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο στη Γερμανία. Παρότι, οι δράστες εμφανίζουν (σχεδόν όλοι) ψυχικά νοσήματα δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την πολιτική διάσταση των παρακάτω γεγονότων:

H απόπειρα κατά Oskar Lafontaine:

Τον Απρίλιο του 1990 γυναίκα ντυμένη με ένα λευκό φόρεμα, προσεγγίζει σε συγκέντρωση στη Κολωνία τον Όσκαρ Λαφονταίν προσφέροντας του ένα μπουκέτο λουλούδια. Τα λουλούδια φάνηκε πως ήταν ένα απλό σχέδιο παραπλάνησης καθώς απώτερος σκοπός της γυναίκας ήταν να επιτεθεί στον Λαφονταίν με μαχαίρι, προξενώντας του σοβαρά τραύματα στο λαιμό και το σώμα. Ο πολιτικός ήταν μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και εξέχων πρόσωπο της περιοχής. Η γυναίκα – δράστης διαγνώστηκε με ιστορικό ψυχικών ασθενειών και ουδέποτε παρουσίασε τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης, ενώ το θύμα κατάφερε να επιβιώσει μετά από μια έντονη μάχη με τα τραύματά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόπειρα κατά Wolfgang Schäuble

Ο γνωστός στην Ελλάδα Βολφανγκ Σόιμπλε, που επιτέλεσε Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη περίοδο εφαρμογής των μνημονίων στη χώρα μας, είχε και αυτός δεχθεί επίθεση εναντίον του επίσης το 1990 και συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου. Ο 48χρονος τότε πολιτικός δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη πόλη Oppenau της Γερμανίας τρεις σφαίρες, που τον “καθήλωσαν” σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι και σήμερα. Ο δράστης επίσης, διαγνώστηκε ως ψυχοπαθής και εξέτισε τη ποινή του σε ψυχιατρική κλινική μέχρι το 2004.

Η απόπειρα κατά Henriette Reker

Η Ρέκερ στις 17 Οκτωβρίου του 2015, βρίσκεται ένα 24ωρο πριν γίνει η πρώτη γυναίκα-δήμαρχος της Κολωνίας, όταν σε εκδήλωση δέχεται επίθεση με μαχαίρι και τραυματίζεται σοβαρά στο λαιμό. Η Ρέκερ θα κερδίσει τη δημαρχία βρισκόμενη στην εντατική του νοσοκομείου, όπου παρέμεινε σε κόμμα για αρκετά 24ωρα. Δράστης ήταν ένας 44χρονος άντρας με ακραία αντι – μεταναστευτικές και ρατσιστικές απόψεις. Εκτιμάται πως στο πρόσωπο της Ρέκερ, βρήκε τον “ένοχο” για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Κολωνία.

Η απόπειρα κατά Andrea Hollstein

Στις 27 Νοεμβρίου του 2017 σε εστιατόριο στη πόλη της Altena έπεσε θύμα ακροδεξιάς επίθεσης ο Δήμαρχος της πόλης. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Χολλστάιν δέχθηκε αρχικά λεκτική επίθεση από έναν μεθυσμένο εισβολέα, για την πολιτική του υπέρ των προσφύγων και μεταναστών, ενώ στη συνέχεια μαχαιρώθηκε στο λαιμό. Ο Χολλστάιν δεν κινδύνεψε σοβαρά και σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η δολοφονία του Walter Lübcke

Από τις πολλαπλές απόπειρες κατά πολιτικών από δράστες που ενήργησαν αυτοβούλως αναπόφευκτα κάποια θα ήταν “επιτυχής”. Έτσι λοιπόν, τη Κυριακή 2 Ιουνίου του 2019 ο επικεφαλής της διοίκησης στη πόλη Κάσελ – Βάλτερ Λίμπκε – πέφτει νεκρός στο προαύλιο του σπιτιού του από μια σφαίρα σφηνωμένη στο κρόταφό του. Ο Λίμπκε, μέλος του κόμματος της ίδιας της Μέρκελ, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων στη Γερμανία ήδη από το 2015, ξεσηκώνοντας ένα πελώριο κύμα ακροδεξιάς καμπάνιας εναντίον του, η οποία έφτασε μέχρι και σε δημόσια καλέσματα για τη δολοφονία του. Ο δράστης της επίθεσης παρότι δήλωσε πως ενήργησε από μόνος του, ήταν μέλος του ακροδεξιού χώρου και είχε συλληφθεί παλιότερα για ακροδεξιά – ρατσιστική δράση.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ακόμα και αν για τα παραπάνω γεγονότα, κάποιος προσπαθήσει να τα απομονώσει από τη πολιτική τους ουσία και να τα αποδώσει σε ένα ψυχολογικό και κοινωνικό pattern, η οργανωμένη δράση και η εκλογική δύναμή νεοναζιστικών ομάδων στη Γερμανία έρχεται να αποδείξει την άμεση επίδραση του εθνικοσοσιαλιστικού δηλητηρίου στη πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Υπ. Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο του 2019 έλαβαν χώρα 8.605 εγκλήματα και αδικήματα που συνδέονται με την ακροδεξιά. Από το 1990 μέχρι το 2017 ακροδεξιοί θύλακες στη Γερμανία ευθύνονται για 169 δολοφονίες. Οι απειλές σε πολιτικούς βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ενώ πολλοί ακροδεξιοί αποφεύγουν το εις βάρος τους ένταλμα σύλληψης και έχουν βγει σε καθεστώς παρανομίας. Οι επιθέσεις δεν μπορούν εύκολα να καταγραφούν αλλά αποτελούνται από βομβιστικές ενέργειες, δολοφονίες, χαρακώματα στο πρόσωπο, εμπρησμοί σε συνοικίες μεταναστών (κυρίως Τούρκων) κ.α.

Το χειρότερο όλων καθώς όπως φαίνεται όμως, δεν είναι οι οργανωμένες νεοναζιστικές επιθέσεις αλλά η ευρεία λαϊκή αποδοχή που λαμβάνουν τα ακροδεξιά κόμματα. Το AFD (Alternative for Germany) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 και ουσιαστικά αποτελεί έναν “γραβατωμένο και πολιτισμένο” συνεχιστή του NPD που μέχρι πρότινος ήταν το σήμα – κατατεθέν της Γερμανικής ακροδεξιάς. Το NPD όμως όμως καθ’ όλη την 54χρονη ιστορία εξέλεξε βουλευτή μόλις μια φορά και μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Βουλή. Αντίθετα το AFD κατάφερε να καταστεί – με ιλιγγιώδη ταχύτητα – σε βασικό ρυθμιστικό παράγοντα της Γερμανικής πολιτικής σκηνής. Σήμερα, μετρά 35χιλ μέλη και κατάλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές του 2017 με ποσοστό 12.6 % και κοντά 6εκ ψήφους. Οι πολιτικές θέσεις του AFD ανασύρουν σκοταδιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις γύρω από κάθε κλίμακα της καθημερινής ζωής. Θεωρούν ντροπιαστικό το γεγονός ότι οι Γερμανοί ντρέπονται για την ιστορία τους, παρουσιάζουν τον αντισεξισμό και φεμινισμό ως προπαγανδιστικά κατασκευάσματα κομουνιστικής εμπνεύσεως ενώ τέλος συνεχώς πιέζουν για όλο και σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές. Οι θέσεις του κόμματος όμως δεν είναι οι μόνες που σοκάρουν. Το AFD έχει κατηγορηθεί πολλάκις για υπόγεια επικοινωνία με περιθωριακές ομάδες νεοναζιστών. Παρότι επισήμως το AFD προσπαθεί να πείσει πως σε αυτό δεν εγγράφονται σεσημασμένοι ακροδεξιοί και πως μεταξύ AFD και NPD υπάρχουν μεγάλες πολιτικές αποκλίσεις, ο ρατσιστικός του λόγος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης φαίνεται πως λειτουργεί ως πυροδότης της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία. Ο Χόλγκερ Κελς, δήμαρχος του Κότμπους, ο οποίος έχει απειληθεί επανειλημμένα από την ακροδεξιά δήλωσε χαρακτηριστικά “Το κόμμα αυτό συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός κλίματος το οποίο εκμεταλλεύονται οι μικρές εξτρεμιστικές οργανώσεις”.

Το φαινόμενο μοιάζει πολυπαραγοντικό. Αυτόκλητοι δράστες επιτίθενται σε πολιτικούς, νεοναζιστικές συμμορίες (βλ. Combat 18) τρομοκρατούν πρόσφυγες και μετανάστες, “κουστουμαρισμένοι ακροδεξιοί” χύνουν το διαδικτυακό τους δηλητήριο. Απαντήσεις δεν μπορούν βρεθούν, παρά μόνο από όσους γνωρίζουν καλά την ιστορία της Γερμανίας, τις κοινωνιολογικές συντεταγμένες της χώρας και τα ήθη και έθιμα του λαού της. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους Γερμανούς και τις Γερμανίδες που θέλουν να προστατευθούν από το φασιστικό μίσος που τη τελευταία φορά διέλυσε (στη κυριολεξία) τη χώρα τους.


Πηγές:

  • Η δολοφονία Βαϊτσέκερ – Οι Γερμανοί νεοναζί “θέλουν αίμα” ανακτήθηκε από slpress.gr

  • “What do we know about the killing of former’s german president’s son” ανακτήθηκε από dw.com

  • AFD – NPD ανακτήθηκε από wikipedia

  • Berlin: Prominent Physician Killed at Clinic ανακτήθηκε από berlinspectator.com

  • Walter Lübcke killing: Suspect with far-right links confesses ανακτήθηκε από bbc.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρίστος Κρανάκης

Γεννήθηκα και σπούδασα στην Αθήνα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον μου για την ενημέρωση και την επικοινωνία με ώθησε να ασχοληθώ με την αρθρογραφία και γενικότερα τη δημοσιογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;