Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Πηγή εικόνας: museumfinder.gr

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων βρίσκεται στη Ζάκυνθο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί σε έκταση των Επτανήσων. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στην ιστορική και εντυπωσιακή πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Λίγα λόγια για το μουσείο

Όπως φαίνεται και από την ονομασία του μουσείου, είναι κατεξοχήν αφιερωμένο στον Ζακυνθινό και εθνικό ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε το 1903, όταν δωρήθηκαν τα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή στην επιτροπή εορτασμού της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του. Παρόλα αυτά, το μουσείο χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 σε οικόπεδο που δώρισε ο ιερός μητροπολιτικός ναός Ζακύνθου. Η ανοικοδόμησή του έγινε κυρίως με οικονομικές δαπάνες του κράτους και διαφόρων ιδιωτών. Το 1992 ξεκίνησαν οι διαδικασίες της επέκτασής του. Οι διαδικασίες αυτές, χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά προγράμματα και από τις χορηγίες των ιδρυμάτων «Σταύρου Σ. Νιάρχου», «Παναγιώτης και Έφης Μιχελή», «Ιωάννη Κωστοπούλου», και «Κώστα Ουράνη». Αξίζει να αναφερθεί ότι η «Ελληνική Εταιρεία Λαογραφικής Μουσειολογίας», προχώρησε σε ένα γενικό πρόγραμμα συντήρησης του μουσειακού υλικού και της συνολικής αναμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων του. Τα εγκαίνια του νέου μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου 1999 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, είναι αναμφισβήτητα κέντρο του Ζακυνθινού πολιτισμού και ιστορίας. 

Τι μπορεί να δει κανείς στο μουσείο;

Το μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων είναι ένα από τα μουσεία που αξίζει αναμφίβολα να επισκεφτεί κάποιος. Αρχικά, στο ισόγειο του κτιρίου, στεγάζεται το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα. Εκεί, φιλοξενούνται από τις 17 Ιανουαρίου 1968 τα οστά του Σολωμού, του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου, αποτελείται από τις αίθουσες του Διονύσιου Σολωμού και άλλων ιστορικών και ταυτόχρονα σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Διονύσιος Ρώμα, Νικόλαος και Θάλεια Κολυβά και τέλος, υπάρχει η πτέρυγα επιφανών Ζακυνθίων. Σε αυτές τις αίθουσες, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα ξυλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, μουσικά όργανα, έργα πλαστικής-κεραμικής, κοσμήματα, μελανογραφίες, φωτογραφίες και οικόσημα. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να δει καλύτερα τις ποιητικές συλλογές και τα χειρόγραφα, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του και μαθαίνοντας ταυτόχρονα περισσότερες πληροφορίες για τον ποιητή.

 

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Πηγή εικόνας: ecozante.com

Διονύσιος Σολωμός

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798, τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τη ληξιαρχική πράξη βάπτισής του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1798, Ιουνίου 8. Εβαπτίσθη παιδίον αρσενικόν φυσικόν του ευγενούς κυρίου κόντε Νικολάου Σολωμού και ονομάσθη παρά του αναδόχου αυτού, εκλαμπροτάτου κυρίου Αντωνίου Καπνίση, Διονύσιος. Ήτον και δύο μηνών.

Ήταν Έλληνας ποιητής και είναι πανελλήνια γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος, αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας. Ακόμη, ήταν ο αρχηγέτης της Επτανησιακής Σχολής και γενικά αποτελεί μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του Νεώτερου Ελληνισμού. Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1857, στην Κέρκυρα από συνεχόμενες εγκεφαλικές συμφορήσεις.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. Ανακτήθηκε από: zakynthos-museumsolomos.gr. (Τελευταία πρόσβαση: 13.09.2020)

Διονύσιος Σολωμός. Ανακτήθηκε από: www.sansimera.gr/biographies/112. (Τελευταία πρόσβαση: 13.09.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;