Μουσείο ντελ Πράδο: Το φημισμένο μουσείο τέχνης

Μουσείο τέχνης
Πηγή εικόνας: www.naftemporiki.gr

Το Μουσείο του Πράδο (Museo del Prado) είναι μουσείο τέχνης που βρίσκεται στη Μαδρίτη. Κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Γ’, στα πλαίσια του κατασκευαστικού του έργου που είχε σκοπό να αναδείξει τη Μαδρίτη. Η λέξη «prado», που στα ισπανικά σημαίνει «λιβάδι» χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή του Μουσείου. Το κτήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε και από τον Ναπολέοντα για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του.

Μουσείο τέχνης
Πηγή εικόνας: www.naftemporiki.gr

 

Μουσείο τέχνης
Πηγή εικόνας: travelstyle

Έπειτα από την εκθρόνιση της Ισαβέλλας Β΄ το 1868, το Μουσείο εθνικοποιήθηκε και απέκτησε το σημερινό του όνομα. Στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή τέχνης, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε και επεκτάθηκε το 1918. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, κατόπιν σύστασης της Κοινωνίας των Εθνών, 353 πίνακες μαζί με άλλα έργα τέχνης στάλθηκαν στη Βαλένθια. Αργότερα κατέληξαν στη Γενεύη, από όπου επέστρεψαν στο Μουσείο με νυχτερινά τρένα μέσω γαλλικού εδάφους, μόλις ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπό την σκέπη του συγκεντρώνει περίπου 8.000 πίνακες, πάνω από 6.500 σχέδια, περίπου 3.000 έργα χαρακτικής και σχεδόν 2.800 τεμάχια από διακοσμητικές τέχνες. Ξεχωρίζει μια συλλογή με νομίσματα και μετάλλια.

Το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι το «Las Meninas» του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει στο Μουσείο, έργα Ιταλών καλλιτεχνών. Η περίφημη «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή της στη χώρα. Αργότερα όμως μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ένας τόσο τεράστιος πίνακας.

Διαβάστε επίσης  Fe del Mundo: Η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Harvard
Μουσείο τέχνης
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο Πικάσο, διευθυντής του Μουσείου.

Με διάταγμα υπογεγραμμένο από τον τότε πρόεδρο της Ισπανικής Δημοκρατίας, Manuel Azaña, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου του 1936, ο Pablo Ruiz Picasso έγινε διευθυντής του Μουσειου ντελ Πράδο. Ο καλλιτέχνης απ’ τη Μάλαγα αποδέχτηκε τoν διορισμό, αν και το χρίσμα ποτέ δεν ετέθη σε ισχύ λόγω αρκετών πιέσεων και υποδείξεων που έλαβε από κάποιες προσωπικότητες της εποχής. Έτσι έμεινε σ’ αυτή τη θέση έως το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, χωρίς όμως ποτέ να διοικήσει. Λέγεται μάλιστα ότι ως διευθυντής του άρεσε να αστειεύεται με το θέμα και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έγινε επίσημη απόλυση.

Advertisements
Ad 14

Σημαντικό τμήμα των πινάκων του Μουσείου ανήκουν στη χρονική περίοδο από το 15 έως το 17ο αιώνα μ.Χ., μια περίοδο που ονομάζεται «η Χρυσή περίοδος της Ισπανίας». Συνδυάζοντας τις επισκέψεις στο Μουσείο του Πράδο με αυτές στο γειτονικό Μουσείο Thyssen-Bornemisza και στο Εθνικό Μουσείο «Κέντρο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία», ο επισκέπτης αποκτά μια σφαιρική αντίληψη της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης μέχρι τις μέρες μας, εφάμιλλη με αυτήν που προσφέρουν τα άλλα μεγάλα Μουσεία του κόσμου.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Μουσείο του Πράδο. Ανακτήθηκε από https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF (τελευταία πρόσβαση 29.1.2021)

Δέκα μυστικά του Μουσείου ντελ Πράδο. Ανακτήθηκε από https://www.ispania.gr/arthra/tourismos/5422-prado-mistika (τελευταία πρόσβαση 29.1.2021)

Μουσείο ντελ Πράδο: H Google τιμά ένα από τα πιο φημισμένα Μουσεία τέχνης. Ανακτήθηκε από https://www.google.com/amp/s/m.naftemporiki.gr/amp/story/1534283/mouseio-ntel-prado-h-google-tima-ena-apo-ta-pio-fimismena-mouseia-texnis (τελευταία πρόσβαση 29.1.2021)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,