Remembering a Brave New World: Μήνυμα αισιοδοξίας από την πρόσοψη της Tate Britain

Tate Britain
Πηγή εικόνας: londonist.com

 

Η νέα εγκατάσταση, που καλύπτει την πρόσοψη της Tate Britain στο Λονδίνο, το τυλίγει το μουσείο με ένα πέπλο από νέον και μεταφέρει, παράλληλα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την Τέχνη και την ανθρωπότητα.

Στο «Remembering a Brave New World», τεχνικόλορ σύμβολα, αναφορές στην pop κουλτούρα και θρησκευτική εικονογραφία μετατρέπουν το νεοκλασικό κτίσμα σε ένα φωτεινό εορτασμό του Diwali, του πενθήμερου ινδουιστικού Φεστιβάλ του Φωτός.

Το «Remembering a Brave New World» είναι η τέταρτη ετήσια χειμερινή παραγγελία της Tate Britain και θα παραμείνει εκεί έως και τα τέλη Ιανουαρίου.

Το Diwali συμβολίζει το θρίαμβο του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού, της γνώσης εναντίον της άγνοιας. Το Λονδίνο και η Tate Britain φωτίζεται με τα έντονα χρώματα και τα ειρηνικά μηνύματα της ινδουιστικής κουλτούρας. Η ανάμνηση ενός γενναίου, νέου κόσμου αντλεί έμπνευση από προσωπικές, κοινωνικές και μυθολογικές ιστορίες, προσφέροντας παράλληλα μια αίσθηση ελπίδας για το μέλλον.

«Ακόμα και όταν οι πόρτες του είναι κλειστές, η Tate Britain είναι σε θέση να έχει μια ισχυρή πολιτιστική επίδραση στην πρωτεύουσα μας με αυτό το τολμηρό νέο έργο. Το πολύχρωμο αφιέρωμα της Chila στην κληρονομιά της Παντζάμπια και της Αγγλίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σηματοδοτήσει τον εορτασμό του Diwali για το φως πάνω από το σκοτάδι και θα είναι σύμβολο ελπίδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου,  Sadiq Khan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Alex Farquharson, διευθυντής της  Tate Britain, συμπλήρωσε με τη σειρά του, «παρόλο που τα μουσεία και οι γκαλερί μας παραμένουν κλειστά, χαίρομαι που μπορούμε ακόμα να αποκαλύψουμε τo δημιούργημα της Chila Kumari Singh Burman. Ελπίζω ότι αυτός ο θεαματικός μετασχηματισμός της πρόσοψης της Tate Britain μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος φωτός και ελπίδας κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ημερών και να φέρει χαρά σε όλους εκείνους που ζουν ή εργάζονται κοντά».

 

Tate Britain
Πηγή εικόνας: londonist.com

Η Chila Kumari Singh Burman είναι η δημιουργός της εκπληκτικής εγκατάστασης για την εικονική πρόσοψη της Tate Britain.  

Γεννημένη στο Λίβερπουλ και με καταγωγή από το Παντζάμπ, η  Burman εμπνέεται συχνά από τα παιδικά της χρόνια. Στη πρόσοψη της Tate Britain συνδυάζονται οικογενειακές αναμνήσεις  και το πολύχρωμο βανάκι για παγωτά των γονιών της.  Η πρόσοψη είναι λαμπερή με γλυπτά νέον και συμπεριλαμβάνει πολλούς θεούς Ινδουιστών, όπως τη Λάκσμι, τη θεά του πλούτου και της αγνότητας, τον Γκανές, τον θεό της ευημερίας, τη Ρανί του Τζάνσι που αποτελεί σύμβολο της ινδικής αντίστασης, καθώς ηγήθηκε της αντίστασης εναντίων των Βρετανών το 1857. Η φιγούρα της Βρετανίας συγχωνεύεται με την εικόνα νέον της  Κάλι, της ινδουιστής θεάς της απελευθέρωσης και της δύναμης, και στο κέντρο της εγκατάστασης είναι μια απεικόνιση του τρίτου ματιού, που υποδηλώνει τη διαδρομή προς την υψηλότερη συνείδηση.

 

Tate Britain
Πηγή εικόνας: londonist.com

 

Η Chila Kumari Singh Burman φημίζεται για τη διεπιστημονική της πρακτική που καλύπτει τη χαρακτική, το σχέδιο και τη ζωγραφική. Με βάση τις φεμινιστικές προοπτικές και την κληρονομιά της από την Παντζάμπια, τη χώρα καταγωγής της,  το έργο της Burman διερευνά την ετερογενή φύση της ταυτότητας της Νότιας Ασίας σε ένα βρετανικό πλαίσιο, ενώ αμφισβητεί τις στερεοτυπικές έννοιες των γυναικών της Ασίας.

«Απλώς σκέφτηκα: γιατί να μην κάνω κάτι που να αποτυπώνει όλο αυτό που περνάμε σήμερα; Ένιωσα σαν να χρειαζόταν μια έκρηξη χαράς και φωτός. Και το Diwali έχει να κάνει με το καλό που υπερνικά το κακό, με την ελπίδα, την ενότητα και το φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε η Burman σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dezeen.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Winter Commission 2020: Chila Kumari Singh Burman – Remembering a Brave New World. Ανακτήθηκε από https://www.tate.org.uk/press/press-releases/winter-commission-2020-chila-kumari-singh-burman-remembering-brave-new-world (Τελευταία προβολή 23/11/2020)

Remembering a Brave New World: Η πρόσοψη της Tate Modern δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ανακτήθηκε από https://www.cnn.gr/style/politismos/story/243409/remembering-a-brave-new-world-h-prosopsi-tis-tate-modern-dinei-ena-minyma-aisiodoxias?fbclid=IwAR36udXbeRI0ANuujL8h0M07ZATtXUtVl4apgeL91WZpnLz7QhcDahEQezg (Τελευταία προβολή 23/11/2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;