Ο πολιτισμός του Netflix και άλλων συνδρομητικών τηλεοράσεων

Πηγή:https://cdn1.medicalnewstoday.com

Η συνδρομητική τηλεόραση αυξάνει καθημερινά τα μέλη της και πλέον κατακτά το 25% περίπου του ελληνικού κοινού. Η εγκαθίδρυση της  Pay Tv και της Web TV (Netflix, Cosmote TV, Nova, Forthnet  ή Web TV της Vodafone και της Wind), αν και με κόστος –είτε χαμηλό, είτε πιο υψηλό- φαίνεται να αποδίδει στο ελληνικό κοινό και να αποκτά καθημερινά οπαδούς.

Το Netflix https://el.wikipedia.org/wiki/Netflix, ως η πιο νέα είσοδος στο ελληνικό κοινό φαίνεται να τραβά την προσοχή και να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, όχι μόνο χάρη στο περιεχόμενό του –το οποίο μπορεί να είναι φτωχό σε σχέση με άλλα- αλλά κυρίως στο ιδιαίτερο χαμηλό κόστος του. Με μεγάλη ευκολία και με χαμηλό κόστος μπορεί κανείς να γίνει συνδρομητής του και να απολαύσει τις σειρές του, τις ταινίες του και τα ντοκιμαντέρ του.

Ο πολιτισμός μέσα από τη συνδρομητική τηλεόραση

Advertisements
Ad 14

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και οι εποχές αλλάζουν. Στην Ελλάδα, από τη  ρηξικέλευθη δεκαετία του ’60 για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, με την εισαγωγή της τηλεόρασης, περάσαμε στη δεκαετία του ’90 και της διάδοσης του Παγκόσμιου Ιστού. Οι αντιδράσεις κάθε φορά ήταν ποικίλες: για κάποιους αποτέλεσαν μέσα ενημέρωσης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας που τους μετέφεραν σε μια νέα εποχή, ενώ για κάποιους άλλους ήταν τα μέσα διαφθοράς είτε των νέων, είτε της κοινωνίας ολόκληρης. Ωστόσο, μέσα από τα παραπάνω οι άνθρωποι κατάφεραν να  μάθουν τι συμβαίνει πέρα από την μικρή τοπική τους κοινωνία, να ενημερωθούν για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, να διασκεδάσουν μέσα από τις  εκπομπές και να ψυχαγωγηθούν μέσα από  άλλες.

Διαβάστε επίσης  Howl's Moving Castle: H αντιπολεμική ταινία του Ιάπωνα Ντίσνευ

Ο πολιτισμός ενός τέτοιου οπτικοακουστικού μέσου δεν είναι αμελητέος και δεν είναι επίφοβος. Χρειάζεται να απομακρυνθούμε από στεγανά παλαιότερων αντιλήψεων και να σταματήσουμε να θεωρούμε κάθε τι καινούριο και μοντέρνο εν δυνάμει διαφθορέα και κενό από πολιτισμικά ερεθίσματα. Οι εποχές άλλαξαν, τα μέσα άλλαξαν, οι μορφές του πολιτισμού άλλαξαν. Ερεθίσματα και κοινωνικά μηνύματα μπορούν να δοθούν και μέσα από μια δημοφιλή σειρά του Netflix https://www.maxmag.gr/television/nees-afixeis-sto-netflix-poy-axizoyn-tin-prosochi-soy/, αλλά επίσης και μέσα από ένα καλό κλασικό βιβλίο. Καλά και κακά παραδείγματα υπάρχουν παντού, σκοπός είναι να μπορούμε όχι μόνο να τα διακρίνουμε, αλλά και να έχουμε τη διάθεση και την αποτελεσματικότητα να επιλέξουμε το σωστό, οπότε, τι καλύτερο από μια πλατφόρμα όπως αυτή του Netflix, η οποία δίνει μια μεγάλη γκάμα επιλογών.

Netflix
Πηγή:https://www.maxmag.gr

Τροφή για σκέψη δεν φέρουν μόνο πειραματικές θεατρικές παραστάσεις και εξειδικευμένες ταινίες του σινεμά. Υλικό για σκέψη μπορεί να φέρει και ένα κωμικό stand up σοου του Netflix, αρκεί να υπάρχει η κριτική ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τι είναι ατό που βλέπουμε και τι είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει. Συμφωνούμε με αυτά που παρουσιάζει; Ταιριάζουν οι ιδέες του με τις δικές μας; Η πληροφορία που μας μεταφέρει είναι παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή; Οι ήρωες των σειρών που βλέπουμε είναι άνθρωποι που θα θέλαμε να έχουμε στη ζωή μας ή είναι εκείνοι που θα αποφεύγαμε;

Ο ‘πολιτισμός του Netflix’ υπάρχει και δεν πρόκειται να διαφθείρει κανέναν όπως δεν πρόκειται να υποβιβάσει και το πολιτισμικό επίπεδο κανενός. Οι άνθρωποι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν τη δυνατότητα να εξακριβώσουν τι είναι σωστό και τι όχι, τι τους αρέσει και τι τους είναι αδιάφορο, να κρίνουν  τι είναι αυτό που βλέπουν και αν κάτι θεωρούν ότι δεν τους ταιριάζει να έχουν μια σειρά από επιλογές προκειμένου να επιλέξουν.

Διαβάστε επίσης  3 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δείτε

Μερικοί λόγοι για την εδραίωση του Netflix και των υπολοίπων συνδρομητικών καναλιών και τηλεοράσεων

Με τα χρόνια η μία ανακάλυψη έφερε την άλλη και πλέον ο συνδυασμός τηλεόρασης και διαδικτύου είναι γεγονός. Το τεχνολογικό επίτευγμα δεν φαίνεται να βρίσκει φίλους μόνο στους νέους, αλλά και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Για την Ελλάδα, η συμβατή τηλεόραση έχει χάσει την παλιά της αίγλη και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, αντί αυτής, είτε πλατφόρμες όπως το YouTube, είτε άλλους διαδικτυακούς τόπους, είτε συνδρομητική τηλεόραση (π.χ. Cosmote TV),  είτε το Netflix.

Με μια πρώτη ματιά, αιτία  για τις παραπάνω προτιμήσεις είναι οι οικονομικοί λόγοι: διασκέδαση και ψυχαγωγία με χαμηλό κόστος προσφέρουν μια ευχάριστη ενασχόληση, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να βγει από το σπίτι του. Το θέατρο και το σινεμά έχουν κόστη στα οποία δεν μπορούν  καθημερινά ή έστω συχνά, να ανταποκριθούν πολλοί άνθρωποι και η τηλεόραση –αν και ελεύθερη χρεώσεων- όπως φαίνεται δεν συμβαδίζει πάντα με τις νεανικές –κυρίως- απαιτήσεις.

Ένας ακόμα λόγος είναι η ανάγκη για καινούρια τηλεοπτικά προϊόντα. Για παράδειγμα σε διαδικτυακά κανάλια όπως το Netflix, κανείς μπορεί να βρει μια ευρεία γκάμα από είδη τηλεοπτικών σειρών με έξυπνο και ενδιαφέρον περιεχόμενο, εκπομπές οι οποίες στην ελληνική τηλεόραση δεν υπάρχουν και δεν μοιάζουν με αυτές που για χρόνια ‘παίζουν’, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, να δει ντοκιμαντέρ με μεγάλη θεματική γκάμα , και να ανακαλύψει ένα νέο είδος τηλεόρασης. Φυσικά, όλα τα παραπάνω χωρίς διακοπή για διαφημίσεις και με ενσωματωμένους υπότιτλους στα ελληνικά.

Πολλοί ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η άμετρη  ενασχόληση με την τηλεόραση  επιφέρει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις και καθορίζουν συμπεριφορές, ωστόσο πολλοί από εμάς ενδιαφερόμαστε –είτε στο τέλος της ημέρας, είτε κατά τη διάρκεια- να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο στην αγαπημένη μας σειρά ή εκπομπή προκειμένου να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε από μια δύσκολη μέρα. Όσο υπάρχει μέτρο και επίγνωση της κατάστασης παραμένει μια αγαπημένη και ακίνδυνη συνήθεια με –πλέον- πολλές επιλογές και προτάσεις.

Διαβάστε επίσης  Disneyland : Τα σκοτεινά μυστικά

Η τεχνολογία αναπτύσσεται, οι πολιτισμικές συνήθεια αλλάζουν, τα μέσα που χρησιμοποιούμε σχετικά με τον πολιτισμό αλλάζουν και αυτά. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι μας είναι ευχάριστο ταυτόχρονα είναι και κακό, ανήθικο ή χαμηλού επιπέδου. Ας πάρουμε μια ανάσα, μια απόσταση και ας απολαύσουμε ενοχοποιημένα μια αγαπημένη συνήθεια που μας προσφέρει η τεχνολογία..

Πηγές:

https://www.mobilenews.gr/syndromitiki-tileorasi-i-epomeni-mer/

https://www.connection.gr/iptv/ti-einai-iptv.html

https://www.iefimerida.gr/news/247620/ayti-einai-i-proti-tileorasi-paroysiastike-akrivos-prin-90-hronia-eikones

http://www.uth.gr/main/help/help-desk/internet/internet3.html

http://boro.gr/53428/poia-psyxologika-provlhmata-prokaloyn-h-thleorash-kai-o-ypologisths/

https://sciencearchives.wordpress.com/2016/09/01/πώς-η-τηλεόραση-κλέβει-την-ευτυχία-από/

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα