Ναός Kailasa: Η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο

Ναός kailasa
Πηγή εικόνας: pronews

Μπορεί να μην έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως ένα από τα θαύματα του κόσμου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το μεγαλείο του ναού Kailasa στις σπηλιές Ellora. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Aurangabad στο Maharashtra, ο σκαλισμένος ναός σε σπήλαιο της Ellora είναι η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς οι αρχαίοι άνθρωποι κατάφεραν να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας μόνο σφυριά και σμίλες.

ναός
Πηγή εικόνας: polismedia.gr

Ο ναός Kailasa, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους ναούς των ινδουιστών στο πλανήτη σκαλισμένος σε βράχο, κάτι που σήμερα οι μηχανικοί δεν μπορούν καν να φανταστούν. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι έχουν επιβεβαιώσει ότι πάνω από 400.000 τόνοι πετρώματος έπρεπε να εξορυχτούν το οποίο θα είχε πάρει όχι χρόνια, αλλά αιώνες ανθρώπινης εργασίας. Οι ιστορικοί δεν έχουν κανένα αρχείο μιας τέτοιας εργασίας και εικάζουν ότι χτίστηκε σε λιγότερο από 18 χρόνια.

Ο τριώροφος ναός έχει διαστάσεις 81 μέτρα ύψος και 47 μέτρα πλάτος σχηματίζοντας καμπύλη U. Τα τεράστια πέτρινα γλυπτά κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων απεικονίζουν διάφορες Ινδουϊστικές θεότητες και οι δύο εσωτερικοί πυλώνες δείχνουν ιστορίες από το έπος του θεού Σίβα, όπως και μιας άλλης κύριας ινδουιστικής θεότητας – τον θεό Βίσνου. Σχεδόν κάθε ίντσα της εσωτερικής δομής έχει ένα περίπλοκο σκάλισμα και είναι περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από τον Παρθενώνα της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, χτίστηκε τον 8ο αιώνα  μ.Χ. από τον βασιλιά Κρίσνα τον 1ο, της δυναστείας Rashtrakuta μεταξύ του έτους 756 και 773 μ.Χ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και ναοί κατασκευασμένοι από καλλιτέχνες των δυναστειών των Pallava και Chalukya.

Η ιστορία αναφέρει ότι οι Ινδουιστές δημιούργησαν το ναό στις σπηλιές Ellora, για να τιμήσουν τον θεό Σίβα, Κάι-(Απόλλωνα), προσπαθώντας να μιμηθούν το σπίτι του στο όρος Καιλάς στα βουνά των Ιμαλαΐων. Η περιοχή Καιλάς (η γη του Κάι) ήταν το μεγαλύτερο κέντρο των ΕΛ, το 33.000 π.Χ. όσο και των Νεφελίμ. Κατά τους πολέμους των θεών χτυπήθηκαν ανελέητα, όπως και κατά τον Eλληνο-ατλαντικό πόλεμο (9.500 π.Χ.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ναός
Πηγή εικόνας: Diadrastika.com

Ο περίτεχνος αυτός ναός έμεινε στην αφάνεια μέχρι το 1682, όταν ο μουσουλμάνος βασιλιάς Mughal Aurangzeb, ο οποίος για μισό αιώνα αγωνιζόταν φανατικά να εξαλείψει από την Ινδία σχεδόν όλες τις θρησκείες και να κρατήσει τη δική του, διέταξε να καταστραφεί ο ναός και να διαγραφούν τα ίχνη του. Τρία χρόνια προσπαθούσαν χίλιοι άνδρες να διαλύσουν τον ναό Καιλάσα αλλά ο συμπαγής βράχος ήταν πολύ δύσκολο να κατεδαφιστεί.

Ναός kailasa
Πηγή εικόνας: pronews.gr

 

ναός
Πηγή εικόνας: SLpress

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ο αρχαίος ναός Kailasa στην Ινδία είναι η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο Ανακτήθηκε από: https://www.geografikoi.gr/kailasa/

Ο ναός Kailasa στα σπήλαια Ellora: Η μεγαλύτερη μονολιθική δομή στον πλανήτη σκαλισμένη σε ένα ενιαίο βράχο. Ανακτήθηκε από: https://www.pronews.gr/x-files/449227_o-naos-kailasa-sta-spilaia-ellora-i-megalyteri-monolithiki-domi-ston-planiti

Η γη των ΕΛ και ο σκαλισμένος ναός της Kailasa στα σπήλαια Ellora. Ανακτήθηκε από: https://www.polismedia.gr/i-gi-ton-el-kai-o-skalismenos-naos-tis-kailasa-sta-spilaia-ellora/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;