Καινοτόμο παιχνίδι εξάλειψης των fake news

Fake news: καινοτόμο παιχνίδι εξάλειψης


Στην εποχή μας δεσπόζει η ανεξέλεγκτη διάχυση της πληροφορίας και η ελεύθερη και αδιάκοπη διακίνηση ειδήσεων. Άρα είναι φυσικό να δεσπόζει και η παραπληροφόρηση. Τα fake news αποτελούν μια πραγματικότητα. Με αυτήν έρχεται αντιμέτωπος κι ένας αμέτρητος αριθμός ανθρώπων καθημερινά είτε μέσω του διαδικτύου είτε της τηλεόρασης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο παιχνίδι εξάλειψης των fake news.

Η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων αποσκοπεί στην σύγχυση και εκμετάλλευση του απλού μέσου ανθρώπου. Οι προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό των fake news είναι αναρίθμητες. Ωστόσο δεν αποδεικνύονται πάντα γόνιμες. Μια καινοτόμα προσπάθεια για την εξάλειψη τους έγινε πρόσφατα από ερευνητές της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Το νέο μέσο κατά των fake news αποτελεί ένα διαδικτυακό παιχνίδι που ονομάζεται bad news. Αυτό ευαγγελίζεται και την σταδιακή εξάλειψή τους. Το καινοτόμο παιχνίδι εξάλειψης των fake news ως μια απόπειρα αντιμετώπισης της εξαπάτησης των ανθρώπων είναι εύχρηστο και άμεσο.

 

Διαδικασία

Αναλυτικά, το διαδικτυακό αυτό παιχνίδι αποβλέπει στην εξοικείωση των ανθρώπων με τις τεχνικές, τα μέσα και τα κίνητρα χειραγώγησης και ετεροκατευθυνσης.  Ειδικότερα, βασίζεται στην αντιστροφή των ρόλων, καθώς στο παιχνίδι αυτό ο απλός μέσος άνθρωπος αναλαμβάνει τον ρόλο του θύτη, ο οποίος στοχεύει στην εξαπάτηση των ανυποψίαστων ανθρώπων. Ο ρόλος των χρηστών είναι  να δημιουργήσουν και να αναπαράγουν  fake news, να διαστρεβλώνουν εικόνες, να προωθούν συνωμοτικές θεωρίες και  κινδυνολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο απώτερος σκοπός  αυτών των κινήσεων είναι αρχικά να προκαλέσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στους χρήστες όπως φόβο, θυμό, αμφιβολία  ώστε να κατανοήσουν  την  ευκολία της χειραγώγησης  του μέσου ανθρώπου.

 

Στόχος

Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο καινοτόμο παιχνίδι εξάλειψης των fake news πού επιφέρει, σύμφωνα με πειράματα που έχουν διενεργηθεί, σημαντικά  αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή, ο χρήστης αντιλαμβάνεται εκ των έσω τις τεχνικές χειραγώγησης και προπαγάνδας, καλλιεργεί την επαγρύπνησή του και  αναπτύσσει την κριτική του ματιά.

Ακόμη, μαθαίνει να  μην αποδέχεται άκριτα και αλόγιστα τις ειδήσεις και να μην επηρεάζεται άμεσα ώστε να μην θυματοποιείται. Το παιχνίδι αυτό, καθιστά λοιπόν  ένα αντίδοτο στα fake news, που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.  Ενώ, επιτρέπει και ιδεολογική προσέγγιση με ειδήσεις που κλίνουν είτε προς δεξιά η αριστερά.

Αυτό το καινοτόμο παιχνίδι εξάλειψης των fake news θα πρέπει λοιπόν να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διαφυγή του σύγχρονου ανθρώπου από την πνευματική αποχαύνωση.Ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να κινητοποιηθεί να διασταυρώνει τις ειδήσεις και να δημιουργήσει αντιστάσεις στην παραπληροφόρηση. Άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο ότι το ψέμα διαδίδεται γρηγορότερα από την αλήθεια και αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η δική μας στάση απέναντι στην διαχείριση των πληροφοριών.


Πηγές

Το πρώτο online εκπαιδευτικό παιχνίδι αντίδοτο στα «fake news» καθημερινή

Βρέθηκε το «εμβόλιο» κατά των fake news newsbeast

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;