Το «σκοτεινό» μουσείο του Τζακ του Αντεροβγάλτη

μουσείο του τζακ του αντεροβγάλτη
Πηγή εικόνας: standard.co.uk

«Τζακ ο Αντεροβγάλτης» είναι το ψευδώνυμο ενός κατά συρροή δολοφόνου που έδρασε στο Whitechapel, μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, το 1888. Η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη έως και σήμερα, ενώ το 2015 δημιουργήθηκε «Το Μουσείο του Τζακ του Αντεροβγάλτη» που σχετίζεται με τη δράση και τα θύματά του.

Ο διάσημος «Τζακ ο Αντεροβγάλτης»

31 Αυγούστου 1888. Ένας άνδρας κατευθυνόμενος στη δουλειά του, αντικρύζει το πτώμα μιας γυναίκας. Επρόκειτο για τη Μαίρη Νίκολς, που εικάζεται ότι αποτέλεσε το πρώτο από τα έντεκα θύματα του Τζακ.

Μεταξύ του 1888 και 1891, η γειτονιά του Whitechapel έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά δολοφονιών που αφορούν αποκλειστικά ιερόδουλες γυναίκες. Σε όλες τις περιπτώσεις ο λαιμός των γυναικών ήταν κομμένος και τα σώματά τους εντοπίζονταν ακρωτηριασμένα. Για τρία θύματα μάλιστα αποδείχθηκε πως στραγγαλίστηκαν και αφαιρέθηκαν τα εσωτερικά τους όργανα. Όσοι αστυνομικοί ασχολούνταν τότε με την υπόθεση κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο δολοφόνος θα μπορούσε να είναι γιατρός, αφού είχε γνώσεις ανατομίας.

Το όνομά του ωστόσο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι το Σεπτέμβρη του 1888. Τότε, ο επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων του Λονδίνου έλαβε μια επιστολή από κάποιον που ισχυριζόταν πως ήταν ο πραγματικός δολοφόνος. Ο ίδιος είχε υπογράψει με το ψευδώνυμο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Παρόλ’ αυτά, η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη έως και σήμερα.

Η δημιουργία του μουσείου και οι αντιδράσεις

Τον Οκτώβριο του 2014, εγκρίθηκε η πρόταση για τη δημιουργία του «Μουσείου της Ιστορίας των Γυναικών», στο Ανατολικό Λονδίνο. Επρόκειτο για ένα εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας, μιας και θα εξυμνούνταν όλες οι δράσεις των γυναικών που οδήγησαν στη χειραφέτησή τους. Ο Mark Plamer -Edgecumble, ο οποίος είχε υποβάλει την πρόταση για το προηγούμενο μουσείο, δεν παρέδωσε εκείνο που είχε υποσχεθεί. Έτσι, στη θέση του πρώτου, δημιουργήθηκε «Το Μουσείο του Τζακ του Αντεροβγάλτη».

Διαβάστε επίσης  Η ληστεία στην Ελλάδα: Παραβατικότητα και καταστολή
Advertisements
Ad 14

Οι αντιδράσεις βέβαια ήταν πολλές με πρώτες εκείνες των καταστηματαρχών και των κατοίκων της περιοχής. Θεώρησαν πως το μουσείο αποτελούσε εξύμνηση του δολοφόνου και αναβίωση του σκοτεινού παρελθόντος της περιοχής. Ο επικεφαλής ωστόσο του εγχειρήματος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε καμία περίπτωση δεν τιμούνται τα εγκλήματά του Τζακ του Αντεροβγάλτη αλλά γίνεται προσπάθεια να φανούν οι λόγοι που οι γυναίκες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση». Η απάντησή του δεν έπεισε την κοινή γνώμη και οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν πως επρόκειτο για έναν τρόπο προσέλκυσης τουριστών.

Μια περιήγηση στο εσωτερικό του μουσείο

Η αίσθηση που προκαλεί το μουσείο του Τζακ του Αντεροβγάλτη στον επισκέπτη είναι μοναδική. Καθώς κινείται από τον ένα χώρο στον άλλο, έρχεται αντιμέτωπος με ήχους και μυρωδιές αντίστοιχες της εποχής που δρούσε ο δολοφόνος. Έχει την ευκαιρία να αντικρύσει εκθέματα και αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση και τα θύματά του. Μεταξύ άλλων μπορεί να βρει:

  • Τη σφυρίχτρα που χρησιμοποιούσε ο αστυνομικός Watkins για να καλέσει βοήθεια όταν εντόπισε το δεύτερο θύμα του Τζακ, όπως επίσης το σημειωματάριο και τις χειροπέδες του.
  • Αυθεντικά αποκόμματα εφημερίδων που καλύπτουν το ζήτημα των δολοφονιών στο Whitechapel.
  • Τις αυθεντικές επιστολές που εικάζεται ότι έχουν γραφτεί από τον ίδιο τον Τζακ.
  • Την αναπαράσταση του υπνοδωματίου μίας εκ των θυμάτων του, όπως πιθανόν ήταν τη νύχτα πριν από τη δολοφονία της.
μουσείο του τζακ του αντεροβγάλτη
Πηγή εικόνας: standard.co.uk
  • Την αναπαράσταση ενός νεκροτομείου με ένα αυθεντικό κρεβάτι νεκροψίας.
Διαβάστε επίσης  Το ραδιόφωνο τότε και τώρα
μουσείο του τζακ του αντεροβγάλτη
Πηγή εικόνας: standard.co.uk
  • Αυθεντικές φωτογραφίες και σκίτσα από την διαδικασία της νεκροψίας των θυμάτων.
  • Φωτογραφίες των εν ζωή θυμάτων μαζί με τις οικογένειές τους.
  • Πληροφορίες των θυμάτων, όπως τα ονόματά τους, η ηλικίες τους και οι ακριβείς τοποθεσίες των δολοφονιών τους.
  • Φωτογραφίες ανδρών που εικάζεται ότι κρύβονταν πίσω από το ψευδώνυμο του Τζακ του Αντεροβγάλτη.
Πηγή εικόνας: standard.co.uk
Πηγή εικόνας: standard.co.uk
Πηγή εικόνας: static.standard.co.uk

Μια επίσκεψη στο μουσείο αρκεί για να γνωρίσει κανείς την ιστορία των γυναικών-θυμάτων και να σχηματίσει μια εικόνα για το προφίλ του δολοφόνου. Παράλληλα, μπορεί να αισθανθεί τον ίδιο φόβο και την ταραχή που πιθανόν ένιωθαν οι κάτοικοι την εποχή της δράσης του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Σίγουρα, πάντως, όταν βγει από το μουσείο θα κοιτάξει πίσω του να βεβαιωθεί ότι δεν τον ακολουθεί κανείς.


JACK THE RIPPER MUSEUM ULTIMATE GUIDE. Ανακτήθηκε από https://strawberrytours.com/london/museums/jack-the-ripper-museum (τελευταία πρόσβαση 12.6.21)

Πρίφτη Κ. (2015). Σε μουσείο για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη «μετατράπηκε» ο χώρος που θα υμνούσε την ιστορία του γυναικείου φύλου. Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/2015/07/30/diethnes-mouseio-tzak-anterovgaltis_n_7903016.html (τελευταία πρόσβαση 12.6.21)

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα