Nesher Ramla: Η ανακάλυψη ενός νέου τύπου ανθρώπου

Nesher Ramla
Πηγή εικόνας: unboxholics.com

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική ανθρωπολογική ανακάλυψη για το τον τελευταίο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο τύπο ανθρώπου, ονομάζοντάς τον Nesher Ramla.

Nesher Ramla, ο πρόγονος των Neanderthal

Στην περιοχή Λεβάντες, η οποία αποτελεί τη σημερινή Μέση Ανατολή, πριν από 120.000 χρόνια, ζούσε ο Homo Sapiens μαζί με ένα τύπο αρχαίου ανθρώπου που μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζαμε. Νέες ανασκαφές στο Ισραήλ, έφεραν στο φως ένα τύπο ανθρώπου ο οποίος εικάζεται ότι μπορεί να είναι πρόγονος των Neanderthal στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έδωσε πολλές απαντήσεις στο ερώτημα πως αυτοί οι πληθυσμοί είχαν Homo DNA πριν την άφιξή τους στην περιοχή και την ανάμιξή τους με τους τοπικούς πληθυσμούς Homo Sapiens. Όλα δείχνουν πως είναι και οι πρόγονοι των αρχαίων Homo πληθυσμών και της Ασίας.

Οι αρχαιολόγοι ονόμασαν το νέο αυτό είδος, Nesher Ramla, από την ονομασία της τοποθεσίας της ανασκαφής.

«Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης»

«Η ανακάλυψη ενός νέου τύπου Homo είναι υψίστης σημασίας. Μας επιτρέπει να καταλάβουμε προηγούμενα ανθρώπινα απολιθώματα, να προσθέσουμε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης και να καταλάβουμε τις μετακινήσεις πληθυσμών στον αρχαίο κόσμο. Παρόλο που έζησαν τόσα χρόνια πριν, στα μέσα της Πλειστόκαινου (474.000-130.000 χρόνια πριν), οι Nesher Ramla μπορούν να μας αφηγηθούν μία εντυπωσιακή ιστορία, αποκαλύπτοντας πολλά για την εξέλιξη των απογόνων τους και τον τρόπο ζωής τους», δήλωσε ο Israel Heshkovitz, ανθρωπολόγος του Tel Aviv University.

Nesher Ramla
Πηγή εικόνας: unboxholics.com

Αυτά τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε ένα βάθος 8 μέτρων. Στο σύνολό τους βρέθηκαν κόκκαλα ζώων, ορισμένα πέτρινα εργαλεία, καθώς και κομμάτια από ανθρώπινα κόκκαλα, συγκεκριμένα κομμάτι από το κρανίο και από το σαγόνι. Τα απολιθώματα αυτά, χρονολογούνται μεταξύ 140.000 και 120.000 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάλυση έδειξε πως τα δόντια και το σαγόνι έμοιαζαν με αυτά των Neanderthal, όμως το βρεγματικό οστό έμοιαζε με αυτό των Homo. Το ανακατασκευασμένο κρανίο ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό των Homo Sapiens, με μεγαλύτερα δόντια, διαφορετική δομή κρανίου και χωρίς έντονο σαγόνι, υποδεικνύοντας πως ίσως να πρόκειται για έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς Homo στην περιοχή πριν από 400.000 χρόνια. Μετά την έλευση των Homo Sapiens πριν 200.000 χρόνια, οι δύο τύποι ανθρώπων, μάλλον, μοιράστηκαν την περιοχή για περίπου 100.000 χρόνια.

Nesher Ramla
Πηγή εικόνας: unboxholics.com

Μια εξαιρετική ανακάλυψη

«Αυτή είναι εξαιρετική ανακάλυψη. Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως μαζί με τους Homo Sapiens, οι αρχαίοι Homo βρισκόντουσαν στην περιοχή τόσο αργά στην ανθρώπινη ιστορία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως ο Homo Nesher Ramla είχαν ανεπτυγμένα πέτρινα εργαλεία και κατά πάσα πιθανότητα αλληλεπιδρούσαν με τους τοπικούς Homo Sapiens», υποστηρίζει ο Yossi Zaidner, αρχαιολόγος του Hebrew University of Jerusalem

Τα ευρήματά υποδεικνύουν πως οι διάσημοι Neanderthals της δυτικής Ευρώπης είναι μόνο τα υπολείμματα ενός πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού που έζησε στον Λεβάντες, και όχι το αντίθετο.

Τα απολιθώματα έδωσαν αρκετές εξηγήσεις περιπτώσεων που οι ερευνητές δεν μπορούσαν να κατατάξουν σε αυτή των Neanderthal ή σε αυτή των Homo. Ίσως να μπορεί, έτσι, να εξηγηθεί και το μυστήριο του “χαμένου πληθυσμού” των Neanderthals που ζευγάρωσε με τους Homo Sapiens 200.000 χρόνια πριν την άφιξη των δεύτερων στην Ευρώπη, καθώς το DNA των Ευρωπαίων Neanderthal έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Τα αρχαιότερα απολιθώματα που δείχνουν Neanderthal χαρακτηριστικά, βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, έτσι οι ερευνητές πιστεύουν γενικότερα πως οι Neanderthals προήλθαν από εκεί. Ωστόσο οι μετακινήσεις διαφορετικών ειδών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ίσως να έχει παράσχει το γενετικό υλικό για τα γονίδια των Neanderthal κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους. Είναι μία περίπλοκη ιστορία, αλλά μαθαίνουμε από αυτές τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών ανθρώπων στο παρελθόν, πως είναι πολύ πιο μπερδεμένες από αυτό που πιστεύαμε”, καταλήγει ο Rolf Quam, ανθρωπολόγος του Binghamton University.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Nesher Ramla: Ένας νέος τύπος ανθρώπου ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ. Ανακτήθηκε από https://unboxholics.com/news/tech/85634-nesher-ramla-enas-neos-typos-anthropou-anakalyfthike-sto-israil?fbclid=IwAR3mJt3Eui6HEt5uiJTFbqbXTh7a7QiK4cscqIt-qV_8WptuuQxMeXCoTeY (Τελευταία προβολή 03/07/2021)

A Middle Pleistocene Homo from Nesher Ramla, Israel. Ανακτήθηκε από https://science.sciencemag.org/content/372/6549/1424 (Τελευταία προβολή 03/07/2021)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;