Ο θλιμμένος “άγγελος των μαχαιριών”

άγγελος των μαχαιριών
Πηγή: www.expressandstar.com

Ένα ιδιαίτερο γλυπτό θα εκτίθεται για ολόκληρο το Σεπτέμβριο στο προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού του Ρότσεστερ στο Κεντ. Ένα γλυπτό εναρμονισμένο από τη μία με το χώρο στον οποίο θα βρίσκεται από την άλλη κάτι ίσως ξενίζει μα και συγκινεί όταν μάθει κάποιος το σκοπό και την ιστορία του. Ο λόγος της αρμονίας του έργου στο χώρο εκ πρώτης όψεως δεν είναι άλλος παρά το θέμα του γλυπτού, ένας άγγελος. Όμως δε πρόκειται για ένα οποιοδήποτε γλυπτό αγγέλου που θα κοσμήσει τον προαύλιο χώρο μίας εκκλησίας. Το γλυπτό για το οποίο γίνεται λόγος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του φτιαγμένο από μαχαίρια, μία ιδιαίτερη επιλογή υλικού θα λέγαμε. Γίνετε ακόμα πιο ιδιαίτερο όμως όταν πληροφορούμαστε ότι αρκετά από αυτά τα μαχαίρια (100.000 στο σύνολο τους) έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκλήματα με πολλά από αυτά στα χέρια κάποιου ανθρώπου να έχουν αφαιρέσει κάποια ζωή…

Ο δημιουργός του, Άλφι Ράντλει εποίησε τον «άγγελο των μαχαιριών» για να στείλει ένα μήνυμα κατά της επιθετικότητας, των εγκλημάτων με μαχαίρια, ένα είδος εγκλήματος αρκετά διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι βέβαια κι ένα έργο αφιερωμένο στα θύματα τέτοιων εγκλημάτων προς μνημόνευση τους. Η συλλογή των μαχαιριών τις χρονιές 2015-2016 αποτέλεσε μία εθνική κινητοποίηση για την ολοκλήρωση του αγάλματος υπό το σύνθημα “Σώσε μια ζωή, παράδωσε το μαχαίρι σου”. Με την υποστήριξη και τη σκληρή δουλειά και των 43 αστυνομικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις ομάδες δράσης για τα εγκλήματα με μαχαίρια, τις οικογένειες που έχουν πληγεί άμεσα κι έναν πολύ ταλαντούχο καλλιτέχνη, γεννήθηκε ο «άγγελος των μαχαιριών». Πέρα από την οποιαδήποτε συλλογική δράση μεγάλη ήταν και η ατομική ανταπόκριση των πολιτών οι οποίοι παρέδιδαν τα μαχαίρια τους σε ειδικούς κάδους για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι πολλά από τα μαχαίρια που συνθέτουν το άγαλμα έχουν χαραγμένα επάνω τους το όνομα του θύματος τους.

 

άγγελος των μαχαιριών
Πηγή: www.demilked.com

 

Ο Ράντλει πέρασε δύο χρόνια συνθέτοντας τα μέλη του αγάλματος, αμβλύνοντας τις λεπίδες αλλά και καθαρίζοντας τις με βιολογικά προϊόντα, το αποτέλεσμα ήταν ένα άγαλμα 8 μέτρων ενώ ζυγίζει 7-10 τόνους. Ακόμη και με αυτή την επιλογή των υλικών που σίγουρα σου τραβάει την προσοχή και το πρόσωπο του αγγέλου είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον αφού ο καλλιτέχνης έδωσε χαρακτηριστικά του πατέρα του και του παππού του ενώ η έκφραση του αγγέλου μας δίνει την εντύπωση ότι θέλει να ρωτήσει ένα μεγάλο “Γιατί;” Τα φτερά, ένα εξίσου καθηλωτικό μέρος του αγάλματος απαιτούσαν την αποκοπή της λεπίδας από τη λαβή της για να δοθεί το κατάλληλο σχήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το μήνυμα του και τη μεγάλη απήχηση που έχει στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνοντας αρκετές περιοδείες, δεν ήταν όλοι θετικοί στην δημιουργία αυτού του μνημείου. Πρώτη απ’ όλους η Βρετανική κυβέρνηση είχε απορρίψει την ιδέα του μιας και οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο θα δυσφημούσε τη χώρα, αρκετός απλός κόσμος επίσης ακόμη και οικογένειες θυμάτων εγκλημάτων με μαχαίρι δεν υποδέχτηκαν την ιδέα του έργου με θέρμη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και σελίδα στο facebook κατά της πραγμάτωσης του.

 

άγγελος των μαχαιριών
Πηγή εικόνας: britishironworkcentre.co.uk

 

Το Κεντ όμως όπου εκτίθεται σήμερα ο “άγγελος των μαχαιριών” φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη! Ο Αιδεσιμότατος Nathan Ward, μαζί με το Συμβούλιο Medway, την Παιδαγωγική και Κοινοτική Ομάδα Εκπαίδευσης του Καθεδρικού Ναού του Ρότσεστερ και την κομητεία του Κεντ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση του “Αγγέλου” σε χώρο τους όπως και έγινε. Ο λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες το Κεντ κάθε μέρα ανεβάζει τα ποσοστά του σε εγκλήματα με μαχαίρια με ένα από αυτά να έχει γίνει και στην αυλή του Καθεδρικού. Ο Nathan Ward ξεκίνησε ως διοικητής φυλακών διοργανώνοντας αρκετές εκστρατείες κατά των εγκλημάτων και δη των εγκλημάτων με μαχαίρια. Μέχρι σήμερα, ο αιδεσιμότατος Nathan έχει επισκεφθεί συνολικά 86 δημοτικά σχολεία στην περιοχή και έχει παρουσιάσει αυτές τις σημαντικές εκπαιδευτικές συνελεύσεις.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το Πανεπιστήμιο του Κεντ θα διοργανώσει ημερίδα γύρω από τα θέματα προστασίας των παιδιών από τα μαχαίρια, σε αυτή την ημερίδα θα μιλήσουν άτομα με εμπειρία στο θέμα όπως χειρουργοί τραυμάτων αλλά και ο John Biccs, αρχηγός της αστυνομίας. Ο άγγελος των μαχαιριών θα παραμείνει έξω από τον καθεδρικό ναό του Ρότσεστερ για το υπόλοιπο του μήνα, ως ισχυρή υπενθύμιση ότι η κατάλληλη εκπαίδευση είναι μια πολύ απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν τα κρούσματα βίας. Θετικό είναι ότι πρώην εγκληματίες- αποφυλακισμένοι πλέον- βοηθούν σε όλη αυτή την προσπάθεια ενάντια στο έγκλημα στηρίζοντας αυτή την καμπάνια.

Αναμφίβολα είναι ένα έργο γεμάτο έντονα συναισθήματα, συμβολισμούς που ανταποκρίνονται στους πολλούς έχοντας όμως ακόμη και προσωπικές αναφορές και θυμίσεις -όπως αναφέρθηκε πριν έχουν χαραχτεί τα ονόματα θυμάτων- . Μπορεί να έχει δημιουργηθεί για τα θύματα της Μεγάλης Βρετανίας αλλά δεν παύει το έγκλημα να είναι ένα φαινόμενο δίχως πατρίδα, έτσι αυτά τα θύματα θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε, κατανοώ τον σκοπό του καλλιτέχνη για την μείωση της εγκληματικότητας στη πατρίδα του και τη μνημόνευση των συμπολιτών του όμως ένα τέτοιο έργο συγκινεί κάθε άνθρωπο εξαιτίας του σκοπού του και της μορφής του και ειδικά των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από εγκλήματα τέτοιου τύπου. Ίσως τελικά να είναι ένα μνημείο για όλα αυτά τα θύματα, άλλωστε ένας άγγελος θα έκανε ποτέ διάκριση;

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Καραγιώργος

Όπως πιθανόν ήδη διαβάσατε ονομάζομαι Γιώργος Καραγιώργος, είμαι γεννημένος το έτος 1999 στην Αλεξανδρούπολη Έβρου ενώ πλέον σπουδάζω στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Παν. Ιωαννίνων. Ενδιαφέρομαι για τον κινηματογράφο, την ιστορία τέχνης,το θέατρο, τη συγγραφή ενώ έχω τιμηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημα μου με τίτλο "Κύκνειο Άσμα". Μου αρέσει η ανάγνωση βιβλίων ποικίλων θεμάτων μιας και βαριέμαι εύκολα ενώ δείχνω ενδιαφέρον για την φιλοσοφία, ειδικά για τους κλάδους της αισθητικής και της μεταφυσικής. Πιστεύω ότι οι τέχνες και η φιλοσοφία μπορούν να μεταβάλλουν τον ρυθμό των ανθρώπων όταν πραγματικά τις αντικρίσουν κι εκείνοι να αλλάξουν τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;