Κοινωνική πνευματικότητα στα όρια της κοινωνικής πραγματικότητας

Τι είναι ο άνθρωπος; Πολλά μπορούμε να διατυπώσουμε και να σκεφτούμε σχετικά με το ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αλλά μάλλον σαφής και συγκεκριμένος ορισμός δεν υπάρχει. Ακόμη, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο σκοπός του ανθρώπου. Ποιος είναι άραγε; Ο σκοπός αυτός είναι ο ατομικός που έχει μεν ως επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο ως ύπαρξη, στα πλαίσια όμως μιας διασυλλογικής δράσης καθώς ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό και κοινωνικό; Μήπως πρόκειται για κάτι άλλο;

Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του Περί Ψυχής δίνει μια αρχική κατεύθυνση προς απάντηση του ερωτήματος. Ο άνθρωπος, κατά τον μέγα φιλόσοφο, δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα ζώα παρά στο ότι είναι κατασκευασμένος και πλασμένος να ακολουθήσει μια ατομική εξέλιξη. Τα ζώα χωρίζονται σε ομάδες-αγέλες λόγω της ομαδικής πορείας στην εξέλιξή τους. Απεναντίας, οι άνθρωποι χωρίζονται σε ομάδες ”χτίζοντας” κοινωνίες, αλλά φτάνουν από την εν δυνάμει  στην εν εντελεχεία κατάστασή τους, άρα στην εκπλήρωση του σκοπού τους, πάντα μόνοι. Η συλλογιστική του Αριστοτέλη μας βάζει σε προβληματισμούς.

κοινωνικής πραγματικότητας

Οι παραπάνω προβληματισμοί έχουν να κάνουν με τη γενική στάση του ατόμου απέναντι στο σύνολο. Με άλλα λόγια, έχουν να κάνουν με τη γενική στάση της ατομικής μονάδας απέναντι στην κοινωνία. Η γενική αυτή στάση συνιστά την κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την καθολική ατομική συμπεριφορά, είτε αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ενέργεια είτε παραλείψεις προς ενέργεια κάθε είδους που έχει βέβαια αντίκτυπο στην κοινωνία. Η καθολικότητα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση πραγμάτων, προσώπων, καταστάσεων που αθροιστικά και ενίοτε σωρευτικά πλάθει το κοινωνικό πρόσημο ενός ενεργειακού καθρέπτη. Το πρόσημο αυτό είναι άλλοτε θετικό, και τότε ακτινοβολεί ο καθρέπτης, και άλλοτε αρνητικό ώστε ο καθρέπτης να σπάει. Ο καθρέπτης αυτός αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία εν τέλει απορροφώντας τόσο το καλό όσο και το κακό που επιδρά στην πραγματικότητα.

Advertisement

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα επιδρά και η κοινωνική πνευματικότητα, αμελητέα πλέον, που κάποιες φορές ταυτίζεται με το θετικό πρόσημο της κοινωνίας κι άρα με το καλό. Το καλό αυτό έχει και εκπροσώπους. Εκπρόσωποι του καλού είμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Το κακό όμως είναι ότι δεν επιτυγχάνουμε τον σκοπό αυτό προς όφελος των πάντων , προς όφελος της κοινωνίας ή προς βελτίωση της κοινωνικής πραγματικότητας.

Φαντάζουν όλα κάπως απύθμενα ως προς τη σύγχρονη ηθική του είδους μας, θα μπορούσε να πει κάποιος. Αυτό είναι προφανές και λογικό όταν συμβιβαζόμαστε με εγωισμούς, με παραλογισμούς του αέρα κατά της ανθρώπινης νοημοσύνης και πολλά άλλα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Συμβιβαζόμαστε με τους όρους των λίγων, ώστε να το αφήνουμε ”πάνω τους” κι έτσι να χάνουμε κάθε επικοινωνία με τους γύρω μας, με την κοινωνία μας. Παρά την τυχόν κοινωνική απομόνωση που υφιστάμεθα, νιώθουμε πως έτσι θα ωφελήσουμε τον εαυτό μας. Νιώθουμε. Έχουμε το ένστικτο, αλλά όχι τη λογική σκέψη ότι το άτομο ως θεμελιώδης μονάδα διασφαλίζεται με την πρόοδο και την προώθηση της κοινωνίας. Διαφορετικά, η μονάδα αυτή γίνεται μείον.

Αναμφισβήτητα , ο Αριστοτέλης επιβεβαιώνεται σε όλα. Πάντως , για να μην απομειωθεί η ατομική αξιοπρέπεια και για να μη χάσει την αξία του γενικά ο άνθρωπος, ας στηλιτεύσουμε κάθε υπονόμευση από τους μεγάλους. Ας ακολουθήσουμε κάθε πνευματικό άνθρωπο που ως μόρφωση λαμβάνει την κοινωνικο-πνευματική διαμόρφωση κι όχι την στείρα γνώση που στερεί την κατ’ουσίαν σκέψη και τα κριτικά και βουλητικά κριτήρια. Ας αντιστρέψουμε τους φυσικούς και πραγματικούς κανόνες και ας γίνουμε επιτέλους κοινωνικά και πολιτικά όντα που θα προσφέρουμε στο σύνολο όντας έμπιστοι, αλληλέγγυοι, ανιδιοτελείς αποκαθιστώντας κάθε αρνητικό πρόσημο. Άλλωστε, το θετικό είναι και το συμφέρον!

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG