Μουσείο Μπενάκη: Αφιέρωμα στον Τουλούζ Λοτρέκ

Μουσείο Μπενάκη: Αφιέρωμα στον Τουλούζ Λοτρέκ

Στο μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται, στις 25 Σεπτεμβρίου, η διεθνής έκθεση Αφίσας “Le Nouveau Salon des Cent”. Πρόκειται για αφιέρωμα στον καλλιτέχνη Τουλούζ-Λοτρέκ (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa), πατέρα της εικαστικής αφίσας.

“If you ask me what I came to do in this world, I, an artist, will answer you: I am here to live out loud.”
Émile Zola

 Αν είστε λάτρεις των εκθέσεων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα ξετρελαθείτε, όπως εγώ.

Geissbuhler, Steff – HL. 32 – Nouveau Salon des cent

Το 2001, για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του χαράκτη και ζωγράφου, εκατό κορυφαίοι γραφίστες διεθνώς σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας το έργο του.  Αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και η Alpha Bank παρουσιάζουν την έκθεση «Το Νέο “Salon des Cent”». Εκτός από τα εκατό προαναφερθέντα έργα, δεκαέξι ΄Ελληνες γραφίστες, ανάμεσά τους είναι ο Διαμαντής Αϊδίνης, ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Γιάννης Κουρούδης, ο Μενέλαος Κουρούδης, ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Στέφανος Ρόκκος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, δημιουργούν δεκαέξι νέες, αντίστοιχες αφίσες.

Επίσης, την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Τουλούζ-Λοτρέκ από τους σπουδαστές της Σχολή Βακαλό, ενώ στις 9/11, η Ντανιέλ Ντεβίνκ, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ-Λοτρέκ στο Αλμπί θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Οι αφίσες του Τουλούζ-Λοτρέκ», στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Geissbuhler, Karl – HL. 33 – Nouveau Salon des cent

O Τουλούζ-Λοτρέκ ήταν Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος και σχεδιαστής, του οποίου η εμβάθυνση στην πολύχρωμη και θεατρική παριζιάνικη ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα, έδωσε μία συλλογή από συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης και μερικές φορές παρακμιακής ζωής εκείνης της εποχής. Η δημιουργία έργων με έναυσμα τον καλλιτέχνη θα αποτελούν μια ευχάριστη συνύπαρξη του παρελθόντος με το παρόν, όπου καλλιτέχνες του τώρα δημιουργούν, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα ή και την πρωτοπορία του Λοτρέκ. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στο μουσείο μπορεί να αποτελέσει  μια “πολύχρωμη” – καλλιτεχνική βόλτα, διαφορετική από τα συνηθισμένα.

Υστερόγραφα:

1:Επιφυλάσσομαι να επισκεφθώ την έκθεση και να επιστρέψω με πρωτογενές υλικό- στα social media. (Γιατί, λείπει η Ματίνα από τις εκθέσεις;)

2: Οι φωτογραφίες αποτελούν, νομίζω, το καλύτερο κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος την έκθεση.

Matina maps:

Le Nouveau Salon des Cent. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec

Διάρκεια: 28/09 έως 12/11

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210 3453111

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 -18:00, Παρασκευή & Σάββατο:  10:00 – 22:00

Εισιτήριο: 3,5-7 ευρώ

Εγκαίνια: 25/09 στις 20:00

Benaki Museum

 

Kelley, Gary – HL. 44 – Nouveau Salon des cent

 

Henri de Toulouse-Lautrec-Moulin Rouge: La Goulue (1891)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταματίνα Χαλουλάκου

Μια wanna-be-ηθοποιός νομικάρια. Λατρεύω, επίσης, [Λίγα πράγματα.] το χορό, το διάβασμα, τη φωτογραφία, τα ταξίδια, το φαγητό και τις βόλτες με φίλους σε όμορφα σημεία της πόλης [Υπάρχουν κι αυτά.]. Τώρα τελευταία δηλώνω συχνά: Τελικά, δε θα γίνω δικηγόρος...πριγκίπισσα θα γίνω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;