Οφθαλμοκίνηση και τεστ Παυλίδη

Οφθαλμοκίνηση και τεστ Παυλίδη
Πηγή εικόνας: flashnews.gr

Μέσα από το τεστ Παυλίδη έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να καταγράψουμε την κίνηση των ματιών του εξεταζόμενου (οφθαλμοκίνηση), ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη διαταραχής ελλειμματικής προσοχής ή/ και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) και η δυσλεξία.

Τρόπος διεξαγωγής του τεστ

Ο εξεταζόμενος παρακολουθεί με το βλέμμα του έναν φωτεινό ερεθισμό στην οθόνη του Η/Υ. Η κίνηση των ματιών του κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης καταγράφεται και αναλύεται αυτόματα με ακρίβεια ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, μέσω του φωτο-ηλεκτρικού συστήματος που έχει αναπτύξει ο καθηγητής Γ. Θ. Παυλίδης, από τον οποίο φέρει το όνομα του το τεστ. Το τεστ Παυλίδη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και χρησιμοποιείται από τα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια, όπως Harvard, Boston, Columbia κ.α.

Πλεονεκτήματα του τεστ

  • Αντικειμενικό, αξιόπιστο και ακριβές: σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ερωτηματολόγια και τις κλίμακες αξιολόγησης το τεστ Παυλίδη δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα, καθώς βασίζεται μόνο στην οφθαλμοκίνηση του εξεταζόμενου και δεν εξαρτάται από την υποκειμενική κρίση του εξεταστή.
  • Διάγνωση από την προσχολική ηλικία: το τεστ Παυλίδη δεν απαιτεί από τον εξεταζόμενο να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Επομένως, δεδομένου ότι η ΔΕΠΥ και η δυσλεξία έχουν βιολογική και κληρονομική αιτία είναι εύκολο να εντοπιστούν μέσα από το συγκεκριμένο τεστ σε μικρή κιόλας ηλικία πριν την έναρξη φοίτησης στο σχολείο.
  • Οδηγεί σε αποτελεσματική αντιμετώπιση: η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση από την προσχολική ηλικία βοηθά στο να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και να δημιουργηθούν εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ανάγκες κάθε μαθητή.
  • Επιτυχημένη διάγνωση σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα: η μορφή του τεστ του επιτρέπει να δοθεί σε οποιοδήποτε εξεταζόμενο ανεξάρτητα από τη γλώσσα ομιλίας του, το κοινωνικο-οικονομικό και το πολιτισμικό του υπόβαθρο. Αντίθετα, τα παραδοσιακά τεστ αξιολόγησης ενδέχεται να μην είναι καταλλήλως σταθμισμένα σε κάθε πληθυσμό και έτσι να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα.
  • Μικρή διάρκεια διεξαγωγής: το τεστ μπορεί να διεξαχθεί σε μια μόνο επίσκεψη και σε λίγα μόνο λεπτά.
  • Δεν χρειάζεται στάθμιση σε διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

Πλεονεκτήματα του τεστ για το χώρο του σχολείου

Αξιόπιστη πρόγνωση και διάγνωση: η έγκυρη πρόγνωση των δυσκολιών προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα, αλλά και τα ψυχολογικά που προκαλούνται από την καθυστερημένη διάγνωση. Αυτό συμβαίνει καθώς για να διεξαχθεί ένα παραδοσιακό τεστ ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζει και να γράφει. Επομένως, είναι κατανοητό ότι η αξιολόγηση γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν πλέον ορισμένες δυσκολίες και συμπεριφορές θα έχουν παγιωθεί. Αντίθετα, όταν ένα παιδί έχει ήδη διαγνωστεί από την προσχολική ηλικία μέσω του τεστ Παυλίδη, τότε βοηθά τους εκπαιδευτικούς να διαμορφώσουν κατάλληλα τη διδασκαλία τους, ώστε να είναι αποτελεσματική και να βοηθήσει τον μαθητή να αξιοποιήσει τις ικανότητές του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Τεστ Παυλίδη – Pavlidis Test. Ανακτήθηκε από: dyslexiacenters.gr/ (τελευταία πρόσβαση 10.02.2021).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάγδα Γραμμένου

Είμαι η Μάγδα, ειδική παιδαγωγός με καταγωγή από την Κέρκυρα. Λατρεύω τα ταξίδια και τον κινηματογράφο. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille. Στόχος μου μέσα από την αρθρογραφία είναι να βοηθήσω γονείς και εκπαιδευτικούς να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα σε θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;