Το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας βρίσκεται στην Ελβετία

Πηγή εικόνας: media.timeout.com

Είναι ευρέως γνωστό πως η Ελβετία είναι η πρωτεύουσα της σοκολάτας. Όλοι μας, λίγο πολύ, κάποτε αναζητήσαμε, αγοράσαμε και απολαύσαμε μια ελβετική σοκολάτα. Έτσι, το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας στον κόσμο δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στην Ελβετία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πύλες του το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο Κίρχμπεργκ, μία πόλη λίγο πιο έξω από τη Ζυρίχη. Η ιδέα ανήκει στην γνωστή σε όλους μας εταιρεία σοκολάτας «Lindt» και έγινε πραγματικότητα μετά από αρκετή προσπάθεια. Μάλιστα, στα εγκαίνια του νέου μουσείου σοκολάτας παρευρέθηκαν και εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως ο Roger Federer.

μουσείο σοκολάτας
Πηγή εικόνας: travelstyle.gr

Ένα εργοστάσιο σύμφωνα με τα πρότυπα του Willy Wonka

Το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας σχεδιάστηκε μινιμαλιστικά, ο σχεδιασμός του οποίου οφείλεται στην εταιρεία «Atelier Bruckner», η οποία το σχεδίασε σύμφωνα με τα πρότυπα του εργοστασίου του Willy Wonka, της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου του Ronald Dahl.

Το Lindt Home of Chocolate, το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας, πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εταιρεία σοκολατοποιίας και αφιερώνει 65.000 τετραγωνικά μέτρα σε πολλά και διάφορα «σοκολατένια» εκθέματα. Στο εσωτερικό του μπορεί να βρει κανείς, μεταξύ άλλων, μία διαδραστική έκθεση για την ιστορία του αγαπημένου γλυκού, ένα καφέ, ένα ερευνητικό κέντρο για την παραγωγή σοκολάτας, ακόμα και μία, θεατή στο κοινό, γραμμή παραγωγής. Όμως, το έκθεμα που ξεχωρίζει λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα πρέπει να είναι το κολοσσιαίο σιντριβάνι σοκολάτας, που οι επισκέπτες αντικρίζουν λίγο μετά την είσοδό τους στον χώρο. Στην επιβλητική κατασκευή, της οποίας το ύψος ξεπερνά τα 9 μέτρα, κυκλοφορούν κάθε στιγμή 1.500 λίτρα υγρού κακάο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χνάρια της σοκολάτας εντοπίζονται χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο

Όπως εκμυστηρεύτηκε στο περιοδικό Smisthonian, ένας υπάλληλος από το μουσείο σοκολάτας, οι Ολμέκοι στο Μεξικό φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν το κακάο σαν συστατικό σε κάποια γεύματα και ποτά τους, ίσως ακόμη και από το 1500 π.Χ., όπως αποδεικνύουν χημικά δείγματα σε πήλινα αγγεία της εποχής. Μερικές χιλιετίες αργότερα, όταν ο ευρωπαίος κατακτητής Ερνάν Κορτέζ πάτησε πόδι στον τότε «Νέο Κόσμο», έμαθε και για ένα πικρό και καυτό ποτό που άρεσε στους ντόπιους Αζτέκους. Όταν επέστεψε στη πατρίδα του, στη Γηραιά Ήπειρο, έφερε μαζί του τη συνταγή και όλα τα απαραίτητα συστατικά για την παρασκευή του αφεψήματος.

μουσείο σοκολάτας
Πηγή εικόνας: avant-garde.com

Αυτή η πρώιμη εκδοχή της σοκολάτας, προφανώς, άρεσε στον κόσμο και γρήγορα έκανε τον γύρο της αναγεννησιακής Ευρώπης, με τους ζαχαροπλάστες της εποχής να αρχίζουν να πειραματίζονται με τη γεύση και τη μορφή του γλυκού. Έτσι, το 1819 στην Ελβετία δημιουργήθηκε το πρώτο μηχανοποιημένο εργοστάσιο σοκολάτας. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Ελβετός Ντανιέλ Πίτερ, που ζούσε δίπλα στον Ανρί Νεστλέ, έγινε ένας από τους πρώτους σοκολατοποιούς που πρόσθεσαν αποξηραμένο γάλα στο μίγμα της σοκολάτας, δημιουργώντας τη σοκολάτα γάλακτος. Εξίσου σημαντικός στην πορεία βιομηχανοποίησης του γλυκού ήταν και ο Ρόντολφ Λιντ, που το 1879 ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία και εφηύρε τη μέθοδο του «κοχυλιού», στην οποία το μείγμα της σοκολάτας δέχεται επεξεργασία για μέρες, με αποτέλεσμα ένα πιο γλυκό, λιγότερο οξύ και γενικότερα καλύτερο προϊόν.

Η παραγωγή της σοκολάτας δεν είναι αποκλειστικά ελβετική υπόθεση και αυτό αποδεικνύεται και από την έκθεση για τους «Επτά κόσμους τους σοκολάτας», στο μουσείο σοκολάτας, η οποία ξεκινά από την καλλιέργεια των σπόρων κακάο στην Γκάνα και καταλήγει στη γραμμή παραγωγής που βρίσκεται μέσα στο ίδιο το κτίριο. Παρόμοια μουσεία υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και οι Βρυξέλλες, αλλά είναι γνωστό ότι οι Ελβετοί βλέπουν τη σοκολάτα λίγο πιο σοβαρά και πατριωτικά από τους υπόλοιπους λαούς. Όπως είπε και ο Ουέλια Μάουρερ, που είναι ένα από τα επτά μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας, «η σοκολάτα είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Άνοιξε στην Ελβετία το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας στον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/epikairotita/anoikse-stin-elvetia-to-megalytero-mouseio-sokolatas-ston-kosmo-44342130832 (Τελευταία προβολή 04/10/2020)

Μουσείο σοκολάτας – ένας λόγος επίσκεψης στην Ελβετία. Ανακτήθηκε από https://yourearticles.com/worth-your-click/mouseio-sokolatas-enas-logos-episkepsis-stin-elvetia/ (Τελευταία προβολή 04/10/2020)

Το μεγαλύτερο μουσείο σοκολάτας στον κόσμο βρίσκεται στην Ελβετία και θέλουμε να πάμε χθες. Ανακτήθηκε από https://www.neolaia.gr/2020/10/01/megalite-mouseio-sokolatas-stin-elvetias-thelume-na-pame-xthes/ (Τελευταία προβολή 04/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;