Οι τέχνες στα σχολεία της Νέας Ζηλανδίας

Νέας Ζηλανδίας
Πηγή εικόνας: vogue.com

 

Σε μία εποχή που ο πολιτισμός θεωρείται ένα είδος πολυτέλειας στη χώρα μας, που αφορά λίγους, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται, υπάρχουν κράτη, όπως η Νέα Ζηλανδία, που αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, λοιπόν, ενίσχυσε το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης στα σχολεία της, δίνοντας 300 νέες θέσεις εργασίας σε καλλιτέχνες. Έδωσε, ακόμη, την  ευκαιρία στους μαθητές να εκφράζονται δημιουργικά μέσω του χορού, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών.

Επίκεντρο ο άνθρωπος

Η ολιστική, πολιτική προσέγγιση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε προϋπολογισμό ευημερίας για να αντιμετωπίσει τις ψυχικές ασθένειες, την οικογενειακή βία και την παιδική φτώχεια. Παράλληλα, ψήφισε νομοσχέδιο για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση της χώρας πρωτοπορεί, για ακόμη μία φορά, επενδύοντας σε προγράμματα δημιουργικής μάθησης στα σχολεία, μια κίνηση που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε 300 καλλιτέχνες, αλλά και στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να εκφράζονται δημιουργικά, μέσω του χορού, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών.

«Το πρόγραμμα Creatives in Schools έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ευημερία των μαθητών, να ενισχύσει τις δεξιότητες στην επικοινωνία, τη συνεργασία, τη δημιουργική σκέψη, αλλά και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση τους για τη δημιουργική σταδιοδρομία»  αναφέρει στη New Zealand Herald, ο υπουργός Παιδείας, Chris Hipkins. «Ο Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πολιτιστικό τομέα, ενώ κάποιες προβλέψεις δείχνουν ότι περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εκλείψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση», δηλώνει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

 Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που σχεδιάζει ολόκληρο τον προϋπολογισμό της με βάση τις προτεραιότητες ευημερίας. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε τον «προϋπολογισμό ευημερίας» ως μια παγκοσμίως νέα προσέγγιση στη δημοσιονομική διαδικασία αποφάσεων, που δίνει έμφαση στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών. Ένα σχέδιο για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, παιδικής φτώχειας, έλλειψη στέγης, σεξουαλικής και οικογενειακής βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πολιτική έχει να κάνει με προτεραιότητες. Έχετε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό και πρέπει να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε την ανάγκη για ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φροντίδα των ανθρώπων και του περιβάλλοντος μας. Αυτός ο προϋπολογισμός δείχνει ότι είναι δυνατόν να γίνουν όλα τα παραπάνω», δηλώνει η Jacinda Arden.

Πρόκειται να δαπανηθούν 1.1 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας. Προβλέπονται, ακόμη, από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, 187 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, ενώ 600 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ευημερία των παιδιών. Σύμφωνα με τη Unicef, το 27% των παιδιών στη Νέα Ζηλανδία ζουν κάτω από το επίπεδο φτώχειας.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το στρες και την πίεση που προκαλεί η στέρηση υλικών αγαθών στις οικογένειες. Όταν τα παιδιά μας είναι καλά, είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι», λέει η Ardern. «Ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ζωές με νόημα, ισορροπία και σκοπό» λέει ο υπουργός οικονομικών, Grant Robertson. «Αυτό το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την πραγματικότητα, ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, ανάμεσα στην ελίτ και τον λαό, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστές σε όλο τον πλανήτη».

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών. Ανακτήθηκε από https://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg13166 (Τελευταία προβολή 03/07/2020)

4 εκατομ. για τις τέχνες στα σχολεία, δίνει η Νέα Ζηλανδία. Ανακτήθηκε από https://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG14361&fbclid=IwAR1uhzYvbb9pkFr_2mt17a6lHI7okbpWmXYD-gHZkhQfPqHRf75DJ3sWv1o (Τελευταία προβολή 03/07/2020)

Κάπου στη Νέα Ζηλανδία. Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/eleni-xenoy/kapoy-sti-nea-zilandia (Τελευταία προβολή 03/07/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;