Οι γυναίκες στις εκλογές και η πολυετής και δύσκολη πορεία τους

Οι γυναίκες στις εκλογές
womensagenda.com.au

Οι γυναίκες στις εκλογές ακολούθησαν μια πολυετή και δύσκολη πορεία ώστε να κατορθώσουν να ψηφίζουν και να εκλέγονται. Συντελέστηκαν πολλές κοινωνικές αλλαγές όσον αφορά τη θέση τους. Όμως, μέχρι και σήμερα ακόμη δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην πολιτική ζωή. Η κατοχύρωση του δικαιώματος της ψήφου ήταν μια μακραίωνη προσπάθεια και ολοκληρώθηκε το 1952. Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Μαΐου του 1952 οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου. Χρειάστηκαν επίμονοι αγώνες και προσπάθειες, ώστε οι γυναίκες να εξασφαλίσουν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην Ελλάδα και να είναι πλέον ενεργά μέλη στις εκλογές.

Πρώτη φορά στις κάλπες

Το 1934 οι γυναίκες ψηφίζουν πρώτη φορά στις ελληνικές δημοτικές εκλογές. Βέβαια το εκλογικό δικαίωμα δόθηκε μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 γυναίκες από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952. Όμως τελικά δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

 

Η Ελένη Σκούρα ήταν Ελληνίδα πολιτικός και δικηγόρος. Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. | Πηγή εικόνας: greekschannel.com

 

Το 1953 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. Η πρώτη φορά που βρέθηκαν οι Ελληνίδες στις κάλπες ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 1956 με τη Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ. Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα – υπουργός. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Φωτογραφία του Αντώνη Πατσιαβού – H Λίνα Τσαλδάρη ήταν Ελληνίδα πολιτικός και η πρώτη γυναίκα υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. | Πηγή εικόνας: tumblr.com

 

Συμβολή του φεμινιστικού κινήματος

Ωστόσο οι γυναίκες στις εκλογές δεν ήταν μόνες στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εξαιρετικά σημαντική στάθηκε η επιρροή του φεμινιστικού κινήματος. Ειδικότερα, το φεμινιστικό κίνημα αποδείχθηκε ακρογωνιαίος λίθος στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα της χώρας .

Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού  Εφημερίδα των Κυριών, ήταν η πιο σημαντική εκπρόσωπος αυτών των ιδεών και αγωνίστηκε σκληρά για αυτές τις διεκδικήσεις. Η ισότητα των δυο φύλων και η απαίτηση για τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες, οδήγησε στη σύσταση πολλών γυναικείων οργανώσεων. Η σημαντικότερη επιτυχία για το γυναικείο κίνημα ήταν στο Σύνταγμα του 1975, που καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των δυο φύλων.

 

Η Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού, ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος, λογία και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. | Πηγή εικόνας: agonaskritis.gr

 

Η θέση των γυναικών στην πολιτική σήμερα

Στις μέρες μας, η γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική αυξάνεται αλλά όχι σε καίριες θέσεις. Το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι γυναίκες. Κατά μέσον όρο, όμως, μόνο το 10% των μελών των πολιτικών επιτροπών των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στη Βουλή είναι γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία, στις εκλογές του 2019, 11 χώρεςσχεδόν το ένα τρίτοεπιβάλλουν ποσοστώσεις στην εκπροσώπηση γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Μεταξύ αυτών των χωρών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Συνεπώς, είναι αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουν οι γυναίκες πιο έντονο πολιτικό ρόλο. Να διεκδικήσουν την θέση που τους αξίζει στην πολιτική ζωή. Είναι επιτέλους η στιγμή να καταρριφθούν όλα τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και να επικρατήσει η ισοτιμία και η καθολική συμμετοχή ανεξαρτήτως φύλου.


Αναγκαία μέτρα

Οι σύγχρονες γυναίκες διαθέτουν τα προσόντα να ανταπεξέλθουν αξιοπρεπώς σε κάθε πρόκληση. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των κομμάτων και των φορέων. Πρέπει να παρέχουν στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες, την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, αύξηση υποψηφιοτήτων, θωράκιση της ισότητας, κοινωνική φροντίδα και υποδομές. Προκειμένου να γίνει πλέον αντιληπτό ότι η πολιτική δεν αποτελεί έναν ανδροκρατούμενο χώρο εξουσίας αλλά ένα πεδίο προαγωγής της ισότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.


Πηγές

Αφιερώματα – Οι Ελληνίδες στις κάλπες – Σαν σήμερα, Ανακτήθηκε από sansimera.gr

Σαν σήμερα οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, Ανακτήθηκε από Tvxs

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;