Νέα στέγη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου
Πηγή εικόνας: limnosfm100.gr

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου αποκτά νέα στέγη. Αποφασίστηκε, μετά από κοινή βούληση, να αξιοποιηθεί ως νέα στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λήμνου, το αρχοντικό του Ιδρύματος «Χριστοδουλίδειο Συσσίτιο» στη Μύρινα. Η απόφαση αυτή εκφράστηκε στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην τηλεδιάσκεψη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου, συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου», Δημήτρης Αχιλαδέλλης, η αντιπρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα», Ήβη Νανοπούλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ, Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

«Μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να σωθεί αυτό το πολύ ενδιαφέρον, όχι μόνον αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά, κτήριο. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΦΑ Λέσβου, εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, προκειμένου το νησί να αποκτήσει ένα μουσείο στο οποίο να εκτίθενται, με πρότυπο τρόπο, τα εξαιρετικά ευρήματα από τις πολυετείς εντόπιες ανασκαφές, τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και ξεχωριστής ιστορικής πορείας της Λήμνου».

«Η μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορικής και της αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου, τα θωρακίζουν και τα ενισχύουν σε πολλά επίπεδα. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της παραχώρησης του Χριστοδουλίδειου αρχοντικού στο ΥΠΠΟΑ και να επιλυθούν τα διάφορα νομικά ζητήματα», καταλήγει η κ. Μενδώνη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου
Πηγή εικόνας: protagon.gr

Το αρχοντικό​

Το αρχοντικό, ιδιοκτησίας του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου», βρίσκεται στις υπώρειες του Κάστρου της Μύρινας, επί του παραλιακού μετώπου του Ρωμέικου Γιαλού Μύρινας. Η θέση του, το μέγεθός του, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του, συγκλίνουν ότι αυτό αποτελεί το σημαντικότερο κτήριο του Ρωμέικου Γιαλού, ένα σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου πρόκειται να στεγαστεί σε ένα διώροφο κτίσμα κάτοψης σχήματος Γ με επιφάνεια 637,16 τ.μ. ανά όροφο. Διαθέτει και υπόγειο επιφάνειας 317,58 τμ. όπως και σοφίτα 265,38 τμ. Τα τελευταία δέκα χρόνια, είχε εγκαταλειφθεί, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς αλλά και από τα προβλήματα στη στέγη του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου
Πηγή εικόνας: ekirikas.com

Η ιστορία

Το αρχοντικό χτίστηκε από τον επιφανή μεγαλέμπορο και παραγωγό βαμβακιού στην Αίγυπτο, Στυλιανό Χριστοδουλίδη, το 1868, με ιδιαίτερη καλαισθησία. Ξεχωρίζει η κάλυψη της οροφής, στην είσοδο, με πολύχρωμους υαλοπίνακες (βιτρό), εντυπωσιακά τζάκια από γρανίτη στα περισσότερα δωμάτια και ξυλόγλυπτα πατώματα. Πολλά από τα δομικά υλικά είχαν εισαχθεί από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπως φανερώνουν επιγραφές-σφραγίδες, στις εστίες από μαντέμι, που σώζονται στο υπόγειο του κτηρίου.

Κατά τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, το αρχοντικό Χριστοδουλίδη συνδέθηκε στενά με την κοινωνική ζωή και την ιστορία του νησιού. Εκεί φιλοξενήθηκαν ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο ναύαρχος Δημήτριος Φωκάς αλλά και επιτελείς του Αγγλικού Στόλου. Το 1941, ο γιος του Στυλιανού Χριστοδουλίδη, Τζώρτζης, ίδρυσε το «Χριστοδουλίδειο Μαθητικό Συσσίτιο», το οποίο λειτούργησε μέσα στο κτήριο. Μετά τον θάνατο του, το 1943, το ακίνητο περιήλθε στο ίδρυμα, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούλησή του. Κατά την  γερμανική κατοχή το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως λέσχη των αξιωματικών της Γκεστάπο, ενώ ο Τζώρτζης Χριστοδουλίδης, φυλακίστηκε στο Μούδρο.

Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, κάλυψε ανάγκες δημοσίων Υπηρεσιών και φορέων, προσφέροντας στέγαση στην Αγροτική Τράπεζα την δεκαετία του 1960, στο Γυμνάσιο Μύρινας (1966-1974) και στη Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου (1975-2005), ενώ από το 2007 έως και το 2020 είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου θα στεγαστεί στο «Χριστοδουλίδειο». Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/epikairotita/to-arxaiologiko-mouseio-limnou-tha-stegastei-sto-xristodoulideio-44342257482 (Τελευταία προβολή 05/04/2021)

Στο «Χριστοδουλίδειο», στη Μύρινα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου. Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/2021/04/01/culture/sto-xristodoulideio-sti-myrina-to-arxaiologiko-mouseio-limnou/ (Τελευταία προβολή 05/04/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;