Η κυβοποίηση της ανθρώπινης σκέψης

SHARE

Μέσα στα χρόνια έχει φανεί πόσο επιδεκτικό χαλιναγωγήσεως ον είναι ο άνθρωπος. Μέσα στα χρόνια ένα πράγμα διατηρείται μόνο αδέσμευτο κι αδάμαστο. Είναι η σκέψη. Αλλά κι αυτή πλέον, μπορούμε να πούμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις καθοδηγείται είτε εκούσια είτε ακούσια από μέρους του ατόμου. Αρμόζει στους καιρούς η καθοδήγηση αυτή;

Τι είναι η σκέψη; Η σκέψη συνίσταται σε ένα σύνολο παραστάσεων που ενέχει το άτομο. Οι παραστάσεις αυτές πηγάζουν από την πραγματικότητα και το ασυνείδητο (δηλ. τα όνειρα), το υποσυνείδητο και τις επιθυμίες μας. Επίσης, οι παραστάσεις αυτές δεν είναι πάντα οργανωμένες κατά λογική σειρά στο μυαλό μας. Ξεφεύγουν συνήθως από τη λογική και περνούν σε ένα επίπεδο συνειρμικό και αντανακλαστικό, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις εμπειρίες του καθενός.

Τι είναι πιο λογικό όμως για τη φύση του ανθρώπου; Να διαμορφώνει και να αναδιαμορφώνει συνειρμικά τις σκέψεις του κατά τρόπο άναρχο; Ή μήπως να προσαρμόζει, και μάλιστα αναγκαστικά, τις σκέψεις του βάσει των συγκυριών που τον επηρεάζουν κι ακολούθως να επιλέγει; Με λίγα λόγια, είναι λογικό να βάζουμε τη σκέψη μας σε καλούπια επειδή μας το επιβάλλουν οι καιροί ή οι γύρω μας;

Η κυβοποίηση της ανθρώπινης σκέψης

Μα…πόσο μπερδεύει όλο αυτό! Τα πράγματα είναι πάντως πιο απλά απ’όσο φαντάζουν. Θα πρέπει να αναφερθώ στις ελευθερίες του ατόμου για να καταλάβετε. Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να είναι ελεύθερος και για να απολαύει κάθε είδος ελευθερίας εντός των επιτρεπτών εκ της ηθικής και του νόμου ορίων. Όλοι θεωρητικά είμαστε ελεύθεροι. Βασική έκφανση της ελευθερίας του ατόμου είναι η ελευθερία της έκφρασης. Χωρίς αυτή ο άνθρωπος είναι μισός.

Αν θεωρήσουμε πως η ελευθερία αυτή μας δίνεται απλόχερα κι απεριόριστα, θα πρέπει να καταλήξουμε στο ότι οι σκέψεις μας -ως απόρροια της ανάγκης για έκφραση- είναι ένα δικαίωμα και μια επιμέρους ελευθερία που δεν περιορίζεται και δεν δεσμεύεται. Λάθος, λάθος, λάθος!

Advertisement

Η κυβοποίηση της ανθρώπινης σκέψης

Εμείς, οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη του 21ου αιώνα, κατευθυνόμαστε δεχόμενοι τρομερή επίδραση από τα πρέπει που επιβάλλουν οι άλλοι. Εγκλωβιζόμαστε εγκεφαλικά λόγω του φόβου, της άγνοιας και της μη κατ’ουσίαν εδραιωμένης πια πεποίθησής μας για το σωστό και το λάθος. Ουσιαστικά αυτο-εγκλωβιζόμαστε! Είναι δική μας επιλογή. Αλλά όχι καθαρά δική μας. Τα συμφέροντα των άλλων επιδρούν πάνω μας και μέσα μας. Η κυβοποίηση της σκέψης και του μυαλού μας είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα λοιπόν. Κλειδώνοντας τις σκέψεις κλειδώνει κανείς και τις επιλογές του. Το κλειδί όμως είναι στην …τσέπη του καθενός.

Μόνο αν ξεκλειδώσουμε τις σκέψεις και το μυαλό μας -εντός των πλαισίων που ορίζει η ηθική κι ο νόμος φυσικά- θα μπορέσουμε να πούμε ότι οδεύουμε προς την ολοκλήρωση. Μόνο αν σπάσουμε τα κλουβιά μέσα στα οποία είναι δέσμιες όλες οι επιθυμίες μας θα μπορέσουμε να πούμε ότι οδηγούμαστε αυτόνομα σε οιασδήποτε φύσεως επιλογή. Και το κυριότερο; Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πούμε ότι υφίσταται πλήρως θεμελιωμένη ως δικαίωμα και ελευθερία η έκφραση!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG