Περιοδικές εκθέσεις του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσεις

περιοδικές εκθέσεις
Πηγή εικόνας: snfcc.org

Κάθε μουσείο εκτός από τη μόνιμη έκθεσή του, φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες περιοδικές εκθέσεις. Φέτος, εξαιτίας της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, διοργανώνονται πολλές εκθέσεις σχετικές με την ανεξαρτησία και τα γεγονότα του 1821. Ωστόσο, δεν αφορούν όλες το συγκεκριμένο θέμα και ορισμένες από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω.

«Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας» – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

περιοδικές εκθέσεις
Πηγή εικόνας: namuseum.gr

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας» εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών. Τα έργα έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, ενώ σημαντικότατη είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκού αντιγράφου ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αιώνα π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας.

Η έκθεση αποτελείται συνολικά από 8 ενότητες αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων αλλά και στον απόηχό τους, όπως απεικονίστηκε στην τέχνη. Παράλληλα, πλαισιώνεται από ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

«Το 1821 στη Ζωγραφική» – Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα

περιοδικές εκθέσεις
Πηγή εικόνας: nationalgallery.gr

Το 2021 αποτελεί σημαντικό έτος για την Ελλάδα αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Με αφορμή λοιπόν την συγκεκριμένη επέτειο, αρκετά μουσεία της χώρας θα φιλοξενήσουν αντίστοιχες περιοδικές εκθέσεις. Η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα μπορούσε να μην παρουσιάσει έργα της επανάστασης και έτσι διοργανώθηκε η έκθεση με τίτλο «Το 1821 στη Ζωγραφική». Στην επετειακή αυτή έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Μαρία Κατσανάκη, συγκεντρώθηκαν τα πιο εμβληματικά έργα που σχετίζονται με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Όλα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης εκτός από δύο αριστουργήματα που παραχωρήθηκαν από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

«Takis: Κόσμος σε Κίνηση» – ΚΠΙΣΝ, Αθήνα

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) παρουσιάζει μια μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).

Ανάμεσα στις περιοδικές εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει, αφού παρουσιάζει 46 αντιπροσωπευτικά έργα του Έλληνα καλλιτέχνη στο δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, συστήνοντας μια συνολική εικόνα των γλυπτών του στη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση του έργου σε εκείνους που τον γνώριζαν ήδη.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και βίδες του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα,  αλλά και έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 23 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021] – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

περιοδικές εκθέσεις
Πηγή εικόνας: amth.gr

Ανάμεσα στις φετινές περιοδικές εκθέσεις που αφορούν τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, εντάσσεται και εκείνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τη φλόγα της εξέγερσης στη Μακεδονία, μέσα στον έναν αιώνα προσμονής.

117 αντικείμενα, που προέρχονται από διαφορετικούς φορείς, συμπλέκονται με προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλώντας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής.

Παράλληλα, αναπτύσσεται μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Με τη δική τους φωνή» που διατρέχει όλη την έκθεση με τη λογική των μικροϊστοριών. Με αυτό τον τρόπο κάθε εκθεσιακή ενότητα, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής, μεταφέρει την ατμόσφαιρα της ιστορίας.

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου 2021 και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, έως τις 17 Ιουλίου 2022.

«Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες» – MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη διεθνή έκθεση έργων του Ιβάν Κλιούν σε τέτοιο μεγάλο σύνολο, σε επιμέλεια της διευθύντριας του μουσείου, Μαρίας Τσαντσάνογλου και συνεπιμέλεια της προϊσταμένης συλλογών, Αγγελικής Χαριστού.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Heritage Art Foundation στη Μόσχα, του Συμβουλίου Υποστηρικτών του Μουσείου και του The Malevich Society.

Παράλληλα, το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, δημιούργησε ανακατασκευές των «Ιπτάμενων Γλυπτών» του Κλιούν, με βάση το υλικό της συλλογής και του αρχείου Κωστάκη, και διοργάνωσε ένα δημιουργικό εργαστήριο με τη συμμετοχή φοιτητών/τριών του 3ου έτους, τα έργα των οποίων θα εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου.

Επιπλέον, την έκθεση συμπληρώνουν έργα από τις συλλογές της Ιρίνα Πράβκινα και των Ταμάζ και Ιβέτα Μανασέροφ, ενώ φαίνεται πως θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις περιοδικές εκθέσεις της πόλης εξαιτίας της μοναδικότητάς της.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα – MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

περιοδικές εκθέσεις
Πηγή εικόνας: momus.gr

Το project- ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» οργανώνεται από την RUNONART και παρουσιάζεται στο  MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε μορφή εγκατάστασης. Πέντε Ελληνίδες καλλιτέχνιδες καλούνται να δημιουργήσουν νέα έργα περφόρμανς και να μοιραστούν την καλλιτεχνική έκφραση και τις ιδέες τους σχετικά με την ιδέα της πολυπρισματικότητας του είναι.

Έτσι, η Τζένη Αργυρίου διαπραγματεύεται τη σχέση με την τεχνολογία και την ανθρώπινη υπόσταση στον ψηφιακό κόσμο ενώ η Μαριάννα Καβαλλιεράτου δοκιμάζει παπούτσια των άλλων σε πληθυντικές διαδρομές της καθημερινότητας. Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη από την άλλη, αγγίζει το θέμα της διαφορετικής εικόνας ανά ηλικία και επιχειρεί την επιστροφή στη νεότητα. Η Μαρία Σιδέρη στη συνέχεια, διερευνά τα όρια ευεργετικότητας και τοξικότητας, με γνώμονα τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Τέλος, η Ελίζα Σόρογκα ενδύεται πολλαπλές επαγγελματικές ταυτότητες σε συνεντεύξεις εργασίας.

Οι περφόρμανς πραγματοποιήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν από την ομάδα RUNONART στο Πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Οκτώβριο του 2020, και πλαισιώθηκαν από συνεντεύξεις των καλλιτέχνιδων.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας. Ανακτήθηκε από https://www.namuseum.gr/periodic_exhibition/oi-megales-nikes-sta-oria-toy-mythoy-kai-tis-istorias-i-proetoimasia-tis-ekthesis-toy-eam/ (τελευταία πρόσβαση 8.7.21)

Το 1821 στη Ζωγραφική: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ. Ανακτήθηκε από https://www.nationalgallery.gr/el/periodikes-ektheseis/trehouses/1686-το-1821-στη-ζωηγραφική.html (τελευταία πρόσβαση 8.7.21)

”Takis: Κόσμος σε Κίνηση”: 46 εμβληματικά γλυπτά του Takis στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ. Ανακτήθηκε από https://www.elculture.gr/blog/takis-kosmos-se-kinisi-46-emvlimatika-glypta-tou-takis-ston-dimosio-choro-tou-kpisn/ (τελευταία πρόσβαση 8.7.21)

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]. Ανακτήθηκε από https://www.amth.gr/exhibitions/temporary/gia-mia-floga-poy-kaiei-arhaiotites-kai-mnimi-thessaloniki-makedonia-1821-2021 (τελευταία πρόσβαση 8.7.21)

Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα. Ανακτήθηκε από https://www.momus.gr/exhibition/inBetween (τελευταία πρόσβαση 8.7.21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;