Παρίσι-Αθήνα: “Η Γέννηση της νεότερης Ελλάδας”

Παρίσι Αθήνα
Πηγή εικόνας: paperhearts.gr

Παρίσι-Αθήνα: Η Γέννηση της νεότερης Ελλάδας 1675-1919, είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει το Μουσείο του Λούβρου για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Το εμβληματικό μουσείο του Λούβρου για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 διοργάνωσε με ζήλο και σεβασμό στην ιστορία και στην τέχνη της Ελλάδας, την έκθεση με τίτλο Παρίσι-Αθήνα: Η Γέννηση της νεότερης Ελλάδας 1675-1919.

Η τιμητική έκθεση Παρίσι-Αθήνα που θα διεξαχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 στο Λούβρο, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων ζωγράφων και αναδεικνύει τη σχέση της Ελλάδας με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα. Ως κεντρικό στόχο έχει να συνδέσει τις σχέσεις Αθήνας και Παρισιού, από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι τις εκθέσεις των μοντέρνων Ελλήνων καλλιτεχνών στις αρχές του 20ου αιώνα. Θα εκτεθούν έργα από την αρχή της φράγκικης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο μετά τη Δ΄ Σταυροφορία και από την περίοδο μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Επίσης από την ίδρυση ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα αλλά και από τις ανασκαφές των Γάλλων αρχαιολόγων στη Δήλο, στους Δελφούς και στην Ακρόπολη.

Παρίσι Αθήνα
Πηγή εικόνας: sophia-ntrekou.gr

Η έκθεση Παρίσι-Αθήνα , θα περιλαμβάνει 356 έργα που προέρχονται από διάφορα μουσεία της Ελλάδας, από το μουσείο του Λούβρου, από τα κρατικά μουσεία του Βερολίνου, το Βρετανικό μουσείο και άλλα γαλλικά μουσεία και πινακοθήκες. Η αφίσα της έκθεσης έχει τίτλο “Αθηναϊκή  βραδιά” του Ιάκωβου Ρίζου (1846-1926) που απέσπασε έπαινο στην Καλλιτεχνική έκθεση της Αθήνας το 1899 και αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1900.

Παρίσι Αθήνα
Πηγή εικόνας: tanea.gr

Οι εκθεσιακές ενότητες θα ξεκινούν από την “Ανακάλυψη της Ελλάδας,1780-1821” και θα συνεχίζονται με την ενότητα “Ο πόλεμος για την ελευθερία και ο φιλελληνισμός 1821-1830” . Κατόπιν παρουσιάζεται “Η Αθήνα καινούργια πρωτεύουσα 1834-1878″,” Η Ελλάδα μέσα από την λογοτεχνία και τη φωτογραφία”, “Οι απαρχές της αρχαιολογίας στην Ελλάδα” . Ακολουθεί “Η Ανακάλυψη της Αρχαίας Ελλάδας” και τέλος “Αθήνα, το τέλος του αιώνα και η μοντέρνα τέχνη” . Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται οι δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι και στις διεθνείς εκθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα με την προετοιμασία της έκθεσης Παρίσι-Αθήνα , το μουσείο του Λούβρου γιορτάζει συγχρόνως τα 200 χρόνια από την ανάκτηση της Αφροδίτης της Μήλου, που αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα εκθέματα του μουσείου.

Στα πλαίσια της αμοιβαιότητας , το μουσείο του Λούβρου θα δανείσει έργα του προς παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, σε περιοδική έκθεση με τίτλο “Υπό το Φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς”, η οποία θα ενταχθεί στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΦΑ Φωκίδος για την εθνική μας επέτειο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Παρίσι -Αθήνα η Γέννηση της σύγχρονής Ελλάδας στο Λούβρο .Ανακτήθηκε από πηγή : https://www.athensvoice.gr/culture/arts/716976_parisi-athina-i-gennisi-tis-syghronis-elladas-sto-loyvro (τελευταία πρόσβαση 17/09/2021)

Κώττη Α. (2021).Η Ελλάδα στο Λούβρο, το Λούβρο στους Δελφούς .Ανακτήθηκε από πηγή https://www.liberal.gr/politismos/i-ellada-sto-loubro-to-loubro-stous-delfous/374046 (τελευταία πρόσβαση 17/09/2021)

Αθήνα- Παρίσι :Μία έκθεση για τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας στο μουσείο του Λούβρου. Ανακτήθηκε από πηγή https://www.lifo.gr/now/entertainment/parisi-athina-mia-ekthesi-gia-ti-gennisi-tis-syghronis-elladas-sto-moyseio-toy (τελευταία πρόσβαση 17/09/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;