Πηγή ζωής το ηλιακό εργοστάσιο στην Κένυα

 

Πηγή εικόνας: https://provocateur.gr/

Πως ένα ηλιακό εργοστάσιο μπορεί να γίνει πηγή ζωής για χιλιάδες ανθρώπους στην Κένυα;

Αν και τα 2/3 του πλανήτη Γη, αποτελούνται από νερό, υπάρχουν περιοχές στον κόσμο, όπου το 1/3 του πληθυσμού τους, δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Μία τέτοια περιοχή είναι και η Κένυα. Σε πόλεις όπως η Κιούνγκα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, κατασκευάστηκε το πρώτο ηλιακό εργοστάσιο. Οι κάτοικοι της, μεγάλοι αλλά και μικρά παιδιά χρειαζόταν να περπατήσουν 1 ώρα ίσως και περισσότερο για να βρουν πόσιμο νερό. Επειδή το νερό ήταν είδος πολυτελείας, για να καλύψουν άλλες ανάγκες όπως πλύσιμο ρούχων ή μπάνιο, χρησιμοποιούσαν το βρώμικο νερό θαλάσσης με αποτέλεσμα σοβαρές δερματοπάθειες.

Το θαλασσινό νερό που υπάρχει στην περιοχή είναι άφθονο. Επίσης άφθονη είναι και η παρουσία της ηλιακής ενέργειας . Όπως έχουν υποστηρίξει οι επιστήμονες, το μέλλον της ενέργειας αυτού του πλανήτη, βασίζεται στη δύναμη του ήλιου.

Πηγή εικονας: https://designmagazine.gr/kenua-hliako-ergostasio/

Οι υπεύθυνοι της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “Give Power”, συνδύασαν αποτελεσματικά τις δυνατότητες της περιοχής  που είναι η μακρά ηλιοφάνεια αλλά και η ύπαρξη του θαλασσινού νερού και προχώρησαν στην εγκατάσταση ενός ηλιακού εργοστασίου που μετατρέπει  το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα “ηλιακό πάρκο”, που αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ενέργεια 50 kw και να θέτουν σε λειτουργία δύο αντλίες νερού 24 ώρες την ημέρα.  Με αυτό τον τρόπο, χάρισαν τη δυνατότητα της άμεσης και υγιεινής πρόσβασης σε νερό σε 25.000 κατοίκους, ανακουφίζοντας την καθημερινότητά τους και βελτιώνοντας στα μέγιστα τις συνθήκες διαβίωσης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΜΚΟ “Give Power”, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως η Κολομβία και η Αϊτή.

Μήνυμα  ευαισθητοποίησης της “The Water Project”

Παράλληλα και άλλες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, όπως η “The Water Project”, δραστηριοποιούνται με παρόμοιο τρόπο. Η συγκεκριμένη παρέχει αξιόπιστα έργα ύδρευσης σε κοινότητες της υποσαχάριας Αφρικής, που υποφέρουν από την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και σωστή αποχέτευση και προχώρησε με έναν δημιουργικό και στοχευμένο τρόπο ενημέρωσης του κοινού.

Γνωρίζοντας ότι σπάνια οι άνθρωποι θα αρνηθούν ένα δωρεάν μπουκάλι νερό, πρόσφεραν σε όλους τους θεατές ενός κινηματογράφου από ένα. Δευτερόλεπτα αργότερα, οι θεατές  διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να πιούν νερό, γιατί όσο και αν προσπάθησαν δε μπορούσαν να ξεβιδώσουν το καπάκι.

Παράλληλα, στην οθόνη του σινεμά εμφανίστηκε ένα μήνυμα που έλεγε “Αν νομίζετε πως είναι απαράδεκτο να καταβάλετε την ελάχιστη προσπάθεια προκειμένου να πιείτε νερό, φανταστείτε πως νιώθουν αυτά τα παιδιά”. Με αυτό τον τρόπο στόχευσαν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, που είναι αυτονόητη και δεδομένη στο δυτικό πολιτισμό, σε άλλες χώρες για εκατομμύρια ανθρώπους είναι πολυτέλεια.

 

 

Πηγές από άρθρα στο διαδίκτυο

Ηλιακό εργοστάσιο στην Κένυα κάνει πόσιμο το θαλασσινό νερό και ξεδιψάει 25.000 ανθρώπους .Ανακτήθηκε από πηγή : https://provocateur.gr/well-being/17871/hliako-ergostasio-sthn-kenya-kanei-posimo-to-thalassino-nero-kai-ksedipsaei-25-000-anthrwpoys   (τελευταία πρόσβαση )

Πράξη ανθρωπιάς στην Κένυα : Ηλιακό εργοστάσιο μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Ανακτήθηκε από πηγή: https://www.dinfo.grfbclid=IwAR1wyaQ0F0vm8IssCZTk9yyFaAFky3biRqDFL0nrbr5oGI0dzRUUcjxH8k4 (τελευταία πρόσβαση )

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;