Ο Παρθενώνας ”μετακόμισε” στο Nasville των ΗΠΑ

Nasville

Φυσικά και δεν εννοούμε ότι μεταφέρθηκε εκεί ο Παρθενώνας της Αθήνας αλλά για ένα πιστό αντίγραφο του στην πόλη του Νasville, στο Tennessee των ΗΠΑ.

Γιατί όμως έγινε ένα τέτοιο αντίγραφο εκεί;

Ο λόγος είναι ότι το Νasville στα τέλη του 19ου αιώνα θεωρείτο ως κέντρο μάθησης και διαφώτισης. Ήταν η πρώτη πόλη, στον αμερικανικό Νότο, στην οποία είχε δημιουργήσει ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και ήταν η έδρα για αρκετά πανεπιστήμια και κολέγια. Έτσι η πόλη επονομαζόταν ως «Αθήνα του νότου».  

Όταν το 1897 ανακοινώθηκε ότι το Nasville θα φιλοξενούσε την έκθεση για τα 100 χρόνια της Ένωσης των Πολιτειών, η πόλη θέλησε να υπενθυμίσει την καταξίωση της ως «Αθήνα του νότου». Αποφασίστηκε, λοιπόν, να χτιστεί ένα προσωρινό full-size αντίγραφο του Παρθενώνα. Η αρχική κατασκευή του έγινε από τούβλα, ξύλα και ασβεστοκονίαμα.

Ο εορτασμός και οι εκθέσεις διήρκεσαν 6 μήνες, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο 1897. Μετά το πέρας αυτών όλα τα κτήρια που είχαν κατασκευαστεί για τον παραπάνω σκοπό κατεδαφίστηκαν εκτός από ένα…τον Παρθενώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγω της δημοφιλούς απαίτησης των κατοίκων,  οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να μην κατεδαφίσουν το κτήριο, το οποίο και διατηρήθηκε στην αρχική του δομή για περίπου 20 χρόνια.

Αργότερα, λόγω αρκετής φθοράς από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες έγινε αναγκαστική κατεδάφιση του και τελικά ξαναχτίστηκε, αυτή τη φορά με μπετό. Τις πύλες του προς το κοινό άνοιξε, για δεύτερη φορά λοιπόν, ο «ανανεωμένος» Παρθενώνας, ως μουσείο τέχνης, το 1931.

Από από τη δεκαετία του ’50, είχε γίνει προφανές ότι διάφορες επισκευές θα ήταν σύντομα απαραίτητες για τις συγκεκριμένες διακοσμητικές μορφές και τις περιοχές του κτηρίου που εκτίθενται στον καιρό. Παρ’όλα αυτά η ανάγκη για την αποκατάσταση δεν εξετάστηκε πλήρως μέχρι μόνο μερικά έτη πριν.

Η περίφραξη και η αποκατάσταση του κτηρίου ξεκίνησαν το 1991, αποπερατώθηκαν δέκα έτη μετά και κόστισαν πάνω από 12 εκατομμύριο δολάρια.

Επίσης το 1990, στο εσωτερικό του Παρθενώνα κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο του αγάλματος της Θεάς Αθηνάς που είχε φτιάξει ο Φειδίας για τον Παρθενώνα της Αθήνας.

Nasville

Το τεράστιο αυτό άγαλμα είναι 42 πόδια ψηλό και αποτελεί το μεγαλύτερο εσωτερικό άγαλμα των ΗΠΑ. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν αυτά του γύψου, του φάιμπεργκλας, και του τσιμέντου. Το άγαλμα καλύφθηκε επιπλέον με 8 κιλά φύλλα χρυσού.

Σήμερα ο Παρθενώνας αποτελεί κεντρικό σημείο του  Centennial Park, ενός πάρκου που πήρε το όνομα του από τον αξιοσημείωτο αυτό εορτασμό. Στο εσωτερικό του, εκτός του αγάλματος και της αρχιτεκτονικής του, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει 63 πίνακες ζωγραφικής Αμερικανών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, πίνακες που είναι δωρεά του James M. Cowan.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;