ΝΕΟΝ μια συνύπαρξη σύγχρονης και αρχαίας τέχνης

ΝΕΟΝ
Πηγή εικόνας: almaradio.gr

Υπό ποιες, άραγε, προϋποθέσεις μπορούν να συνυπάρξουν αρχαία και σύγχρονη τέχνη; Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου microsite, με σκοπό να αναδείξει τη διάδραση αλλά και τη διασύνδεση του παρελθόντος με τον σύγχρονο πολιτισμό. Το ΝΕΟΝ γίνεται ένας δίαυλος νέων γνώσεων και ερμηνειών για τους επισκέπτες. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χωρίς η σύγχρονη τέχνη να επικαλύπτει την αρχαία.

Το microsite αξιοποιεί το υλικό του ΝΕΟΝ από τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που έχουν πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους από το 2014 έως σήμερα. Παράλληλα, εμπλουτίζεται συχνά με υλικό από αντίστοιχες επόμενες εκθέσεις-συνεργασίες των δύο φορέων. Αρχικά, υπήρχαν πολλοί δισταγμοί αναφορικά με αυτή τη συνύπαρξη, απ’ όταν έγιναν τα πρώτα εγχειρήματα πριν από μία περίπου δεκαετία, που έχουν πλέον καμφθεί. «Το σύγχρονο έργο επέτρεπε έως και καλύτερη κατανόηση του αρχαίου καταλοίπου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το υλικό του ΝΕΟΝ αναδεικνύει τη διασύνδεση του παρελθόντος με το σύγχρονο πολιτισμό. Αυτή η νέα πρόταση του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ έρχεται στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας, οι συνέπειες της οποίας έχουν χτυπήσει σκληρά τον πολύτιμο τομέα του Πολιτισμού. Το microsite (contemporaryheritage.neon.org.gr) αυτό είναι διαθέσιμο από την 1η Μαΐου 2020. Το πλούσιο υλικό των εκθέσεων θα εμπλουτίζεται με πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τους χώρους που φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις, με στόχο ο θεατής να αντιλαμβάνεται καλύτερα και πιο σφαιρικά το συμβολικό διάλογο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, την τέχνη του σήμερα με αυτήν του χθες.

ΝΕΟΝ
Πηγή εικόνας: monopoli.gr

Ανάδειξη αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων μέσω της σύγχρονης τέχνης

Από την έναρξη της λειτουργίας του ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η πολυετής και επιτυχημένη αυτή συνεργασία απέδωσε μέχρι σήμερα 6 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, με πληθώρα νέων επισκεπτών με αφορμή αυτές.

Ο ΝΕΟΝ αναζητά νέες δυνατότητες μέσα από τον ψηφιακό κόσμο, λόγω της παρούσας κατάστασης του κορωνοϊού, μια κατάσταση που μας αποστασιοποιεί από τον πολιτισμό. Το microsite αξιοποιεί το υλικό των έξι εκθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για τις εκθέσεις:

2014 Αιμιλία Παπαφιλίππου ‘Pulsating Fields’ | Αρχαία Αγορά

2014 Tino Sehgal ‘This Variation – This Progress’ | Ρωμαϊκή Αγορά

2015 Μαρία Λοϊζίδου ‘Μεταβίβαση – A Transfer’ | Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού

2017 Adrián Villar Rojas ‘The Theater of Disappearance’ | Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

2019 ομαδική έκθεση ‘The Palace at 4a.m.’ | Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

2019 Antony Gormley ‘Sight’ | Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δήλου

Επιπλέον, εκτός από το υλικό των εκθέσεων, το microsite ΝΕΟΝ θα εμπλουτιστεί με κείμενα και περιγραφή του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου, ώστε να μεταφέρει στον θεατή νέες αναγνώσεις που πυροδοτεί η συνομιλία του κλασικού παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

ΝΕΟΝ
Πηγή εικόνας: m.naftemporiki.gr

«Η προστασία των πολιτιστικών αγαθών επιβάλλει την κοινωνικοποίηση των μνημείων»

«Η σύγχρονη έννοια της ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών επιβάλλει την κοινωνικοποίηση των μνημείων. Είναι εξαιρετικά γόνιμη η ένταξή τους, όχι μόνο στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην ανάπτυξη μιας αμφίδρομης και διαδραστικής σχέσης με τη σύγχρονη δημιουργία. Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον ΝΕΟΝ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Οι εκθέσεις αυτές δημιούργησαν μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη συμβίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο, με το δικό τους τρόπο, το θέμα της τέχνης σε δημόσιους χώρους. Και τώρα, οι εκθέσεις αυτές έρχονται να κατοικήσουν σε έναν νέο δημόσιο χώρο, τον ψηφιακό», προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

«Ο ρόλος του NEON ήταν να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό πιο κοντά σε όλους»

«Από την πρώτη στιγμή, ο ρόλος του NEON ήταν να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό πιο κοντά σε όλους, πιο κοντά σε ένα αμύητο ακροατήριο, πιο κοντά σε καθέναν από εμάς. Ο χώρος μας είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η πόλη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Αυτή τη στιγμή, το να μένουμε σπίτι είναι μια αναγκαία διατάραξη της φυσικής σχέσης μας με την πόλη μας, όχι όμως της πνευματικής και συναισθηματικής επιθυμίας μας να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας. Αν η παρούσα κρίση μας έχει διδάξει κάτι, είναι πόσο βαθιά είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι.

Για να κοιτάξουμε το μέλλον τώρα, πρέπει να φανούμε τολμηροί και δημιουργικοί. Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει το πρόγραμμά του: αναθέτει νέα έργα, φέρνει κοντά καλλιτέχνες, ιδρύματα, μουσεία, γκαλερί, επιμελητές, συμπράττοντας για να στηρίξουμε την κοινότητά μας και να προσφέρουμε νέες εμπειρίες σε όλους.

Το πρόγραμμα των δράσεών μας έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να υπηρετεί μία κοινότητα ανθρώπων. Περιλαμβάνει τη δημιουργία εκθέσεων που ασχολούνται με τον ιστό της κοινωνίας, τόσο με την κληρονομιά, όσο και το παρόν μας. Οι πρωτοβουλίες μας προσβλέπουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατανόηση του άλλου».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Νέα ιστοσελίδα του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προωθεί τη σύνδεση αρχαίας και σύγχρονης τέχνης. Ανακτήθηκε από https://www.athinorama.gr/cityvibe/article/nea_istoselida_tou_neon_se_sunergasia_me_to_upourgeio_politismou_proothei_ti_sundesi_arxaias_kai_sugxronis_texnis-2541247.html (Τελευταία προβολή 07/06/2020)

Οι πρωτοποριακές εκθέσεις του ΝΕΟΝ εξελίσσονται μέσω διαδικτύου. Ανακτήθηκε από https://www.protothema.gr/culture/article/1001527/oi-protoporiakes-ektheseis-tou-neon-exelissodai-meso-diadiktuou/ (Τελευταία προβολή 07/06/2020)

Επίσημη ιστοσελίδα του ΝΕΟΝ. Ανακτήθηκε από https://neon.org.gr/gr/ (Τελευταία προβολή 07/06/2020)

Το microsite του “ΝΕΟΝ” για την ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων. Ανακτήθηκε από https://almaradio.gr/neon-microsite-organismos-politismoy-kai-anaptyksis/?fbclid=IwAR17RkwfdYSw67Zu4XXDDc4GpKaJ-px83kRwhcKx-FYikPucidG1gd4TnzE (Τελευταία προβολή 07/06/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;