The Met: η Γιόκο Όνο μας καλεί να ονειρευτούμε

Γιόκο
Πηγή εικόνας: hypebeast.com

Η Νέα Υόρκη, έχοντας δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα από τον κορωνοϊό, δεν μοιάζει, πλέον, με την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Το σαρωτικό lockdown και οι περιοριστικοί όροι λειτουργίας καταστημάτων, μουσείων και κέντρων διασκέδασης αφαίρεσε πολύ από το «οξυγόνο» μιας πόλης που έσφυζε από ζωή. Ο Andrew Cuomo ανακοίνωσε την επάνοδο των μουσείων από τις 29 του Αυγούστου, δίνοντας μία ανάσα ζωής στους Νέο Υορκέζους. Στο ίδιο πνεύμα της αναβίωσης και της ελπίδας το Μητροπολιτικό Μουσείο ανάρτησε δύο μεγάλα banner στην είσοδό του, έργο της θρυλικής Γιόκο Όνο. Το «Dream Together» που αναγράφεται κάθε ένα  από τα δύο banner σηματοδοτεί την έναρξη της μετα – COVID εποχής.

Ο διευθυντής του Μουσείου Max Hollein θεωρεί τη Γιόκο Όνο την πιο αντιπροσωπευτική καλλιτέχνιδα της εποχής και των συνθηκών. Είναι μοναδική τόσο γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με τη Νέα Υόρκη, όσο και λόγω της πολυπολιτισμικής ταυτότητας. Η Γιόκο Όνο είναι μία πολίτης του Κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί μέσα από το κέντρο του κόσμου, το μεγάλο μήλο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας, μία «κραυγή» ονείρου.

Στη φάση που βρίσκεται ο πλανήτης, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται είναι επιτακτική η ανάγκη του ονείρου. Η Γιόκο μας καλεί με μεγάλα γράμματα να ονειρευτούμε μαζί να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο του κορωνοϊού και να επαναπροσδιορίσουμε την ανάγκη για την ελπίδα.

Μετά από πέντε μήνες πολιτισμικής ασφυξίας η Νέα Υόρκη υποδέχεται πανηγυρικά το άνοιγμα των Μουσείων. Ο πρόεδρος του Met Daniel Weiss τόνισε ότι έργο αυτό είναι για τον κόσμο αυτό που χρειάζεται να πάρει από την τέχνη, δηλαδή μία ανάσα και μία ελπίδα, μία ωδή στο όνειρο για δημιουργία. Μέσα από το έργο της Γιόκο Όνο, οι επισκέπτες και οι παρατηρητές μπορούν να εμπνευστούν για το μέλλον χωρίς να χάνουν την ελπίδα τους. Βρισκόμαστε σε καιρούς που πρέπει να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της πανδημίας και σε οτιδήποτε ζοφερό πρόκειται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Είναι δύσκολο να τοποθετήσουμε πρώτο σε σημασία το “DREAM” ή “TOGETHER” καθότι διανύουμε καιρούς που και οι δύο λέξεις, λείπουν από το λεξιλόγιο της καθημερινότητάς μας, εκ των πραγμάτων. Η δημιουργία της Γιόκο βρίσκεται στην πρόσοψη του Μητροπολιτικού Μουσείου ήδη από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 13 του Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

  «Dream Together»: Το Met καλωσορίζει τους επισκέπτες του με έργο της Γιόκο Όνο». Ανακτήθηκε από: https://www.huffingtonpost.gr/entry/dream-together-to-met-kalosorizei-toes-episkeptetai-toe-me-eryo-tes-yioko-ono_gr_5f3f9051c5b697824f975c83?utm_hp_ref=gr-culture&fbclid=IwAR2OiNmKhR-y2NfD29VwYyuNN1hkwbX5P-Mj4Je6Fv89_pn8xCFGLoYUJgk

«Yoko Ono Unveils Messages of Hope at the Metropolitan Museum of Art». Ανακτήθηκε από: https://hypebeast.com/2020/8/yoko-ono-the-metropolitan-museum-of-art-dream-together-banners


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;