Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, ένας διάλογος με το παρελθόν και το μέλλον

Μουσείο Περιβάλλοντος
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η Ελλάδα είναι μία χώρα, που θα βρει κανείς τόσο μέρη με φυσικό πλούτο ιστορικής σημασίας, όσο και αξιόλογα μουσεία. Ένα τέτοιο μουσείο, είναι και το Μουσείο Περιβάλλοντος, το οποίο βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία, στη γνωστή από την αρχαιότητα Στυμφαλία. Η Στυμφαλία είναι ο τόπος που γνωρίζουμε από τη μυθολογία και τον έκτο μύθο του Ηρακλή, ο οποίος στην περιοχή αυτή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Το νεοσύστατο αυτό Μουσείο Περιβάλλοντος λειτουργεί υπό την Αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζάς Πειραιώς. 

Το Μουσείο επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης διαχρονικά από το αρχαίο παρελθόν έως και τη σύγχρονη πραγματικότητα και εστιάζει στην αρμονική τους συνύπαρξη. Κύριος στόχος του είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Μουσείο Περιβάλλοντος
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Μοναδικά εκθέματα για τον ελληνικό χώρο

Το Μουσείο Περιβάλλοντος έχει σχεδιαστεί και έχει χτιστεί στην απότομη πλευρά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη Στυμφαλία. Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βρει στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του, ενώ στη δεύτερη ενότητα μπορεί να δει πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Μουσείο Περιβάλλοντος
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Στον εσωτερικό του χώρο το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας παρέχει πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ένα ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής. Παράλληλα, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, διοργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό.

Μουσείο Περιβάλλοντος
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Ο εκθεσιακός χώρος έχει μία μοναδική θέα προς τη λίμνη κι έτσι δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα άμεσης γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον. Λόγω του ότι το μουσείο είναι κτισμένο σε κεκλιμένο έδαφος, η κλίση καθορίζει τους όγκους του. Ωστόσο, αυτή η σταδιακή διεύρυνση των όγκων δεν κρύβει το κτίριο. Αντιθέτως, το κτίριο αναδύεται από το έδαφος και εκδηλώνει έντονα την παρουσία του. Οι αίθουσες έχουν μεγάλα ανοίγματα στη λίμνη και παρέχουν πρόσβαση στο μπαλκόνι, το οποίο φαίνεται σαν να επιπλέει στο κενό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ένα μουσείο περιβάλλοντος στο μαγικό τοπίο της Στυμφαλίας. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/culture/design/ena-moyseio-periballontos-sto-magiko-topio-tis-stymfalias (Τελευταία προβολή 05/09/2021)

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Ανακτήθηκε από https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Periballontos-Stymfalias/to-mouseio.aspx (Τελευταία προβολή 05/09/2021)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;