Η σκέψη ως το απόλυτο εργαλείο της πνευματικής απελευθέρωσης του ατόμου

Ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ο Πλάτωνας, για τη διαμόρφωση των ρήσεών του, επέμενε ιδιαίτερα στο ποιόν του ατόμου. Το ποιόν του ατόμου εξαρτάται από το <<ποσόν>> του μυαλού του. Η ποσότητα αυτή δεν είναι ανάλογη των γνώσεων, αλλά ανάλογη των σκέψεων που συναρτώνται με κάθε είδος γνώσης. Ο  Πλάτωνας, μάλιστα, είχε πει χαρακτηριστικά πως ένας που σκέφτεται σωστά είναι καλύτερος από μύριους που δεν σκέφτονται. Τι είναι όμως αυτή η σκέψη που έθεσε στο προσκήνιο ο φιλόσοφος τον 4ο αιώνα π.Χ.;

Eμείς, τα πιο ελεύθερα πνεύματα, θα λέγαμε πως η σκέψη είναι ένα πουλί που πετάει στους πιο σκοτεινούς ουρανούς χωρίς να λυγίζει. Το πουλί αυτό είναι ο άνθρωπος, ο πρωταγωνιστής της πραγματικότητας. Ο άνθρωπος που σκέφτεται δεν λυγίζει. Βέβαια, πολύ φιλοσοφικά φαίνονται όλα αυτά! Τι γίνεται στην πράξη; Πώς αποφαίνεται η σκέψη στη ζωή μας;

Το πασιφανές, αρχικά, είναι ότι όποιος σκέφτεται βρίσκει λύσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν εξ αυτών ελλοχεύουν σε κάθε στενό και σκοτεινό σοκάκι του λαβύρινθου του καθημερινού γίγνεσθαι. Όσο πιο πολύ εκτίθεται ο άνθρωπος στο σκοτάδι, τόσο πιο πολύ χρειάζεται η σκέψη. Τόσο μεγαλύτερη αξία έχει η σκέψη. Αφενός, η ανάγκη αυτή  κρίνεται ως ανάγκη δραπέτευσης από τον εκάστοτε φαινομενικά…αδιέξοδο λαβύρινθο. Η αξία της σκέψης , από την άλλη, προσδιορίζεται βάσει της απαξίας των δυσμενών καταστάσεων που μας διαπερνούν σαν δόρυ.

Κάθε λύση του σκεπτόμενου ανθρώπου αφορά τόσο την οντότητά του μεμονωμένα όσο και την ύπαρξή του εν γένει ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου. Οι λύσεις αφορούν σε προβλήματα κάθε είδους. Άρα, πολύπτυχα τα προβλήματα. Πολύπτυχες κι οι λύσεις. Δεν ισχύει το ίδιο για τη σκέψη, η οποία αποτελεί μονόδρομο σε κάθε περίπτωση. Πάντως, αν και μονόδρομος η σκέψη δεν παύει να απέχει από στενά καλούπια της αντικειμενικής και αυστηρής λογικής. Με άλλα λόγια, η σκέψη είναι και για τους λογικούς και για τους παράλογους. Αρκεί όλοι αυτοί να συνδυάζουν τα δεδομένα και τα ζητούμενα ή τα ζητούμενα των δεδομένων. Αντιφατικά όλα αυτά. Αλλά, το μείζον στοιχείο της σκέψης είναι αυτό και μόνον αυτό. Το ξεκλείδωμα των δεδομένων προς επίλυση των ζητουμένων.

Advertisement

Δεν είναι, όμως, μόνον η επίλυση των προβληματικών καταστάσεων και συγκυριών. Η σκέψη χρειάζεται και για την προσωπική διαμόρφωση, σταθεροποίηση και εξέλιξη του ατόμου. Όλα έχουν αρχή, μέση κι ολοκλήρωση σύμφωνα με τους όρους της ενδελέχειας κατά τον Αριστοτέλη. Στο σημείο αυτό, γίνεται απόλυτα αντιληπτή η συμβατότητα μεταξύ των θεωριών του Πλάτωνος και του Αριστοτέλη.

Ας βάλουμε κι εμείς τη δική μας πινελιά σε αυτές τις θεωρίες. Ας πούμε ότι ο άνθρωπος δεν έχει προορισμό. Δεν έχει πρόσημο. Κι αυτό με την έννοια του ότι δεν προϋποτίθεται χρονική απόσταση μεταξύ της αρχής της ύπαρξής του και της ολοκλήρωσής του. Κάθε συγκυρία, κάθε κινητήριο έναυσμα της σκέψης, κάθε σκέψη προς πρωτοβουλία του ανθρώπου αποτελεί και μια ολοκλήρωση. Κάθε ολοκλήρωση και επιτυχία. Κι επιτυχία, ας μην ξεχνάμε, πως δεν σημαίνει κι επίτευξη του αρχικά επιθυμητού ή θετικού αποτελέσματος. Επιτυχία σημαίνει λήψη πρωτοβουλιών των οποίων η πραγματοποίηση εν πράξεσι κατευθύνεται από τον μοχλό του πολυμήχανου ανθρώπου, τη σκέψη!

Για να πετύχεις, πρέπει να ρισκάρεις. Σκέψου ελεύθερα. Αντίστοιχα, απελευθερώσου σκεπτόμενος. Τα φτερά τα έχεις. Φτάνει μόνο να τα ανοίξεις και να απογειωθείς!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG