Παγκόσμια ημέρα βιβλίου: To παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο

παλαιότερο βιβλιοπωλείο

Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Αν και βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, εν τούτοις το χειροπιαστό βιβλίο είναι αναντικατάστατο. Το βιβλίο όταν θα το λάβουμε στα χέρια μας αισθανόμαστε ένα συναίσθημα διαφορετικό. Είναι η επαφή με το υλικό και το άυλο ταυτόχρονα. Θα το ξεφυλλίσουμε, θα επεξεργαστούμε με την όσφρησή μας τις “φρέσκες” σελίδες του, θα το αγγίξουμε και θα αισθανθούμε ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, παρόμοιο με εκείνο που αισθανθήκαμε όταν πιάσαμε βιβλίο για πρώτη φορά στα χέρια μας όταν ήμασταν σε πολύ μικρή ηλικία. Και τα ψηφιακά βιβλία έχουν τα καλά τους, αφού δεν έχουν ακριβό κόστος ή είναι δωρεάν, δεν έχουν βάρος για να μας ταλαιπωρούν στην μεταφορά, είναι εύχρηστα και μπορούν να αποθηκευτούν σε κάθε μονάδα μνήμης. Όμως σαν το χειροπιαστό βιβλίο δεν υπάρχει! Και αυτό θα το βρούμε στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία. Αν και τα τελευταία χρόνια αρκετά βιβλιοπωλεία κλείνουν, λόγω της ψηφιακής πώλησης αλλά και για άλλους λόγους, κυρίως οικονομικούς,  υπάρχουν άλλα που στέκουν αγέρωχα με μακροημέρευση και αδιάλειπτη λειτουργία και συνεχίζουν να καλούν πάντα το αναγνωστικό κοινό μέσω των βιβλίων τους, της ομορφιάς τους και της ιστορίας τους! Κάθε βιβλιοπωλείο έχει την ιστορία του αλλά ένα είναι το  παλαιότερο.

παλαιότερο βιβλιοπωλείο

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο λειτουργεί από το 1732 και θεωρείται ορόσημο της πνευματικής ζωής της Ευρώπης. Ο λόγος για το περίφημο The Bertrand Bookstore που βρίσκεται στην οδό  Rua Garrett 73-75, στην περιοχή Chiado της Λισσαβόνας, κατέχοντας επάξια τον τίτλο του παλαιότερου βιβλιοπωλείου στον κόσμο! H αρχική του θέση δεν ήταν στη Rua Garrett. Μεταφέρθηκε εκεί το 1775, μετά από τον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της Λισσαβόνας, γεγονός που ενέπνευσε τον Βολταίρο να γράψει το αριστούργημα της γαλλικής πεζογραφίας Καντίντ η αισιοδοξία.

Ιδρυτής του παλαιότερου βιβλιοπωλείου υπήρξε ο Γάλλος Pedro Faurel, που βρέθηκε στη χώρα όταν οι κόρες του παντρεύτηκαν δύο αδερφούς τον João Bertrand και τον Martinho Bertrand. Τα βιβλιοπωλεία Bertrand εξελίχθηκαν σε αλυσίδα βιβλιοπωλείων σε όλη την Πορτογαλία αλλά το συγκεκριμένο κατάστημα παρέμεινε πάντα το σημείο αναφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

παλαιότερο βιβλιοπωλείο

Στο τέλος του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε πνευματικό στέκι, στο οποίο σύχναζαν συγγραφείς, πολιτικοί και αριστοκράτες για να συζητήσουν για τη λογοτεχνία και τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Εκεί σύχναζαν και συχνάζουν άνθρωποι των γραμμάτων που αναζητούν σημαντικά βιβλία και σπάνια συγγράμματα.Το βιβλιοπωλείο έχοντας διασωθεί από σεισμούς, επαναστάσεις και οικονομικές κρίσεις, κατάφερε να παραμείνει αγέρωχο, πανέμορφο και να ξεχωρίζει ως το σημαντικότερο  ανάμεσα στα 57 βιβλιοπωλεία του οίκου Bertrand.

παλαιότερο βιβλιοπωλείο

Είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός χώρος, ένα περιβάλλον όμορφο βγαλμένο από άλλη εποχή αλλά και ταυτοχρόνως και σύγχρονο. Διαθέτει και τη δική του τυπογραφική σφραγίδα, τη γραμματοσειρά με το όνομα Bertrand (γνωστή μας στο word),την οποία εμπνεύστηκε το 1909 ο ιδιοκτήτης του στο τυπογραφείο της επιχείρησης και αναγνωρίζεται σήμερα και στην πινακίδα του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Δημουλά

Είμαι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (ειδίκευση: Συστηματική Φιλοσοφία) της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Σχεδιάζω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις σχέσεις φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, την ανάλυση και ερμηνεία κειμένων και τη διδακτική μεθοδολογία. Παραδίδω ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα, δακτυλογραφώ και επιμελούμαι κείμενα και βιβλία. Αγαπώ τη μουσική, τις τέχνες, τα βιβλία, τη φύση, τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και ιδιαίτερα τη σκέψη. Η αγάπη μου για τη φιλοσοφία μου δίνει ευκαιρίες να σκέπτομαι και να εκφράζομαι. Άλλωστε, ορθώς είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι "η φιλοσοφία είναι το μικροσκόπιο της σκέψης". Με εκφράζει απόλυτα το "Carpe diem"!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;