Περού: Η μεγαλύτερη μαζική θυσία παιδιών γίνεται μουσείο

SHARE

Περού

Στοιχεία για το μεγαλύτερο μοναδικό περιστατικό μαζικής θυσίας παιδιών στην Αμερική, και πιθανόν στην παγκόσμια ιστορία, έχουν ανακαλυφθεί στη βόρεια ακτή του Περού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, περισσότερα από 140 παιδιά και 200 ​​νεαρά λάμα φαίνεται να έχουν θυσιαστεί σε τελετουργικό, που έλαβε χώρα πριν από περίπου 550 χρόνια στο Περού.

Επιστημονικές έρευνες διεξάγονται από τη διεθνή, διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Gabriel Prieto του Universidad Nacional de Trujillo και τον John Verano του Πανεπιστημίου Tulane. Το έργο υποστηρίζεται από επιχορηγήσεις από την National Geographic Society.

Η ανακάλυψη έγινε με μια βουτιά με αλεξίπτωτο σε μια απόκρημνη ακτή που έβγαινε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη σκιά εκείνης της τότε μεγάλης πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας Chimu. Παλαιότερα, στην περιοχή υπήρχε ο προκολομβιανός πολιτισμός των Τσιμού (900-1450) ο οποίος στη συνέχεια ανατράπηκε από την αυτοκρατορία των ‘Ινκας.

Ενώ τα περιστατικά ανθρώπινης θυσίας μεταξύ των Αζτέκων, των Μάγια και των Ίνκας έχουν καταγραφεί σε ισπανικά χρονικά αποικιακής εποχής και έχουν τεκμηριωθεί σε σύγχρονες επιστημονικές ανασκαφές, η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου γεγονότος θυσίας παιδιών στον προ-Κολομβιανό πολιτισμό Chimú δεν έχει συμβεί ξανά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας  Γκαμπριέλ Πριέτο τα παιδιά και τα λάμα θυσιάστηκαν εξαιτίας των πλημμυρών που προκαλούσε το Ελ Νίνιο. Ο ίδιος τονίζει ότι «πιθανόν προσέφεραν στους θεούς το πιο σημαντικό που είχαν ως κοινωνία. Και το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά, γιατί εκπροσωπούν το μέλλον» και συμπληρώνει ότι «τα λάμα ήταν επίσης πολύ σημαντικά, γιατί αποτελούσαν θεμελιώδες κομμάτι της οικονομίας τους».

Περού

Τα παιδιά κυμαίνονταν σε ηλικία από 5 έως 14 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι μύες του μωρών λάμα ήταν ηλικίας κάτω των 18 μηνών. «Τα σκελετικά υπολείμματα τόσο των παιδιών όσο και των ζώων δείχνουν ενδείξεις περικοπών στο στέρνο καθώς και εξάρσεις των πλευρών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα στήθη των θυμάτων κόπηκαν ανοιχτά και τραβήχτηκαν, ίσως για να διευκολύνουν την απομάκρυνση της καρδιάς».

Advertisement

Τα παιδιά είχαν τα πρόσωπά τους μολυσμένα με μια κόκκινη χρωστική ουσία με βάση το κιννάβαρι και η τοποθεσία ταφής τους ήταν δυτικά στραμμένα προς τη θάλασσα. Το καθένα από αυτά έχει κοντά ένα βάζο, μια σφυρίχτρα, κομμάτια υφάσματος και τροφή.  Τα μωρά λάμα, αντίθετα, θάφτηκαν προς τα ανατολικά, προς τις ψηλές κορυφές των Άνδεων.

Περού

Με βάση στοιχεία από στρώματα αποξηραμένης λάσπης, πιστεύεται ότι όλες οι θυσίες ανθρώπων και ζώων πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα.

Στον τόπο της θυσίας εντοπίστηκαν, επίσης, πατημασιές. Οι μικρότερες από αυτές δείχνουν ότι τα παιδιά περπάτησαν μέχρι τον χώρο της θυσίας τους, από μια αρχαία πόλη που απείχε 1,5 χιλιόμετρο.

Σκοπός των αρχαιολόγων είναι συγκέντρωση των οστών και η μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο μέχρι την οικοδόμηση του Μουσείου. Η ανέγερση του μουσείου, βάσει πηγών, θα γίνει στο τέλος του χρόνου, κοντά στο σημείο των ευρημάτων, ενώ ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG