Ο χαρταετός της τέχνης

Αλέκος Φασιανός. Πηγή εικόνας: Pinterest

 

Ο χαρταετός και ο συμβολισμός του, ενέπνευσε ανά τους αιώνες μεγάλους Έλληνες και ξένους ζωγράφους. Διεθνούς φήμης καλλιτέχνες αποτύπωσαν στον καμβά με διαφορετικές μορφές και χρώματα, την ελευθερία έκφρασης που αντιπροσωπεύει το πέταγμα του χαρταετού. Ο χαρταετός υπήρξε πηγή έμπνευσης για κλασικούς ζωγράφους όπως ο Φρανθίσκο Γκόγια, Έλληνες όπως ο Φασιανός και ο Μυταράς αλλά και ζωγράφους με πιο μοντέρνα οπτική όπως η Renie-Britenbucher.

Φρανθίσκο  Γκόγια

Ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης. Το έργο του ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και ρομαντισμού. Ο πίνακάς του με θέμα ο χαρταετός, φιλοτεχνήθηκε το 1778. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης.

Πηγή εικόνας: annagelopoulou.blogspot.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Renie-Britenbucher

Η Αμερικανίδα ζωγράφος επιλέγει να αποτυπώνει στα έργα της πάνω από 35 χρόνια τα έντονα χρώματα, το χιούμορ και την αντισυμβατική διάθεση σε πρόσωπα και τοπία. Ο χαρταετός σύμβολο χαράς και θετικής ενέργειας δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα έργα της.

Πηγή εικόνας: fineartamerica.com

Δημήτρης Μυταράς

Εικαστικός, δημιουργός με πολυδιάστατη προσωπικότητα. Έχει να επιδείξει πλούσια παραγωγή ζωγραφικών έργων, σκηνογραφιών και ενδυματολογικών μελετών. Διακρίνεται για τα εξπρεσιονιστικά του στοιχεία και το έντονο χρώμα. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, τα θέματά του είναι ανθρωποκεντρικά και συχνά προσωπογραφικά. Εμπνευσμένος από το έθιμο του χαρταετού και το συμβολισμό του, σημάδια αέναης κίνησης και δράσης ,τον αποτυπώνει σε ένα από τα έργα του και μας καθηλώνει.

Πηγή εικόνας: pinterest

Αλέκος Φασιανός

Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του΄60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο. Σταδιακά οι μορφές κινούνται και αποκτούν τη δική τους ζωή.

Ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος ,δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει στα έργα του το χαρταετό σαν ένα προαιώνιο σύμβολο του ελληνικού στοιχείου που μεταφράζεται ως το πέταγμα της ψυχής προς το Θείο και γενικότερα προς την ελευθερία.

Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας

Σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Η Ύδρα των παιδικών του χρόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του. Καθώς του επέτρεψε να συνδυάσει στοιχεία γεωμετρικού κυβισμού, αρχιτεκτονικής και φωτός. Ο χαρταετός  αποτυπώνεται στο έργο του σε πολλές μορφές και χρώματα, πετά  δεκαετείς στους αιθέρες συμβολίζοντας τη χαρά, τη διασκέδαση αλλά και την ελευθερία έκφρασης.

Πηγή εικόνας: antikleidi.com

Simon Taylor 

Το στυλ ζωγραφικής του εμπνέεται από αναμνήσεις και παρατηρήσεις της παιδικής ηλικίας. Επηρεάζεται από γεγονότα και ανθρώπους όμως το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του αποτελείται αποκλειστικά από την ώθηση της στιγμής. Συχνά ζωγραφίζει πάνω στον καμβά με λίγο ή καθόλου προπαρασκευαστικό σχέδιο. Ο χαρταετός του Σιμόν Τέιλορ αντιπροσωπεύει  με το δικό του ξεχωριστό τρόπο μία ωδή στον έρωτα, στη χαρά της ζωής.

Πηγή εικόνας: Simon Taylor

Lorna Millar

Είναι Ιρλανδή, μεταπολεμική, σύγχρονη ζωγράφος. Οι πίνακές της επικεντρώνονται κυρίως σε νοσταλγικές ηλιόλουστες ημέρες στην παραλία. Υπάρχει μία υποκειμενική ζεστασιά στη δουλειά της. Οι ανεμοδαρμένες σκηνές δημιουργούν αναμνήσεις παιδικής ηλικίας με ηλιοφάνεια και αμμουδιά. Ο πίνακας με το χαρταετό συμβαδίζει σε θεματολογία και τεχνική με το καλλιτεχνικό ύφος που τη διακρίνει. Η κίνηση του, προσδίδει την ανέμελη, χαρούμενη διάθεση που κυριαρχεί σε όλο το έργο της.

Πηγή εικόνας: Pinterest

 

Ζωγράφοι διαφορετικών εποχών και αισθητικής αποτυπώνουν ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το ίδιο θέμα, τον χαρταετό. Κοινό σημείο η δυναμική εικόνα, η αίσθηση του ίπτασαι σε ένα ουράνιο σύμπαν. Οι χαρταετοί της τέχνης φαίνεται πως είναι ταγμένοι να πραγματοποιήσουν το στόχο τους που είναι το πέταγμα στους ουρανούς, το ταξίδι στον άυλο κόσμο, αυτόν της τέχνης και της δημιουργίας.


Πηγές άρθρου

“Φρανθίσκο Γκόγια” ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/ (τελευταία πρόσβαση  10/03/2021)

“Renie Britenbucher” ανακτήθηκε από https://www.reniebritenbucher.com/about (τελευταία πρόσβαση  10/03/2021)

Ελένη Ξένου (1999) “Δημήτρης Μυταράς βιογραφικό” ανακτήθηκε από https://eviaportal.gr/dimhtris-mytaras-biografiko/ (τελευταία πρόσβαση 10/03/2021)

“Αλέκος Φασιανός –Βικιπαίδεια” ανακτήθηκε από πηγή https://el.wikipedia.org/ (τελευταία πρόσβαση 10/11/21)

“Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας ” ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/(τελευταία πρόσβαση 12/03/2021)

“Μίλαρ Λόρνα” ανακτήθηκε από https://irishartgroup.co.uk/works/  (τελευταία πρόσβαση 12/03/2021)

“Simon Taylor”ανακτήθηκε από https://www.simon-taylor.com/contemporary/html/about.html (τελευταία πρόσβαση 12/03/2021)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;