Το πρώτο Μουσείο Μετανάστευσης στο Ρότερνταμ

Ρότερνταμ
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Ρότερνταμ απέκτησε το πρώτο Μουσείο Μετανάστευσης. Συμβολίζοντας την ιστορία της ευρωπαϊκής μετανάστευσης, το μουσείο μοιάζει με τεράστια σκάλα, η οποία πρωταγωνιστεί στη δομή και στέκεται σαν γλυπτό, προσκαλώντας  το κοινό να την εξερευνήσει.

Το λιμάνι του Ρότερνταμ

Χτισμένη στο Ρότερνταμ και στη χερσόνησο Katendrecht, το 1923, η αποθήκη του Fenix ήταν κάποτε η μεγαλύτερη στον κόσμο. Το Ρότερνταμ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια μετανάστευσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. To λιμάνι του Ρότερνταμ ήταν στο επίκεντρο της οικιστικής ανάπτυξης της χώρας. Σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η αποθήκη ήταν στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης, που έχει πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ολλανδίας.

Ρότερνταμ
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Τόσο η εμπορική όσο και η στρατηγική σημασία του λιμανιού του Ρότερνταμ καθόρισε τη μοίρα της πόλης. Στις 14 Μαΐου 1940, και μόλις πέντε ημέρες μετά την είσοδο της Ολλανδίας στον Πόλεμο, βομβαρδίστηκε από τη γερμανική Λούφτβαφε. Ο βομβαρδισμός αυτός, είχε διάρκεια μόνο 15 λεπτών, αλλά ήταν τόσο σφοδρός που προκάλεσε παντού πυρκαγιές και η καταστροφή ήταν τεράστια. Περίπου 24.000 σπίτια ισοπεδώθηκαν, 800 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και 80.000 έμειναν άστεγοι. Σήμερα, μάλιστα, σε ορισμένα σημεία της πόλης ο διαβάτης μπορεί να δει, υπό μορφή φώτων προσαρμοσμένων στο οδόστρωμα ή στο πεζοδρόμιο, τα σημεία όπου έπεσαν οι βόμβες στην πόλη.

Ρότερνταμ
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Το νέο μουσείο συνδέει την ιστορία του Ρότερνταμ με το παρόν

Το νέο μουσείο συνδέει την ιστορία του Ρότερνταμ με το παρόν. Συμβολίζοντας την ιστορία της ευρωπαϊκής μετανάστευσης, το μουσείο μοιάζει με τεράστια σκάλα, η οποία πρωταγωνιστεί στη δομή και στέκεται σαν γλυπτό, που προσκαλεί το κοινό να την εξερευνήσει. Αυτή η σκάλα συμβολίζει επίσης, το μέλλον της πόλης.

Με σκοπό να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά του κτηρίου, η ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου MAD συμβαδίζει με τα πράσινα ατσάλινα παράθυρα και τη συγκεκριμένη κατασκευή της αποθήκης Fenix. Στο κέντρο του κτηρίου, η πρόσοψη και η οροφή αφαιρούνται και αντικαθίστανται από γυάλινους τοίχους και οροφές, δημιουργώντας έναν ευέλικτο και προσβάσιμο χώρο. Οι μεγάλες τζαμαρίες προσφέρουν ένα αδιάκοπα κινούμενο πλαίσιο στη ζωή της πόλης. Οι δυο σπειροειδείς σκάλες εκτείνονται από το έδαφος και σχηματίζουν ένα παρατηρητήριο στην κορυφή. Με ανοξείδωτο ατσάλι και ξύλο, διαλύουν την αρχική δομή που είναι σχεδόν αχανής κι προσθέτουν ανθρώπινους και οικείους χώρους και προκαλούν τη φαντασία των επισκεπτών που μοιάζουν να ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε πλοίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρότερνταμ
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Στο νέο Μουσείο Μετανάστευσης, στο Ρότερνταμ, θα υπάρχουν χώροι δημιουργίας, που συνδέονται με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία και θα κάνουν την τέχνη μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Σε αντίθεση με άλλα, αυτό το μουσείο είναι μακριά από την αυστηρή δομή που επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες στους επισκέπτες, προσφέροντας ποικίλες δράσεις.

Η υβριδική λειτουργία του από το ίδρυμα Droom En Daad, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια γέφυρα, μια πλατφόρμα και μια αγορά που συνδέει τον Βορρά και τον Νότο του Ρότερνταμ, εμπνέοντας περισσότερους ανθρώπους μέσα από το καθολικό θέμα της «μετανάστευσης». Το έργο, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Στο Ρότερνταμ το πρώτο Μουσείο Μετανάστευσης στην Ολλανδία. Ανακτήθηκε από https://www.eleftheria.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/275743-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BC-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1.html (Τελευταία προβολή 28/11/2020)

Το Ρότερνταμ αποκτά το πρώτο μουσείο μετανάστευσης στην Ολλανδία. Ανακτήθηκε από https://www.elculture.gr/blog/article/to-roterntam-apokta-to-proto-mouseio-metanastefsis-stin-ollandia/#prettyPhoto (Τελευταία προβολή 28/11/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;