Παιδικό Μουσείο Exploration: Ένα διαδραστικό μουσείο

παιδικό μουσείο
Πηγή εικόνας: amexessentials.com

Το Exploration είναι ένα μοναδικό μουσείο για παιδιά που δίνει έμφαση στην ενεργητική και ανακαλυπτική μάθηση, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Μάλιστα, συνιστά το πρώτο κινητό παιδικό μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα κινητά παιδικά μουσεία της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Έτσι, χάρη στην ευελιξία του μουσείου παιδιά από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες συλλογές και εκθέματα και να ανακαλύψουν τον πολιτισμό παίζοντας.

Το εν λόγω παιδικό μουσείο δημιουργεί πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα προσφέροντας έτσι μοναδικές εμπειρίες μάθησης, με στόχο οι μικροί επισκέπτες να έρθουν σε επαφή και να ανακαλύψουν μέσα από τα δικά τους μάτια την πολιτιστική, φυσική και τεχνολογική ιστορία της Ελλάδας. Στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου τίθενται τα παιδιά αλλά και το παιχνίδι, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πολλαπλά θετικά οφέλη, καθώς τα βοηθάει να κατακτήσουν σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα. Επίσης, ενισχύει τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους και τους επιτρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτή η καινοτομία του μουσείου, καθώς θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο επιτρέποντάς τους να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα και να τα επεξεργαστούν μέσω των αισθήσεων, σε αντίθεση με τα περισσότερα συμβατικά μουσεία όπου τα παιδιά είναι απλοί παρατηρητές των εκθεμάτων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου

παιδικό μουσείο
Πηγή εικόνας: culturenow.gr

Τα εκθέματα του μουσείου είναι ποικίλα και είναι όλα φορείς ιστοριών του τόπου ή των ανθρώπων. Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν αυτά τα μηνύματα έρχοντας σε επαφή με τα εκθέματα, παίζοντας μαζί τους, ανακαλύπτοντας το σχήμα, το μέγεθός τους και τη λειτουργία τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα παιδιά ενθαρρύνονται μέσω των “ερμηνευτών” των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι οποίοι παροτρύνουν και δημιουργούν κίνητρα στους μικρούς επισκέπτες να συνεχίσουν την ανακάλυψη, χωρίς να πραγματοποιούν κάποιο είδος διδασκαλίας ή ξενάγησης. Λειτουργούν θα λέγαμε σαν “διευκολυντές”, οι οποίοι ωθούν τα παιδιά να δώσουν τα δικά τους νοήματα στα αντικείμενα. Το παιδί αντιλαμβάνεται έτσι ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της μαθησιακής εμπειρίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ανακαλύπτει και δομεί τη νέα γνώση.

Το μουσείο έρχεται… στο χώρο σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορούν όμως γονείς και παιδιά να επισκεφτούν το παιδικό μουσείο Exploration; Το μουσείο προσφέρει φυσικά την δυνατότητα σε οικογένειες να το επισκεφτούν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ωστόσο, όταν το κοινό δεν δύναται να προσεγγίσει το μουσείο, το μουσείο Exploration δίνει τη λύση. Πιο συγκεκριμένα, τα εκθέματα του μουσείου μπορούν να έρθουν στο σχολείο, ακόμα και στο σπίτι ενός παιδιού! Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει και προσφέρει το μουσείο είναι κατάλληλα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι οι μαθητές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα στο σχολείο, σε ένα οικείο και γνώριμο περιβάλλον, συζητώντας και ανταλλάσσοντας ιδέες και σκέψεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Αντίστοιχα, το μουσείο μπορεί να “ταξιδέψει” μέσω ενός KIT, ενός κουτιού δηλαδή γεμάτο με εκθέματα και να φτάσει σε κάθε σπίτι. Ο στόχος πίσω από αυτή τη δράση είναι να καλλιεργήσει την αγάπη για τον πολιτισμό σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη και πιθανώς δεν έχουν ευκαιρίες πρόσβασης σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ταυτόχρονα, προσφέρει διαδικτυακές περιηγήσεις σε ιστορικά σημεία της Ελλάδας, καθώς και ποικίλες πολιτιστικές διαδρομές, όπου γονείς και παιδιά περιηγούνται σε μουσεία ή πολιτιστικούς χώρους, γνωρίζουν ανθρώπους, ανακαλύπτουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.

Το παιδικό μουσείο Exploration λοιπόν επενδύει στην πολιτιστική και μουσειακή αγωγή των παιδιών, δημιουργεί μοναδικές βιωματικές εμπειρίες για γονείς και παιδιά, προωθεί την ανακαλυπτική μάθηση μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και φυσικά καλλιεργεί την αγάπη για τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας από την προσχολική κιόλας ηλικία.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Exploration Children’s Μuseum. Ανακτήθηκε από www.exploration.gr

Exploration Children’s Μuseum: Ένα Παιδικό Μουσείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανακτήθηκε από https://www.elniplex.com/exploration-childrens-%CE%BCuseum-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελισάβετ Πόρναλη

Είμαι φιλόλογος με αγάπη για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αρθρογραφία και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;