Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός στην εκπαίδευση

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός
Πηγή εικόνας:therapia.gr

Ο όρος νευρογλωσσικός προγραμματισμός αποτελείται από τρία σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης προσωπικότητας:

  • Νευρο-: Αναφέρεται στο νευρικό σύστημα, ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται μηνύματα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθήσεων.
  • Γλωσσικός: Αναφέρεται στη σημασία της γλώσσας ως εργαλείο έκφρασης των εμπειριών. Ως γλώσσα νοείται ο προφορικός λόγος, αλλά και οι κινήσεις και εκφράσεις του προσώπου και του σώματος.
  • Προγραμματισμός: Αναφέρεται στα προγράμματα του νου και στον τρόπο που αυτά δημιουργούνται  μέσω των αλληλεπιδράσεων των δύο παραπάνω στοιχείων. Ακόμη, σχετίζεται με την αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων και το πως επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

Τρόπος λειτουργίας του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού

Κάθε άνθρωπος μέσω των αισθήσεων του βιώνει, αντιλαμβάνεται και δίνει νόημα στις εμπειρίες του. Συλλαμβάνει τα εξωτερικά ερεθίσματα και προσθέτει ή αφαιρεί στοιχεία με βάση τις αξίες, τα πιστεύω και τις μνήμες του. Έτσι, δημιουργεί ένα δικό του μοναδικό μοντέλο του κόσμου, το οποίο τον βοηθά να επικοινωνεί με τους γύρω του και να ενεργεί ανάλογα στις καταστάσεις που βιώνει. Σκοπός του νευρογλωσσικού προγραμματισμού είναι να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τον τρόπο σκέψης των άλλων, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να επικοινωνήσει αποτελεσματικότερα μαζί τους. Πέραν αυτού, βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει το δικό του τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, ώστε να επέμβει όπου χρειάζεται και να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός στην Εκπαίδευση

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός στην εκπαίδευση αφορά τους μαθησιακούς τύπους, την πολυαισθητηριακή μάθηση, την εστίαση και την προσοχή, τη θέσπιση στόχων και την αυτο-παρακίνηση, την επικοινωνία και την κοινωνικότητα. Πιο συγκεκριμένα, μέσω αυτού ο εκπαιδευτικός θα ενισχύσει την ικανότητά του να κατανοεί και να βοηθά τα παιδιά, ώστε να εξελιχθούν, να οργανώνουν τη σκέψη τους, να εκφράζονται, να κοινωνικοποιούνται και να πράττουν με υπευθυνότητα.

Χρησιμότητα του νευρογλωσσικού προγραμματισμού για τους εκπαιδευτικούς

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κερδίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, να κατανοούν καλύτερα τις συμπεριφορές τους και να τους επηρεάσουν, βελτιώνοντας τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Ακόμη, βοηθά τους εκπαιδευτικούς να αλλάξουν τη δική τους οπτική και να κατανοήσουν τα κίνητρα των μαθητών. Τέλος, μέσα από το νευρογλωσσικό προγραμματισμό μαθαίνουν λέξεις και φράσεις με τη χρήση των οποίων μπορούν να καθοδηγήσουν και να επηρεάσουν τους μαθητές τους, ώστε να βελτιωθούν σε μαθησιακό και συμπεριφορικό επίπεδο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“NLP: Πώς ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός μπορεί να βρει χρήση στην εκπαίδευση” ανακτήθηκε από eltnews.gr (τελευταία πρόσβαση 04/02/20)

Better world seminars “Μυστικά και Χρήσεις του NLP – Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός”,

ανακτήθηκε από better-world.gr (τελευταία πρόσβαση 04/02/20)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάγδα Γραμμένου

Είμαι η Μάγδα, ειδική παιδαγωγός με καταγωγή από την Κέρκυρα. Λατρεύω τα ταξίδια και τον κινηματογράφο. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και γνωρίζω την ελληνική νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille. Στόχος μου μέσα από την αρθρογραφία είναι να βοηθήσω γονείς και εκπαιδευτικούς να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα σε θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;