Στα άδυτα του Εγκληματολογικού Μουσείου

εγκληματολογικό μουσείοΈνα μουσείο γεμάτο εγκλήματα…Χιλιάδες πειστήρια εγκλημάτων γύρω σου, εξιχνιασμένα ή μη. Ένας χώρος που σου δημιουργεί την αίσθηση δέους και τρόμου ταυτόχρονα και σε ωθεί να εισέλθεις στα άδυτα του. Αυτό είναι το Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών!

Λίγα Λόγια

Το Εγκληματολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το έτος 1932 και άρχισε να λειτουργεί ένα χρόνο μετά, το 1933.

Πρωτεργάτης του ήταν ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Γεωργιάδης (1874-1960). Ο συγκεκριμένος σύλλεγε μανιωδώς πειστήρια από διάφορα εγκλήματα. Η μεθοδικότητα του, ο ζήλος και η επιμέλεια του, που είχε κατά την συλλογή των ποικίλων αντικειμένων, αποτέλεσαν την βάση για τη δημιουργία του μουσείου. Αργότερα οι διάδοχοί του, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και τον στρατό, συμπλήρωσαν και εμπλούτισαν τη συλλογή.

εγκληματολογικό μουσείο

Το μουσείο, σήμερα, στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο εσωτερικό του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Καθ’ όλη όμως την διάρκεια της ιστορίας του, τα εκθέματα του, πέρασαν από διάφορα μέρη έως ότου καταλήξουν στην σημερινή τους στέγη. Ξεκίνησαν από ένα δωμάτιο στην οδό Σωκράτους και αργότερα μεταφέρθηκαν σε ένα κτήριο στη διασταύρωση Σόλωνος Μασσαλίας όπου παρέμειναν για μισό αιώνα περίπου. Στη συνέχεια, αφού διαμορφώθηκαν κατάλληλοι χώροι και μετά από προσωπική επιλογή του Καθηγητή Αντώνη Κουτσελινή για προσωπική διαφύλαξη, επανέκθεση και διεύρυνση της συλλογής κατέληξαν στη τωρινή τους τοποθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συλλογές

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από χίλια πεντακόσια ιστορικά αντικείμενα τα οποία πιστοποιούν την άσκηση βίας.

Καθ’ ένα από τα αντικείμενα των συλλογών, αφηγείται την δική του ιστορία και διαθέτει μια μοναδική αξία, ιστορική και επιστημονική, εξίσου.

Το μουσείο περιλαμβάνει συλλογές:

 • Εγκληματολογικές
 • Ιατροδικαστικές
 • Τοξικολογικές
 • Γενικότερου Ενδιαφέροντος

Οι συλλογές Εγκληματικού Ενδιαφέροντος:

εγκληματολογικό μουσείο

 1. Συλλογή Πολεμικού Υλικού [Περιλαμβάνει αντικείμενα όπως όπλα, εκρηκτικές ύλες, λαιμητόμους κ.α που προέρχονται από διάφορες ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες (19ος – 20ος αιώνας)].
 2. Συλλογή Αντικειμένων Μαγγανείας [Περιλαμβάνει αντικείμενα από διάφορες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τελετές μαγείας (19ος-20ος αιώνας)].
 3. Συλλογή Πλαστών Χαρτονομισμάτων [Περιλαμβάνει πλαστά χαρτονομίσματα και χαρτόσημα, από τον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο. (20ος αιώνας)].

Οι συλλογές Ιατροδικαστικού Ενδιαφέροντος:

εγκληματολογικό μουσείο

 1. Συλλογή Ανθρώπινων Υπολειμμάτων (Περιλαμβάνει ανθρώπινα υπολείμματα ιατροδικαστικού και παθολογοανατομικού ενδιαφέροντος).
 2. Συλλογή Ζωικών Υπολειμμάτων
 3. Συλλογή Προπλασμάτων (Περιλαμβάνει ομοιώματα ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος).
 4. Συλλογή Βρόχων (Περιλαμβάνει αυτοσχέδιους βρόχους που χρησιμοποιήθηκαν από αυτόχειρες).
 5. Συλλογή Υποδημάτων (Περιλαμβάνει υποδήματα που πιστοποιούν διάφορους θανάτους- κυρίως από πτώση ή ηλεκτροπληξία).
 6. Συλλογή Γενικότερου Ιατροδικαστικού Ενδιαφέροντος

Οι συλλογές Τοξικολογικού Ενδιαφέροντος:

εγκληματολογικό μουσείο

 1. Συλλογή Εξαρτησιογόνων Ουσιών (Περιλαμβάνει ναρκωτικά και παραισθησιογόνες-ψευδαισθησιογόνες ουσίες).
 2. Συλλογή Πειστηρίων Δηλητηριάσεων (Περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα που έχουν θεωρηθεί ως πειστήρια δηλητηριάσεων).
 3. Συλλογή Χημικών και Φαρμακευτικών Ουσιών (Περιλαμβάνει διάφορες ουσίες και σκευάσματα χημικο-φαρμακευτικού ενδιαφέροντος).

Οι συλλογές Γενικότερου Ενδιαφέροντος:

εγκληματολογικό μουσείο

 1. Συλλογή Πινάκων (Περιλαμβάνει πίνακες εγκληματολογικού και ποικίλου ενδιαφέροντος)
 2. Συλλογή Έντυπου Υλικού (Περιλαμβάνει έντυπα εγκληματολογικού, τοξικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος)
 3. Συλλογή για την Ιστορία του Μουσείου (Περιλαμβάνει αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορική εξέλιξη του Μουσείου).

Το Εγκληματολογικό Μουσείο ασχολείται, επίσης, με την εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου ανάλογα τον προσανατολισμό και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν αλλά και άλλων σπουδαστών μέσω επισκέψεων στον εκθεσιακό του χώρο.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Εγκληματολογικό Μουσείο, Ιατρική Σχολή, Μ. Ασίας 75, 115 27 Γουδί

Ιστοσελίδα: http://www.criminology-museum.uoa.gr/

Τηλ:  210-746 2418, 210-746 2406

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;