Τα 4 πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου

Πηγή εικόνας: almaradio.gr

Βρισκόμαστε στις απαρχές της μετά-covid εποχής, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Ένα μεταβατικό στάδιο, δηλαδή, όπου οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής μπαίνουν σταδιακά σε εκκίνηση. Πολλές δραστηριότητες επαναλειτουργούν, τα τουριστικά θέρετρα υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες και τα μουσεία κάθε χώρας προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τους λάτρεις του καλαίσθητου και της ιστορίας. Αξίζει, λοιπόν, να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν μια στάση του επόμενου ταξιδιωτικού προορισμού μας.

Λούβρο, Γαλλία

Ένα από τα πιο εξεζητημένα μουσεία της Γαλλίας (αλλά και παγκοσμίως) αποτελεί το Μουσείο του Λούβρου. Eίναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία τέχνης περίπου 450.000 εκθέματα. Είναι σχεδόν αδύνατο να περιηγηθεί κανείς σε όλο το μουσείο καθώς η έκταση του προσεγγίζει τα 73.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει αρκετά τμήματα και πτέρυγες. Τα τμήματα χωρίζονται ως εξής: Τμήμα γλυπτικής, τμήμα πινάκων ζωγραφικής, τμήμα καλλιτεχνικών αντικειμένων. Ακόμα, υπάρχει ο διαχωρισμός σύμφωνα με την προέλευση των εκθεμάτων τα οποία φιλοξενούνται από το τμήμα αρχαίων ρωμαϊκών και ελληνικών εκθεμάτων, τμήμα ισλαμικής τέχνης, τμήμα αιγυπτιακής τέχνης και τμήμα ανατολικών αρχαιοτήτων. Οι ελληνικές εκθέσεις στον τομέα τους, μάλιστα, καταλαμβάνουν περίπου 25 αίθουσες.

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Λούβρο: Το Μουσείο του Λούβρου φιλοξενεί μερικά από τα διασημότερα έργα τέχνης όλων των εποχών. Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης είναι κάποια από τα εκθέματα απείρου κάλλους που υπάρχουν στους χώρους του μουσείου. Κανείς επισκέπτης, και ειδικά οι λάτρες της τέχνης, δεν πρέπει να το παραλείψουν.

φημισμένα μουσεία
Πηγή εικόνας: inexhibit.com

Μουσείο Tate Modern, Λονδίνο

Το Μουσείο Tate Modern βρίσκεται στο Μπάνκσαϊντ του Λονδίνου. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα μουσεία της Αγγλίας και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πινακοθήκες μοντέρνας τέχνης παγκοσμίως. Το Tate Modern φιλοξενεί έργα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Στα τέσσερα από τα εφτά επίπεδά του συναντά κανείς έργα φιλοτεχνημένα με επιρροές από τα ρεύματα της αφηρημένης τέχνης, του κυβισμού και του εξπρεσιονισμού. Ουσιαστικά, θα λέγαμε πως το μουσείο αυτό συνιστά ένα χώρο εκπροσώπησης της νεότερης τέχνης και συνάμα ιστορίας αφού κάθε νεότερο έκθεμα αφηγείται ένα μέρος της εποχής του.

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Tate Modern: Εκτός από το ότι το εν λόγω μουσείο φιλοξενεί κάθε χρόνο και μια μεγάλη συλλογή την οποία δεν θα συναντήσουμε ξανά τόσο εύκολα, είναι και η «στέγη» έργων εξαίσιων καλλιτεχνών. Για παράδειγμα, πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του Κλωντ Μονέ φυλάσσονται εκεί ενώ για όσους αγαπούν την Ποπ Αρτ και την Άρτε Πόβερα δεν θα μετανιώσουν την επίσκεψη τους στο μουσείο αυτό.

φημισμένα μουσεία
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Πήρε το όνομα του από την γαλλική λέξη hermitage που σημαίνει ερημητήριο. Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης και, μάλιστα, η επιβλητική του εμφάνιση δεν το αφήνει να περάσει απαρατήρητο στον επισκέπτη. Ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764 με 200 έργα να εκθέτονται μαζικά. Σήμερα, τα εκθέματα του αριθμούνται περίπου στα τρία εκατομμύρια. Το μουσείο του Ερμιτάζ περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, βιβλία, κοσμήματα και μερικά εκθέματα φυσικής ιστορίας. Δυστυχώς, υπέστη μεγάλη καταστροφή κατά την περίοδο της Ρωσικής Επανάστασης. Η απώλεια συνεχίστηκε, με μικρότερη συχνότητα και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε, το μουσείο, φροντίζοντας να καλυφθούν οι ζημιές και οι απώλειες, ανέκτησε το μεγαλείο του και αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της Αγίας Πετρούπολης και ολόκληρης της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Ερμιτάζ: Το μουσείο του Ερμιτάζ φιλοξενεί έργα από όλα τα ρεύματα και τις ιστορικές περιόδους. Η ελληνική γκαλερί του, λόγου χάρη, είναι χωρισμένη σε τέσσερα μέρη. Σε αυτά, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει γλυπτά της αρχαίας Ελλάδας, βυζαντινά έργα τέχνης και μεσαιωνικά διασωθέντα βιβλία και έργα.

Πηγή εικόνας: troodostravel.com

Ινδικό Μουσείο, Καλκούτα

Το Ινδικό Μουσείο αποτελεί το μακροβιότερο μουσείο της Ινδίας και συνάμα το μεγαλύτερο. Ιδρύθηκε το 1814 από τον Δανό βοτανολόγο, Nathaniel Wallich. Ωστόσο, η ιδέα ενός χώρου όπου σπάνια εκθέματα ανθρώπινης κατασκευής ή φυσικής προέλευσης φυλάσσονταν και διατηρούνταν προέκυψε από το 1796 από μέλη της Ασιατικής Κοινωνίας της Βεγγάλης. Έχει 6 τομείς οι οποίοι συνιστώνται από 35 γκαλερί με επιστημονικά και κοινωνικά εκθέματα. Οι τομείς χωρίζονται σε: τομέα ινδικής τέχνης, γεωλογίας, ανθρωπολογίας, οικονομικής βοτανικής και ζωολογίας.

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς το Ινδικό Μουσείο: Το Ινδικό μουσείο είναι ένα από τα φημισμένα μουσεία όλης της Ινδίας καθώς συνδυάζει περίτρανα δύο διαφορετικά είδη εκθέσεων. Λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, του ινδικού πολιτισμού και της Ανατολής έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την περιήγησή τους με μια βόλτα στον τομέα ζωολογίας ή βοτανικής και να απολαύσουν την άρτια διαμορφωμένη έκθεση των φυσικών εκθεμάτων.

φημισμένα μουσεία
Πηγή εικόνας: gr.dreamstime.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

Indian Museum, ανακτήθηκε από Wikipedia. Τελευταία πρόσβαση στις 3/5/2021.

Α guide to the most iconic museums in the world, ανακτήθηκε από https://timesofindia.indiatimes.com/travel/web-stories/a-guide-to-the-most-iconic-museums-in-the-world/photostory/81910362.cms. Τελευταία πρόσβαση στις 3/5/2021.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Ταρατσάλου

Το όνομα μου είναι Δώρα. Ασχολούμαι κυριότερα με τον τομέα των ναυτιλιακών αλλά στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι επαγγελματίας daydreamer και κατά συρροή βιβλιοφάγος. Δηλώνω περήφανη κυνηγός του ονείρου μου να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και τον κόσμο και σας προσκαλώ να το κάνετε και εσείς μαζί μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;