Ο Πρίμο Λέβι και η κληρονομιά του

Πηγή εικόνας: LiFO

Ο Πρίμο Λέβι ήταν Ιταλοεβραίος χημικός και συγγραφέας,

που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορίνο. Ακολούθησε σπουδές χημικού στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αλλά η ζωή του σημαδεύτηκε από την παραμονή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, γεγονός το οποίο επηρέασε τη συγγραφική του πορεία.

Ο Πρίμο Λέβι αφού είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και λίγο πριν ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, είχε ενταχθεί σε μία αντιφασιστική ομάδα αντίστασης. Εκείνη την περίοδο αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Εκεί υπηρετούσε ως σκλάβος, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας πλαστικού. Αναμφισβήτητα, αυτή η τραγική περίοδος της ζωής του τον επηρέασε βαθειά και ενδεχομένως του έδωσε κίνητρο να γράψει. Απογοητευμένος και εξαντλημένος από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες αυτού και των «αδερφών», αποτύπωσε τις τραγικές αναμνήσεις του με «πύρινα» λόγια σε έργα του όπως το «Εάν αυτός είναι ο άνθρωπος».

Τη συγγραφική του σταδιοδρομία ο Πρίμο Λέβι ξεκίνησε

αφότου τελείωσε ο πόλεμος και το Άουσβιτς, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια (1944-1946), απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς το 1945. Όταν επέστρεψε στην γενέτειρά του, ο συγγραφέας ξεκίνησε να αρθρογραφεί ενεργά σε εφημερίδες όπως η Corriere della Sera, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως γενικός διευθυντής σε ένα εργοστάσιο παραγωγής χρωμάτων, βερνικιών κλπ. Συνολικά, η συγγραφική του θητεία διήρκεσε από το 1946 έως και το 1986

Τα περισσότερα από τα έργα του Πρίμο Λέβι είναι αυτογραφικά και επομένως «εμποτισμένα» με τις αναμνήσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Στα έργα του εσωκλείει εκτός από λύπη και απογοήτευση, μία οργή ως προς όσους ξεχνούν τις θηριωδίες που συνέβησαν τα χρόνια του Ολοκαυτώματος. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Εάν αυτός είναι ο άνθρωπος» ο Πρίμο Λέβι αποτυπώνει τις νωπές μνήμες του στρατοπέδου, και αυτό αποτελεί και το δημοφιλέστερο έργο του, το οποίο εκδόθηκε το 1947. Το 1963 εκδίδεται το βιβλίο του «Ανακωχή», όπου εξιστορεί την επιστροφή του στην Ιταλία και την απελευθέρωσή του.

Σε ένα από τα λίγα αλλά χαρακτηριστικά ποιήματά του εκφράζετε με κατάρες θέλοντας να μας αφυπνίσει:

«Σκεφτείτε ό,τι έχει συμβεί
Τις λέξεις αυτές σας ορίζω
Γράψτε τις στην καρδιά σας
Στο σπίτι, στο δρόμο
Πριν κοιμηθείτε, όταν ξυπνάτε
Επαναλάβετέ τις στα παιδιά σας
Ή
Το σπίτι σας να ερημώσει
Η αρρώστια να σας καταβάλει
Οι γιοι σας να σας απαρνηθούν.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλούσιο έργο του Πρίμο Λέβι περιελάμβανε και δημιουργήματα σχετικά με την επιστήμη του, όπως το «Περιοδικό σύστημα», το οποίο έχει βραβευθεί. Ο θάνατος του συγγραφέα κατά πολλούς αποδίδεται σε αυτοκτονία, ενώ κατά άλλους σε μία πτώση από τη σκάλα του σπιτιού του, που τον οδήγησε στο θάνατο λόγω πρότερων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, η μνήμη του μένει ολοφώτεινα ζωντανή καθώς ο Πρίμο Λέβι, ως επιζήσας της θηριωδίας του Χίτλερ και μέσα από τα έργα του, μας υπενθυμίζει τη φτωχή πλευρά της ανθρωπότητας και τα τραύματα που έχει προξενήσει η ανθρώπινη φύση.


Πηγές:

“Πρίμο Λέβι” ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org

“Πρίμο Λέβι: τριάντα χρόνια μετά*” ανακτήθηκε από: booksjournal.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;