Οι εσωστρεφείς προσωπικότητες και τα χαρακτηριστικά τους

εσωστρεφείς
Πηγή εικόνας: ceoworld.biz

Σε έναν κόσμο όπου επιβιώνει η πιο δυνατή φωνή και επιβραβεύεται καθημερινά η επιβολή και η αυτοπροβολή, οι εσωστρεφείς άνθρωποι μοιάζουν σαν να βγήκαν από ταινία μιας άλλης εποχής. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο άνθρωπος ενθαρρύνεται να παρουσιάσει με ζέση τον εαυτό του, χωρίς να έχει κάτι ιδιαίτερο να πει. Ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να προσπαθεί να τολμάει και να βγαίνει από την «ασφάλεια» της εσωτερικότητάς του, κάτι το οποίο μπορεί και να τον απομακρύνει από τον ουσιαστικό εαυτό του. Ίσως για αυτό το λόγο, οι εσωστρεφείς άνθρωποι να θεωρούνται ντροπαλοί. Στην ουσία, εντούτοις, η εσωστρέφεια αφορά στον τρόπο εξωτερίκευσης και συμπεριφοράς και δεν σχετίζεται με τον φόβο της αρνητικής κριτικής.

Η εσωστρέφεια είναι ένα βασικό είδος προσωπικότητας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την προτίμηση για συγκρατημένες και μοναχικές εμπειρίες. Κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν διασκεδάζουν με κόσμο, ή απέχουν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Απλώς, απολαμβάνουν τη συντροφιά του εαυτού τους και χρειάζονται, περισσότερο, χώρο και χρόνο για να επανακτήσουν την ενέργειά τους, μόνοι τους.

Η σιγουριά και η άνεση που έχουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι με τον ενδότερο κόσμο τους, τους δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουν, συχνά, καλύτερα τον εαυτό τους και να εξερευνήσουν τα βάθη της σκέψης τους. Επιλέγουν να μην μιλούν πολύ και έτσι γίνονται καλοί ακροατές, εξαιρετικά παρατηρητικοί και λεπτομερείς. Ενώ, συχνά, φαίνεται να προτιμούν την συναναστροφή με λίγα άτομα, οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορούν να διακριθούν σε επαγγελματικά πεδία που απαιτούν τη συναναστροφή με πολύ κόσμο, όπως ο χώρος των πωλήσεων ή ακόμη και οι ηγετικές θέσεις. Η «σιωπηλή» τους δύναμη, κρύβει αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση, χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν σε ένα ικανότατο ηγέτη.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι παρατηρητικοί, αναλύουν αποτελεσματικά τον κόσμο γύρω τους και εύκολα μπαίνουν στη θέση των ανθρώπων γύρω τους. Χρειάζονται προσωπικό χρόνο, γεγονός που τους βοηθάει να αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους. Οι άνθρωποι που είναι εσωστρεφείς, είναι εξαιρετικοί εργαζόμενοι και χρησιμοποιούν την εσωτερικότητα των πράξεών τους στη δουλειά τους. Η διαίσθηση των εσωστρεφών στηρίζεται στην παρατηρητικότητά τους και στο ότι δρουν αφού επεξεργαστούν αποτελεσματικά τις σκέψεις τους. Ως ηγέτες, συχνά, επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από τους εξωστρεφείς, καθώς οι κινήσεις τους δεν είναι προϊόν αυτοπροβολής και ανάγκης για έκθεση.

Παρότι η εσωστρέφεια δεν ταιριάζει στη δομή του σημερινού κόσμου, oι εσωστρεφείς έχουν καταφέρει να εδραιωθούν, βρίσκοντας την καλύτερη διαβίωση σε ένα θορυβώδη κόσμο. Η εσωστρέφεια μπορεί να φαίνεται διαφορετική από την φρενίτιδα του σημερινού κόσμου αλλά ταυτόχρονα είναι μία από τις εκφάνσεις της ανθρώπινης προσωπικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

«Introversion». Ανακτήθηκε από:  https://www.psychologytoday.com/intl/basics/introversion (Τελευταία πρόσβαση 1/3/2020)

«The Power of Introverts: A Manifesto for Quiet Brilliance». Ανακτήθηκε από: https://www.scientificamerican.com/article/the-power-of-introverts/ (Τελευταία πρόσβαση 1/3/2020)

«12 things introverts are best at doing». Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=sPx-ReEX2QU (Τελευταία πρόσβαση 1/3/2020)

«The quiet power of introverts | BBC Ideas». Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=o1Y4Z0oh1GE (Τελευταία πρόσβαση 1/3/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;