Η κατ’ ουσίαν φύση του Πολιτισμικού Μαρξισμού

Πόσες φορές έχουμε ακούσει διάφορες θεωρίες περί συνωμοσίας στα πλαίσια του παγκόσμιου γίγνεσθαι; Πόσες φορές έχει απορρίψει ο καθένας από εμάς τις θεωρίες αυτές ως λογικώς ανυπόστατες; Πόσες φορές μας έχουν βάλει οι θεωρίες αυτές  σε βαθιά σκέψη και προβληματισμό; Σίγουρα πάρα πολλές. Αυτό σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων ύπαρξης τέτοιου είδους συνωμοσιών περί καταστροφής των γενικώς καθιερωμένων πολιτισμικών κι ανθρώπινων αξιών ή απλώς χάσιμο χρόνου; Κι όλα αυτά στην Ήπειρό μας;

Μάλλον, η απάντηση κρύβεται στο δεύτερο σκέλος της προηγηθείσας ερώτησης. Κι αυτό καθώς τα πολλά λόγια επί του παραλογισμού είναι φτώχεια ενώ η λογική επιβάλλει άμεσες κι απλές απαντήσεις σε τέτοιους προβληματισμούς. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Τι είναι ο Πολιτισμικός Μαρξισμός;Φημολογείται πως πρόκειται για ένα σύνολο θεωριών που γεννήθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα από μέλη του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών, δηλαδή από πρόσωπα-στελέχη της Σχολής της Φρανκφούρτης.

Πολιτισμικός Μαρξισμός

Πρόκειται όμως για απλές θεωρητικές έρευνες ή για κάτι άλλο; Οι πολέμιοι του Πολιτισμικού Μαρξισμού θεωρούν πως πρόκειται για θεωρίες άκρατου και ύπουλου νεωτερισμού με σκοπιμότητα συνωμοσίας εις βάρος της δυτικής κοινωνίας και των κατακτήσεών της . Θεωρούν ακόμη πως το κίνημα αυτό αποσκοπεί στην ανάδειξη μιας νέας τάξης και αντιμετώπισης των πραγμάτων, των καταστάσεων και των αξιών των Δυτικοευρωπαίων. Μια τέτοια εκ νέου ιεράρχηση κανόνων και αξιών, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως φέρει ως αποτέλεσμα την απεμπόληση όλων των παραδοσιακών ηθών, αξιών και προτύπων ζωής σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριοποίησης.

Η αλλοίωση του τρόπου ζωής στην Ευρώπη θα σήμαινε εκφυλισμό του ανθρώπινου ”είναι” και εξάλειψη της ποιοτικής ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Επακόλουθο τούτου είναι για κάποιους η προώθηση νέων προτύπων κι ιδεολογιών ή ρευμάτων όπως ο φεμινισμός, η εμπορευματοποίηση της ελευθεροτυπίας και εν γένει των ΜΜΕ, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η οικογενειακή διάσπαση, η αποχή από τα χριστιανικά πιστεύω, η μετανάστευση. Κι όλα αυτά υπό το πρίσμα μιας παγκοσμιοποίησης και μαζοποίησης που ευνοεί την επιβολή μιας σύγχρονης μηχανής ελέγχου ως καθοδηγητικό εργαλείο μιας προλεταριακής δικτατορίας.

Advertisement

Πολιτισμικός Μαρξισμός

Πράγματι, πολλά φαινόμενα και πολλές νέες τάσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη συγκαιρινή μας πραγματικότητα. Σε άλλους φαίνεται μακρινή από τη λογική της  επίρριψης ευθυνών σε μια ομάδα ατόμων μια 100ετία πριν. Σε άλλους φαίνεται λογικό. Οι πρώτοι θεωρούν τους δεύτερους κινδυνολόγους. Οι συνειδησιακές και θεωρητικές συγκρούσεις επομένως δεν είναι λίγες. Η πράξη ωστόσο μας διδάσκει κάτι διαφορετικό και σίγουρα ορθότερο. Οι συνθήκες ζωής του ανθρώπου αλλάζουν. Μέσα σ’ αυτήν την αλλαγή οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται με τον οποιοδήποτε τρόπο ποια ακριβώς είναι η φύση τους και μέσα στο ”πολιτισμικό και ιδεολογικό χάος της εποχής” διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το βασικό δικαίωμα που χρήζει προστασίας και μόνιμης διεκδίκησης όμως είναι αυτό της αυτόβουλης επιλογής του καθενός.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι η οπτική του ατόμου ως προς την πραγματικότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε άνθρωπος δύναται να αντιλαμβάνεται τα τεκταινόμενα διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες που μέσα στον αέναο αγώνα για επιβίωση σπεύδει να ικανοποιήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως πιθανολογικά καθίσταται αδύνατη μια τόσο καθοριστική επίδραση από ένα κίνημα συνωμοσίας που θέλει τους ανθρώπους ”ανόμοια εξισωμένους” και αλλοτριωμένους. Όπως και να’χει, παρ’όλη τη σιγουριά που ενδέχεται να εν-διαθέτουμε για την πραγματικότητα και την αλήθεια των πραγμάτων ας έχουμε κατά νου το εξής. Όλα καθορίζονται από την ποιότητα των σκέψεών μας και της λογικής μας αναφορικά με το τι είναι σωστό και τι όχι, αν και τίποτα ποτέ δεν είναι…σίγουρο!

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;