Ο παλαιότερος χάρτης 3D στην Ευρώπη ηλικίας 4000 ετών

χάρτης
Πηγή εικόνας: bbc.com

Ο παλαιότερος 3D  χάρτης, στην Ευρώπη, είναι μία εγχάρακτη πλάκα, ηλικίας 4.000 ετών. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για ένα χάρτη ο οποίος απεικονίζει περιοχή στη δυτική Βρετάνη.

Από την Εποχή του Χαλκού

Αυτή η πέτρινη, εγχάρακτη πλάκα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές αρχαιολόγους, ο αρχαιότερος τρισδιάστατος χάρτης στην Ευρώπη και χρονολογείται κατά την Εποχή του Χαλκού. Η πινακίδα, με διαστάσεις 2×1,5 μ., αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 και εντοπίστηκε ξανά στο κελάρι ενός κάστρου στη Γαλλία το 2014.

Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν τα εγχάρακτα, στην πέτρα, μοτίβα, ηλικίας 4.000 ετών, εκτιμούν ότι τα σημάδια είναι χάρτης μιας περιοχής στη δυτική Βρετάνη, γεγονός που την καθιστά τον παλαιότερο 3D τρισδιάστατο  χάρτη της πιο γνωστής περιοχής στην Ευρώπη κατά την αρχαιότητα.  Το κομμάτι του βράχου, γνωστό ως Πλάκα του Saint-Bélec, χρονολογείται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού, μεταξύ 1900 π.Χ. και 1650 π.Χ.

χάρτης
Πηγή εικόνας: bbc.com

Νέες αναλύσεις και νέες ανακαλύψεις

Μετά από εκτενέστερες νέες αναλύσεις, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι η «παρουσία επαναλαμβανόμενων μοτίβων που ενώνονται με γραμμές» στην επιφάνειά της πλάκας υποδηλώνουν ότι απεικονίζει μια περιοχή του Φινιστέρ, στη βορειοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την Γαλλική Εταιρεία Προϊστορίας.

Το ανάγλυφο είναι μια τρισδιάστατη χαρτογραφική αναπαράσταση της κοιλάδας του ποταμού Οντέ, ενώ αρκετές γραμμές που παρουσιάζει ο χάρτης  φαίνεται να απεικονίζουν το δίκτυο του ποταμού στην περιοχή. Η γεωγραφική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι χαράξεις αντιστοιχούν κατά 80% σε περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό Οντέ σε μήκος 18 μιλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

χάρτης
Πηγή εικόνας: bbc.com

«Αυτός είναι πιθανώς ο παλαιότερος χάρτης μιας περιοχής που έχει εντοπιστεί»

«Αυτός είναι πιθανώς ο παλαιότερος χάρτης μιας περιοχής που έχει εντοπιστεί», δήλωσε ο δρ. Κλέιμεντ Νίκολας, από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι χάρτες λαξευμένοι σε πέτρα σε όλο τον κόσμο. Γενικά, είναι απλώς ερμηνείες. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας χάρτης απεικονίζει μια περιοχή σε συγκεκριμένη κλίμακα», συμπληρώνει.

«Ήταν πιθανώς ένας τρόπος επιβεβαίωσης της κυριότητας, την ιδιοκτησία της περιοχής ενός πρίγκιπα ή βασιλιά της εποχής στη συγκεκριμένη περιοχή», σύμφωνα με τον δρ. Κλέιμεντ Νίκολας. Ο δρ. Νίκολας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο χάρτης μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει μια συγκεκριμένη περιοχή. «Τείνουμε να υποτιμούμε τις γεωγραφικές γνώσεις των προηγούμενων κοινωνιών. Αυτή η πλάκα είναι σημαντική καθώς τονίζει αυτήν τη χαρτογραφική γνώση».

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Bronze Age slab found in France is oldest 3D map in Europe. Ανακτήθηκε από www.bbc.com (Τελευταία προβολή 13/04/2021)

Ο παλαιότερος 3D χάρτης στην Ευρώπη είναι μία εγχάρακτη πλάκα ηλικίας 4000 ετών. Ανακτήθηκε από www.huffingtonpost.gr (Τελευταία προβολή 13/04/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;