Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2020

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2020
Πηγή εικόνας: The Sun

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το 2020 αποδείχθηκε αρκετά παραγωγικό ως προς αυτό το κομμάτι ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Οι σαρκοφάγοι της Νεκρόπολης

Συνειρμικά όταν ακούμε για σαρκοφάγους και μούμιες και αρχαιολογικές ανακαλύψεις, σκεφτόμαστε κατευθείαν την Αίγυπτο. Εκεί λοιπόν έγινε και μια σπουδαία ανακάλυψη τον Νοέμβριο, όπου βρέθηκαν περίπου 100 σαρκοφάγοι μαζί με περίπου 40 πολύτιμα αγάλματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που οφείλεται στο ότι ανακαλύφθηκαν σφραγισμένες σε μεγάλο βάθος που ήταν θαμμένες. Η χρονολογία τους υπολογίζεται στα 2500 χρόνια και μάλιστα μέσα σε κάποιες εντοπίστηκαν και μούμιες εξίσου καλά διατηρημένες αν αναλογιστούμε την χρονολογία.

Οι αρχαιολόγοι με χρήση ακτινοβολιών Χ προσπάθησαν να απεικονίσουν την σωματοδομή της αρχαίας μούμιας, αποκαλύπτοντας έτσι το πως έχει διατηρηθεί το σώμα. Αναμένεται να συνεχιστούν οι ανασκαφές για ευρήματα στην περιοχή καθώς πολύ συχνά υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα ευρήματα. Τα ευρήματα θα μεταφερθούν σε τρία μουσεία στο Κάιρο με σκοπό την συντήρηση και στο μέλλον την έκθεση τους προς το κοινό.

Μεγάλοι προϊστορικοί σκελετοί

Στη Ρωσία, αρχαιολόγοι βρήκαν λείψανα από σκελετούς που πιθανολογείται να ανήκαν σε μαμούθ κρίνοντας από το μέγεθος τους. Πιο συγκεκριμένα εντός μιας δομής περίπου 12,5 μέτρων βρέθηκαν σκελετοί από περίπου 60 μαμούθ, που σύμφωνα με τον καθηγητή του Έξετερ Αλεξάντερ Πριορ, είχαν κυνηγήσει και είχαν σκοτώσει κυνηγοί της εποχής.

Εντός της ίδιας αρχαιολογικής έρευνας, εντοπίστηκε στη σύσταση του χώματος εντός της δομής καμένο ξύλο κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η δομή χρησιμοποιόταν πέρα των άλλων και για προστασία των κυνηγών της εποχής από κακές καιρικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: The Weather Channel

Προϊστορικές τοιχογραφίες ζώων στον Αμαζόνιο

Ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αποτελούν επίσης και οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται από την εποχή των παγετώνων που βρέθηκαν από αρχαιολόγους στο δάσος του Αμαζονίου στη Κολομβία. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι δημιουργήθηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην περιοχή και χρονολογούν τις τοιχογραφίες περίπου 12.000 χρόνια πριν. Οι τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν με το ορυκτό σιδηρούχο χρώμα ωχρά και εκτείνονται επι χιλιόμετρα στα τοιχώματα ενός γκρεμού.

Απεικονίζονται διαφορά ζώα όπως βραδύποδες, άλογα, ακανθόχοιροι και αλιγάτορες μεταξύ άλλων. Η ανακάλυψη κατέστη αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι η περιοχή εκείνη στον Αμαζόνιο ελέγχεται από μια ομάδα ανταρτών. Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ανακάλυψη έγινε και ντοκιμαντέρ με τίτλο Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2020
Πηγή εικόνας: CNN.com

Η θαμμένη πόλη των Μάγια

Στο Μεξικό και σε μια φάρμα ενός κτηνοτρόφου ανακαλύφθηκαν ευρήματα που αποδίδονται σε αρχαίο πολιτισμό των Μάγια. Η αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε τυχαία καθώς ένας πολίτης ενημέρωσε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ότι βρήκε ένα αντικείμενο θαμμένο τυχαία στη φάρμα του. Έτσι ο μεταπτυχιακός φοιτητής ενημέρωσε με τη σειρά του έναν καθηγητή του για να ερευνηθεί η περιοχή περισσότερο.

Μετά από αρκετά χρόνια κατάφεραν να διασφαλιστούν οι άδειες για ανασκαφές στη περιοχή, οι οποίες ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν το 2020. Οι αρχαιολόγοι και το πανεπιστήμιο Μπραντείς αποδίδουν το θαμμένο πολιτισμό που βρήκαν στην πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου Σακ Τζι που χρονολογείται από το 750 π.Χ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

More Than 100 Egyptian Coffins Unearthed For First Time In 2,500 Years – Ανακτήθηκε από: www.ladbible.com (Τελευταία πρόσβαση 9-1-2021)

This is one of the largest Ice Age structures made of mammoth bones – Ανακτήθηκε από: www.sciencenews.org (Τελευταία πρόσβαση 9-1-2021)

Ancient cliff face paintings of lost ‘mega animals’ wiped out tens of thousands of years ago discovered – Ανακτήθηκε από: www.the-sun.com (Τελευταία πρόσβαση   11-1-2021)

Long-lost Maya capital discovered in backyard in Mexico – Ανακτήθηκε από: www.foxnews.com (Τελευταία πρόσβαση   12-1-2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;