Πλάσματα της Μυθολογίας στην αρχαία Ελλάδα

Πλάσματα
Πηγή: cognoscoteam.gr

Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από περίπλοκες σχέσεις μεταξύ Θεών και Ανθρώπων. Οι ιστορίες που την αποτελούν είναι πάμπολλες, εμπνέοντας μέχρι σήμερα αρκετούς καλλιτέχνες. Ένα μεγάλο κομμάτι όμως όλων αυτών των ιστοριών είναι και τα περίεργα μυθικά πλάσματα και τέρατα. Άλλα τέρατα εμφανίζονται με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, άλλα με υπερφυσικές δυνάμεις και άλλα έχοντας τα χαρακτηριστικά παραπάνω του ενός ζώου. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο διάσημα μυθικά πλάσματα που εμφανίζονται στους αρχαίους ελληνικούς μύθους.

Το λιοντάρι της Νεμέας, η Λερναία Ύδρα και ο Κέρβερος

Αρχή γενομένης θα παρουσιάσουμε αυτά τα τρία πλάσματα. Ο λόγος που τα τοποθετούμε μαζί είναι ένας. Και τα τρία πλάσματα αποτελούσαν έναν εκ των δώδεκα άθλων του Ημίθεου Ηρακλή.

Το λιοντάρι της Νεμέας αποτελούσε τον πρώτο άθλο του Ηρακλή. Το ζώο αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο στην κοιλάδα της Νεμέας στην Κορινθία. Είχε γεννηθεί από την Έχιδνα και τον Όρθρο ή τον Τυφωέα, ενώ σύμφωνα με άλλη παράδοση είχε πέσει από την σελήνη. Το λιοντάρι ήταν αδύνατο να σκοτωθεί από θνητά όπλα. Το δέρμα του ήταν πάρα πολύ ανθεκτικό στις επιθέσεις και τα δόντια του τόσο κοφτερά, που μπορούσαν να διαπεράσουν και την πιο γερή πανοπλία. Ο Ηρακλής κατάφερε να το σκοτώσει πνίγοντας το. Το δέρμα του το πήρε αφού το έκοψε με τα δόντια του ζώου.

Τέρατα
Πηγή: wikipedia.org| Ο Ηρακλής ετοιμάζεται να μονομαχήσει με την Λερναία Ύδρα, πίνακας του Γκυστάβ Μορώ

Ένα από τα πολλά τέρατα ήταν και η Λερναία Ύδρα. Αυτή αποτελούσε τον δεύτερο άθλο του. Ήταν κόρη του Τυφωέα και της Εχίδνας. Κατοικούσε στα έλη της Λέρνης και κατέτρωγε ανθρώπους και ζώα. Ήταν ένα φοβερό τέρας με εννέα κεφάλια, από τα οποία τα οκτώ ήταν θνητά και το ένατο αθάνατο. Ήταν τόσο τερατώδες αυτό το πλάσμα, όπου κάθε φορά που κοβόταν ένα από τα κεφάλια της, φύτρωναν άλλα δύο. Επίσης, και η ανάσα της ήταν μολυσμένη και όποιος την ανέπνεε, πέθαινε.

Ο Κέρβερος εντοπίζεται στον τελευταίο άθλο του Ηρακλή. Ο Κέρβερος ήταν και αυτός γιος του Τυφωέα και της Έχιδνας. Το τέρας αυτό ήταν ο φύλακας του Άδη. Ήταν ένα σκυλί με τρία κεφάλια και με ουρά που κατέληγε σε κεφαλή δράκου. Άλλη περιγραφή γι’αυτό το τέρας αναφέρει πως είχε περισσότερα από τρία κεφάλια, με πόδια λιονταριού και ουρά φιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Μινώταυρος

Πλάσματα
Πηγή: wikipedia.org| Η Πασιφάη ανατρέφει τον Μινώταυρο

Στην ελληνική μυθολογία, ο Μινώταυρος εμφανίζεται στο ταξίδι του Θησέα στην Κρήτη. Ήταν ένα πλάσμα με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Ο βασιλιάς της, Μίνωας, θέλοντας να πάρει τον θρόνο, έπρεπε να θυσιάσει προς τιμήν του Θεού έναν λευκό ταύρο που του είχε στείλει. Αντί αυτού, ο Μίνωας θυσίασε έναν άλλο ταύρο. Ο Θεός το πρόσεξε και για να τον τιμωρήσει έκανε την γυναίκα του, Πασιφάη, να τον ερωτευτεί. Από την ένωση της Πασιφάης και του λευκού ταύρου γεννήθηκε ο Μινώταυρος. Ο Μίνωας, θέλοντας να ξεμπερδέψει με αυτό το πλάσμα, το έκλεισε μέσα σε έναν Λαβύρινθο που είχε κατασκευάσει ο Δαίδαλος. Ο Μίνωας προσέφερε σε αυτό ως τροφή επτά νέους και επτά νέες, φόρο αίματος που πλήρωναν οι Αθηναίοι για το φόνο του Ανδρόγεω.


Σάτυροι

Πλάσματα
Πηγή: wikipedia.org| Σάτυρος και Νύμφη (1623) του Gerard van Honthorst

Οι Σάτυροι ήταν πνεύματα των βουνών και των δασών της ελληνικής μυθολογίας. Απεικονίζονται ως ανθρωπόμορφα πλάσματα τα οποία από τη μέση και πάνω είχαν μορφή ανθρώπου και από τη μέση και κάτω τα πόδια και την ουρά τράγου. Σε διάφορες αναπαραστάσεις εμφανίζονται να παίζουν μουσική και να πίνουν κρασί, έχοντας μια ανέμελη ζωή. Επίσης, ήταν γνωστοί και για το κυνήγι των κοριτσιών, συμβολίζοντας τη γονιμοποίηση της φύσης. Ακόμα, οι Σάτυροι αποτελούν τα κύρια πρόσωπα του σατυρικού δράματος.


Σφίγγα

Τέρατα
Πηγή: art-hellas.blogspot.com| Η Σφίγγα των Ναξίων στο Μουσείο των Δελφών

Η Σφίγγα ήταν ένα πλάσμα με σώμα και νύχια λιονταριού, φτερά αετού και ανθρώπινο κεφάλι. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη του Όρθρου και της Χίμαιρας. Είναι στενά συνδεδεμένη με τον μύθο του Οιδίποδα και διάσημη για τα αινίγματα, τα οποία δεν μπορούσαν να λύσουν οι περαστικοί και του καταβρόχθιζε.


Χίμαιρα

Τέρατα
Πηγή: www.hellenicaworld.com

Η Χίμαιρα ήταν κόρη του Τιφώνα και της Εχίδνας. Ήταν ένα πλάσμα με κεφάλι λιονταριού, ουρά φιδιού και σώμα κατσίκας. Στο κέντρο υπήρχε ένα δεύτερο κεφάλι κατσίκας. Αρκετά τρομακτικό συγκριτικά με τα άλλα τέρατα. Επίσης, εξέπνεε από το στόμα της φωτιά, με την οποία έκαιγε όσους περαστικούς περνούσαν έξω από τη κρυψώνα της. Εξοντώθηκε από τον Βελλερεφόντη με την βοήθεια του Πήγασου. Στην αρχαιότητα χαρακτήρισαν τη Χίμαιρα ως μυθική απόδοση των ηφαιστείων της περιοχής που ζούσε.


Πήγασος

Ο Πήγασος ήταν ένα φτερωτό άλογο και είχε για γονείς του τον Ποσειδώνα και τη Μέδουσα. Σίγουρα δεν μπορούμε να το κατατάξουμε στα τέρατα. Ο Πήγασος, σύμφωνα με τον μύθο ξεπήδησε από το λαιμό της Μέδουσας όταν ο Περσέας έκοψε το κεφάλι της για να σώσει την Ανδρομέδα. Άλλος μύθος αναφέρει πως ο Βελλερεφόντης ίππευσε τον Πήγασο ώστε να σκοτώσει την Χίμαιρα. Στην αρχαιότητα η απεικόνιση σπουδαίων προσωπικοτήτων πάνω στον Πήγασο ήταν απόδειξη θεϊκής καταγωγής τους.

 

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Σφυροέρα, Σ. Ν. (2006). Η Μυθολογία των Ελλήνων (Β’ Τόμος). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

Πήγασος, το μυθικό άλογο που έχει εμπνεύσει αμέτρητες ιστορίες σε όλο τον κόσμο. Ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr (τελευταία πρόσβαση 14.4.2021)

Χίμαιρα. Ανακτήθηκε από www.theogonia.gr(τελευταία πρόσβαση 14.4.2021)

Σάτυροι. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 14.4.2021)

Σφίγγα. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση 14.4.2021)

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μανώλης Αδάμ

Φοιτητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και κατοικώ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Τα ενδιαφέροντά μου σχετίζονται με την Ιστορία και τη Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;