


Η ανάδυση των μέσων μαζικής μεταφοράς
Στην σύγχρονη εποχή πολλοί είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού είναι πιο οικονομικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ωστόσο, οι πολίτες συχνά εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία έχουν αρχίσει να μειονεκτούν σημαντικά σε σχέση με όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα. Αρχικά, έχουν άθλιες συνθήκες υγιεινής και τα εισιτήρια που επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά σε τιμή. Στο παρακάτω άρθρο θα γίνει αναφορά στις χώρες που έχουν τα καλύτερα και πιο ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς ακόμα και στους τρόπους που έχουν καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα.
Ποιες χώρες έχουν την καλύτερη συγκοινωνία
Κάποια μέλη της Greenpeace κάνοντας μία έρευνα για να αναζητήσουν την χώρα με τα καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούν τέσσερις δείκτες. Πρώτος είναι αυτός της ευελιξίας του εισιτηρίου ως προς την χρήση του, οι προσιτές τιμές των εισιτηρίων, οι εκπτώσεις από τις οποίες επωφελούνται οι κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες και οι συντελεστές ΦΠΑ. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κροατία δυστυχώς κατέχουν από τις πιο χαμηλές θέσεις στην κλίμακα ως προς όλους τους δείκτες. Οι πιο φθηνές μετακινήσεις με το εισιτήριο στα 0,85 δολάρια ανήκουν στην Ρώμη, στην Μπρατισλάβα καθώς ακόμα και στην Βιέννη. Επίσης η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που προσφέρει την δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν συχνά το τραίνο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Το βραβείο για τις πιο ακριβές μετακινήσεις με τα μέσα κατακτούν το Παρίσι, το Λονδίνο και το Δουβλίνο με εισιτήρια που κοστίζουν 2,25 δολάρια την ημέρα. Όμως, κάποιες χώρες επιλέγουν να έχουν εντελώς δωρεάν μέσα μεταφοράς χωρίς όμως να επιτύχουν να εμποδίσουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν αμάξι. Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο. Το παράδειγμα του Λουξεμβούργου ακολουθεί και η Μάλτα απαγορεύοντας όμως την δωρεάν χρήση των πλοίων και κάποιων λεωφορειακών γραμμών.
Πώς θα αυξήσουν οι χώρες την χρήση μέσων μεταφοράς
Πώς όμως τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πείσουν όλο και περισσότερους καταναλωτές να τα επιλέξουν; Αρχικά όπως υποστηρίζει η Greenpeace, με χαμηλές τιμές που σίγουρα πρέπει να ανταποκρίνονται στις μετακινήσεις των πολιτών. Επίσης, οι χώρες μπορούν να μειώσουν το κόστος του ΦΠΑ και να εισάγουν την ηλεκτρονική κάρτα που είναι πιο εύχρηστη για τους πολίτες. Η Greenpeace ακόμη εισάγει τον όρο κλιματικό εισιτήριο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ακόμη, ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποιες ακόμη χώρες που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την ποιότητα τους στα μέσα συγκοινωνίας. Πρώτη, είναι η Σιγκαπούρη με τους πολίτες να περνούν 84 λεπτά ημερησίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη, η Σανγκάη κατέχει υψηλή θέση με μεγάλο αριθμό ταξί και πολλές γραμμές μέτρο. Τέλος, οι κάτοικοι στο Βερολίνο περνούν κατά μέσο όρο 62 λεπτά στα μέσα μεταφοράς καθημερινά.
Επίλογος
Επομένως, όλες οι χώρες μπορούν να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο. Όπως αναφέρει η Greenpeace απαιτεί μείωση τιμών, ευέλικτους τρόπους μεταφοράς και φυσικά αλλαγή νοοτροπίας ως προς το ευρύτερο πεδίο πολιτικής. Όπως αναφέραμε παραπάνω, κάποιες χώρες έχουν ήδη κινηθεί σε αυτή την πορεία και πολλές ακόμη ετοιμάζονται. Οι πολίτες απαιτούν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι προσιτά, οικονομικά και ποιοτικά.
Πηγές:
Frost Rosie (2023)Which European countries have the cheapest and most accessible public transport? Ανακτήθηκε από https://www.euronews.com/green/2023/05/04/which-european-countries-have-the-cheapest-and-most-accessible-public-transport?fbclid=IwAR0QYm7wL_55x7tJSa2zsdaanPqCqHr7lO8IWJbeqoULptvR8NKL3h9JM7I (τελευταία πρόσβαση στις 29/5/23)
Οι πόλεις με τα καλύτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον κόσμο ( 2019) Ανακτήθηκε από https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/i-polis-me-ta-kalitera-mesa-mazikis-metaforas-ston-kosmo/#1 (τελευταία πρόσβαση στις 29/5/23)