Σε λειτουργία ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

Σε λειτουργία τέθηκε εκ νέου από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου. Στο μουσείο προσλήφθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιοφύλακας, ο οποίος αποσπάστηκε από μουσείο της Αθήνας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι του Υπουργείου, ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν κι άλλα μουσεία της Περιφέρειας το συντομότερο δυνατόν.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου θα είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή 08.00-15.00, παραμένοντας κλειστό τις Δευτέρες.

Υπενθυμίζουμε, πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου και σε αρκετά ακόμη είχε μπει ”λουκέτο” εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς εργατικού δυναμικού. Από το νησί των Δωδεκανήσων, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε εξαγγείλει την πρόσληψη 200 μόνιμων αρχαιοφυλάκων για τα μουσεία της ελληνικής επικράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

 

Πληροφορίες για το Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου βρίσκεται στην περιοχή Μανδράκι, με την κατασκευή του να αποτελεί πρωτοβουλία των αδερφών Γιαννίδη. Με δικό τους κεφάλαιο ανεγέρθηκε το κτίριο, το οποίο στεγάζει τη συλλογή και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2001.

Στην έκθεσή του συμπεριλαμβάνονται προϊστορικά ευρήματα με την εγκατάσταση ανθρώπινης ζωής στην ηφαιστειογενή νησίδα Γυαλί, απέναντι από τη Νίσυρο. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται στην 4η χιλιετία π.Χ., βάσει των αποτελεσμάτων από τις ανασκαφές, που διενεργήθηκαν στο νησί. Αυτές αποκάλυψαν ένα άθικτο νεολιθικό κτίσμα ελλειψοειδούς σχήματος, ερείπια άλλων κτισμάτων, καθώς και ένα νεκροταφείο.

Πλούσια ευρήματα από τη νεκρόπολη της αρχαίας πόλης απαρτίζουν, επίσης, τη συλλογή, χρονολογούμενα στην Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική περίοδο.

Γενικότερα, προβάλλονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο του νησιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα από τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., μεσοβυζαντινό τέμπλο από το καθολικό της Παναγίας Σπηλιανής και τμήματα τοιχογραφιών από βυζαντινές εκκλησίες του νησιού. Τέλος, υπάρχει εποπτικό υλικό όσον αφορά τις σπουδαιότερες εκκλησίες, τα ιπποτικά κάστρα και τις φορητές εικόνες μεταβυζαντινών εκκλησιών της Νισύρου.

Μετά, λοιπόν, το περίφημο ηφαίστειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου αποτελεί έναν ακόμη λόγο, για να επισκεφθεί κάποιος το νησί των Δωδεκανήσων.

 

Πηγές: http://www.thetoc.gr/politismos/article/epanaleitourgei-to-arxaiologiko-mouseio-nisurou-apo-129

http://www.naftemporiki.gr/story/1275108/nisuros-anoigei-ksana-to-arxaiologiko-mouseio


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;