The Met: 150 χρόνια ιστορίας σε μια εντυπωσιακή έκθεση

The Met
Πηγή εικόνας: artnet.com

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met) γιορτάζει τον ενάμιση αιώνα ζωής του με μία εντυπωσιακή έκθεση, εξετάζοντας μεγάλα σημεία καμπές της μέχρι τώρα ιστορίας του. Ανάμεσα στα εκπληκτικά αυτά εκθέματα, θα βρει κανείς και πολλά από την αρχαία Ελλάδα και την Κύπρο.

5.000 χρόνια τέχνης στο The Met

Το The Met της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό μουσείο τέχνης των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Βρίσκεται εγκατεστημένο σε ένα ευρύχωρο κτίριο στο Απερ Ιστ Σάιντ και διαθέτει μια τεράστια εγκυκλοπαιδική συλλογή, οργανώνει συναρπαστικές εκθέσεις, προσφέρει υποτροφίες υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μουσείου ο επισκέπτης «μπορεί να βιώσει 5.000 χρόνια τέχνης στο The Met».

Η σύνοψη, λοιπόν, της ιστορίας των 150 χρόνων από την ίδρυσή του δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ακριβώς αυτό το δύσκολο έργο, ανατέθηκε στην Αντρέα Μπάγερ, αναπληρώτρια συλλογών και διοίκησης του μουσείου, και επιμελήτρια της επετειακής έκθεσης με τίτλο «Making The Met, 1870 – 2020».

«Η έκθεση επικεντρώνεται στις μεταμορφωτικές στιγμές που άλλαξαν το DNA του μουσείου», δήλωσε η Μπάγερ στο Artnet. Εστιάζονται τα 10 σημεία καμπής στην ιστορία του The Met, από τα πρώτα αποκτήματα τα οποία έβαλαν τα θεμέλια της εγκυκλοπαιδικής συλλογής του μέχρι τις σημαντικές δωρεές και τις επιμελητικές πρωτοβουλίες. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την εμπειρία του lockdown της Νέας Υόρκης που επέβαλε το κλείσιμο του μουσείου από τον Μάρτιο, και η οποία σύμφωνα με την επιμελήτρια τη έκθεσης είναι το 11o κρίσιμο σημείο, που επιβάλλει «να δούμε την έκθεση με νέα και διαφορετική ματιά πλέον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

7 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο

Το The Met υποδεχόταν μέχρι πρότινος περίπου εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, από όλο τον κόσμο, που έφθαναν στη Νέα Υόρκη για να θαυμάσουν τα 2 εκατομμύρια έργα των πολύτιμων  συλλογών του. Η πανδημία, όμως, έφερε και ένα τεράστιο πλήγμα στο μουσείο. Το The Met ήταν ένα από τα πρώτα μουσεία που έκλεισαν τον Μάρτιο, και η απώλεια των εσόδων του υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά η έκθεση για την επέτειο των 150 χρόνων είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο αλλά εξαιτίας του lockdown τα εγκαίνιά της έγιναν τελικά στις 29 Αυγούστου, οπότε άνοιξε και πάλι της πύλες του το μουσείο -τηρώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα- με τη μεγάλη έκθεση «Making the Met, 1870-2020», που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2021.

The Met
Πηγή εικόνας: protagon.gr

«Αυτή η συνθήκη [το lockdown] μας έκανε να σκεφτούμε ποιοι είμαστε, πού είμαστε και πού πηγαίνουμε», δήλωσε η Αντρέα Μπάγερ στο Artnet. Το πρώτο απόκτημα του μουσείου, για παράδειγμα, το 1871, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, ήταν ο πίνακας του Αντονι Βαν Ντάικ

«Η Αγία Ροζαλία μεσολαβεί για την πανώλη που έπληξε το Παλέρμο» (1624). Το έργο πρόσφεραν Νεοϋορκέζοι οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Ευρώπη με σκοπό να βρουν πίνακες και άλλα έργα τέχνης για το νεοσύστατο μουσείο. Ο πίνακας του Βαν Ντάικ έχει σχέση με μια πανδημία, «ήταν ένα μικρό κομμάτι της έκθεσης, ένα ελπιδοφόρο έργο που μας οδηγεί στην αντίπερα όχθη», λέει η Μπάγερ, και «ξαφνικά, αυτό το έργο αποκτά άλλη σημασία», τονίζει.

The Met, 150 χρόνια ιστορίας

Τα πρώτα χρόνια του The Met αντιπροσωπεύονται στην ενότητα «The Founding Decades», η οποία ανοίγει την έκθεση με μια λίθινη κεφαλή γενειοφόρου άνδρα του 6ου π.Χ. αι. από την Κύπρο, από τη συλλογή Τσεσνόλα. Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον πρώτο διευθυντή του μουσείου, τον ιταλό στρατηγό Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα (τον λεγόμενο και «Ελγιν της Κύπρου»), που μετανάστευσε στην Αμερική, έγινε πρόξενος των ΗΠΑ στην Κύπρο και έκανε ερασιτεχνικές ανασκαφές στο νησί από το 1865 μέχρι το 1876. Στην κατοχή του περιήλθαν περισσότερα από 35.000 αντικείμενα, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη φημισμένη συλλογή αρχαιοτήτων του μουσείου.

The Met
Πηγή εικόνας: protagon.gr

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η συλλογή του The Met εμπλουτίστηκε με υφάσματα, μουσικά όργανα και έργα σε χαρτί, τα οποία παρουσιάζονται στην ενότητα «Τέχνη για Ολους». Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ιδιαίτερα τα έργα των Εντουάρ Βιγιάρ και Αλμπρεχτ Ντίρερ.

Η ενότητα «Ηγεμονικές Φιλοδοξίες» («Princely Aspirations») αναφέρεται, επίσης, στην ίδια εποχή και στα μεγαλεπήβολα σχέδια των διαχειριστών του μουσείου με επικεφαλής τον τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν, που φιλοδοξούσαν να το κάνουν θησαυροφυλάκιο, με «θησαυρούς» απ’ όλο τον κόσμο. Τον στόχο τους βοήθησε το κληροδότημα του μεγιστάνα των πολυκαταστημάτων Μπέντζαμιν Αλτμαν, με σπουδαία έργα τέχνης της Χρυσής Ολλανδικής Εποχής.

Στην ενότητα εκτίθεται ο πίνακας του Ρέμπραντ «Η Βηθσαβεέ στο λουτρό», με θέμα από τη Βίβλο: ο βασιλιάς Δαυίδ κατασκοπεύει μια ωραία γυναίκα ενώ πλένεται. Η Μπάγερ τον επέλεξε όχι μόνο γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο αλλά και γιατί πίσω της στέκεται μια γυναίκα από την Αφρική. «Πρόσφατα, σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο στη μελέτη απεικονίσεων ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στις ευρωπαϊκές συλλογές μας ζωγραφικής και αλλού», είπε.

Οι μεγάλες δωρεές συνεχίστηκαν τον 20ο αιώνα στο The Met

Η εκπληκτική συλλογή Χαβμέγιερ έδωσε ώθηση στο τμήμα του ιμπρεσιονισμού και άλλαξε εντελώς το ύφος του μουσείου.  Η συλλέκτρια Λουιζίν Χαβμέγιερ (μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους του φεμινιστικού κινήματος στις ΗΠΑ) και ο σύζυγός της ζαχαροβιομήχανος Χένρι Χαβμέγιερ είχαν συγκεντρώσει 112 έργα του Εντγκάρ Ντεγκά και άλλων πρωτοποριακών Ευρωπαίων (Μανέ, Ελ Γκρέκο, Ρέμπραντ, Κορό), καθώς και έργα σε γυαλί και ασιατικής τέχνης. Ακόμη, το κληροδότημα του ζεύγους Ράιτσμαν μεταμόρφωσε τρία διαφορετικά τμήματα: Ευρωπαϊκή Γλυπτική και Διακοσμητικές Τέχνες, Ευρωπαϊκή Ζωγραφική-Σχέδια-Χαρακτικά, και το Ινστιτούτο Κοστουμιών.

The Met
Πηγή εικόνας: protagon.gr

Η έκθεση δίνει, επίσης, έμφαση στις αρχαιολογικές ανασκαφές του The Met, που διαμόρφωσαν τις συλλογές του, από το 1906 που έγινε η πρώτη μέχρι σήμερα (συνεχίζονται σε συμφωνία, πλέον, με την εκάστοτε χώρα). Το μνημειακό αιγυπτιακό άγαλμα της Χατσεψούτ (περίπου 1479-1458 π.Χ.), εκτίθεται μπροστά από ένα παράθυρο που άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια και ακριβώς πίσω του βλέπει κανείς τον μεγάλο οβελίσκο του Σέντραλ Παρκ.

Εκτός από τις δωρεές συλλεκτών, αμερικανοί καλλιτέχνες ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι να πουλήσουν έργα τους στο μουσείο σε πολύ χαμηλές τιμές

Ο Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ, για παράδειγμα, πρόσφερε το κορυφαίο του έργο, το πορτρέτο της «Μαντάμ Χ» (κυρία Πιέρ Γκοτρό), σε πολύ καλή τιμή. Από την άλλη πλευρά, όμως, «το μουσείο ήταν αρκετά συντηρητικό σχετικά με την αβάν-γκαρντ ζωγραφική και γλυπτική», λέει η υπεύθυνη της έκθεσης.

Ωστόσο, όταν ο συλλέκτης Λέοναρντ Λόντερ είδε ότι έλειπε η κυβιστική περίοδος δώρισε στο The Met τη συλλογή του με έργα κυβισμού. Και τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά και η τελευταία δωρεά του δισεκατομμυριούχου, ο πίνακας «Γυναίκα με πουκάμισο καθισμένη σε πολυθρόνα» (1913-1914) του Πάμπλο Πικάσο.

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης εξετάζει πώς το The Met επεξεργάζεται τη διεύρυνσή του τις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, η Μπάγερ επέλεξε ένα πάπλωμα της αφροαμερικανίδας εικαστικού και ακτιβίστριας (αφηγείται στο πανί ιστορίες φυλετικού ρατσισμού)  που αγοράστηκε για τη συλλογή το 1990.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

‘This Has Made Us Reflect on Who We Are’: The Met Celebrates Its Anniversary With a Sweeping Exhibition Surveying 150 Years of Its History. Ανακτήθηκε από https://news.artnet.com/exhibitions/the-met-150th-anniversary-exhibition-1899587?fbclid=IwAR3d5Rl7iDRyUiybMoPuLY4jG25Vx_2e6HHqWShu3ZTdqrxmlTkPCIkIUcM (Τελευταία τροποποίηση 09/11/2020)

Making The Met, 1870 – 2020. Ανακτήθηκε από https://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2020/making-the-met-1870-to-2020 (Τελευταία τροποποίηση 09/11/2020)

The Met: 150 χρόνια ιστορίας σε μια εντυπωσιακή έκθεση. Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/epikairotita/politismos/the-met-150-xronia-istorias-se-mia-entypwsiaki-ekthesi-44342151609 (Τελευταία προβολή 09/11/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;