O Van Gogh, οι γυναίκες και τα συντετριμμένα όνειρα

Ο Van Gogh γεννήθηκε το 1853 στο Χρόουτ-Ζίντερτ της Ν.Ολλανδίας. Ήταν το πρωτότοκο παιδί του πάστορα Theodorus Van Gogh και της Anna-Cornelia Carbentus. Η Anna-Cornelia, εγγονή υπουργού, είχε ήδη αξιοσέβαστη θέση στην κοινωνία της Χάγης. Γνώρισε το μελλοντικό σύζυγό της σε οικογενειακό κύκλο, καθώς η μικρότερη αδελφή της παντρεύτηκε το μεγαλύτερο αδελφό του Theodorus. Ως σύζυγος πάστορα συνέχισε να είναι αφοσιωμένη στους τύπους και διηύθυνε την οικογένεια και το προσωπικό με πειθαρχία. Το πνεύμα της προσφοράς το δίδαξε και στα παιδιά της.

Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που η μία από τις 3 κόρες της,Wilhelmina, έγινε νοσοκόμα έπειτα από το θάνατο των 2 αδελφών της. Η κατά 9 χρόνια μικρότερη αδελφή του Vincent ήταν, επίσης, πρόωρη φεμινίστρια. Ωστόσο, η μοίρα στάθηκε-και γι’ αυτήν-σκληρή. Το 1902 εισήχθη σε ψυχιατρικό ίδρυμα στο Ermelo όπου και πέθανε 39 χρόνια αργότερα. Καλή σχέση ο Vincent διατηρούσε και με την εξαδέλφη του Ariette Carbentus.Η Ariette παντρεύτηκε πολύ νέα τον ήδη καταξιωμένο καλλιτέχνη Anton Mauve, ένα πρόσωπο που βοήθησε τον Van Gogh στη ζωγραφική του πορεία.

Ο  Vincent δεν ήταν εύκολος χαρακτήρας. Φαίνεται, όμως, πως προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκτήσει στέρεη συναισθηματική σχέση. Η πρώτη απογοήτευση ήρθε όταν εργαζόταν στο Λονδίνο, στη διεθνή εταιρεία εμπόρων τέχνης Goupil (1873-1875). Η κόρη της σπιτονοικοκυράς του, Eugenie Loyer, τον απέρριψε ούσα δεσμευμένη μ’ έναν πρώην νοικάρη τους.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1881,αναστατώθηκε ψυχικά ακόμη μια φορά. Η χήρα εξαδέλφη του από τη μεριά της μητέρας του, Kee Vos-Strict, κατέφθασε για μια σύντομη επίσκεψη στο Etten, όπου ζούσε η οικογένεια Van Gogh. Ο καλλιτέχνης την ερωτεύθηκε παράφορα, μόλο που ήταν 7 χρόνια μεγαλύτερή του με έναν οκτάχρονο γιο.  Μη δεχόμενος την άρνηση της να τον παντρευτεί, πήγε το Νοέμβριο στο Άμστερνταμ. Η επιμονή του χαρακτηρίστηκε από τους γονείς της αγαπημένης του «αποκρουστική». Η άρνηση τους οφειλόταν κυρίως στην αδυναμία του Vincent να αυτοσυντηρηθεί.

Van GoghΤην επόμενη χρονιά γνώρισε την έγκυο σιδερώτρια και ιερόδουλη Clarisa Hoornik (Sien).H Sien ήταν 32 ετών με κακή υγεία. Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, κόλλησε τον Van Gogh γονόρροια. Ο Van Gogh μεγαλωμένος σε θρησκευτικό περιβάλλον, ένιωσε ανακούφιση, που μπορούσε να προσφέρει παρηγοριά στον πλησίον του. Έγινε προστάτης της Sien και των 3 παιδιών της. Μια τέτοια σχέση, όμως, ήταν παντελώς ανάρμοστη για την κοινωνία. Έτσι, έπειτα από πίεση της οικογένειάς του, αναγκάστηκε να παρατήσει το μοντέλο-σύντροφό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία γυναίκα που συνδέθηκε με το όνομα του καλλιτέχνη, ήταν η νύφη του Johanna,χήρα του αδελφού του Theo. Όταν πέθανε ο Theo,η Johanna συγκέντρωσε τα σχέδια του κουνιάδου της και τα δάνεισε σε πολλές εκθέσεις, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα πολλά από τα γράμματά του. Η συλλογή σχεδίων που κληροδότησε στο γιό της,Vincent-Wilhelm Van Gogh, ήταν μεγάλη.Van Gogh

Είτε συγγενής είτε αγαπημένη, κάθε γυναίκα στη ζωή του Van Gogh διαμόρφωσε με το δικό της τρόπο το χαρακτήρα, τα συναισθήματά και τη φήμη του!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλλη Ζωγράφου

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;